Lydbøger | Guides

Gysets mester: Her er Stephen Kings 10 bedste bøger

Af
Lars Knudsen
25. april 2024
Stephen Kings bedste bøger
Stephen King / Foto: Mark Lennihan/AP/Ritzau Scanpix

Del artikel

Stephen Kings debutroman ‘Carrie’ fejrer 50 år i år. I den anledning har vi samlet forfatterens 10 bedste (og mest uhyggelige) bøger.

Forfatteren Stephen King afsøger i sine bøger de mørkeste afkroge i menneskets sind. Han mestrer overgangen mellem det realistiske univers med relaterbare personer i små samfund og det overnaturlige, hvor uhyggen langsomt, men sikkert tager over.

Sådan har det været siden hans debut med Carrie, der netop har fejret 50-års jubilæum, og frem til i dag, hvor han stadig er en yderst aktiv forfatter, som formår at overraske, overrumple og skræmme sine læsere.

Her er Stephen Kings 10 bedste bøger:

1. Det onde / It
2. Opgøret / The Stand
3. Misery
4. Carrie
5. Ondskabens hotel / The Shining
6. De dødes by / Salem’s Lot
7. Outsideren / The Outsider
8. Den døde zone / The Dead Zone
9. Dyrekirkegården / Pet Sematary
10. Mercedesmanden / Mr. Mercedes

1. Det onde / It (1986)

Stephen Kings bedste bøger
Foto: Hr. Ferdinand

Kings mesterlige hovedværk Det onde er den af hans bøger, der bedst formår at vise alt det, der kendetegner ham. Historien tager sit brutale udgangspunkt i den lille by Derry med drabet på den blot 10-årige George. Han bliver offer for sin egen frygt, da han støder på klovnen Pennywise, der dræber det stakkels barn på brutalt vis.

Herfra begynder historien om ‘the loosers club’, der består af Georges storebror Bill, Beverly, Stand, Eddie, Ritchie, Ben og Mike. De går sammen for at bekæmpe Pennywise, der undervejs mæsker sig i det, de stakkels børn frygter allermest. Det lykkedes dem at overvinde deres frygt og Pennywise.

Men 27 år vender Pennywise tilbage til Derry, og vennerne samles igen.

King viser med Det onde sin uovertrufne fortælleevne og sin elegante måde at springe frem og tilbage mellem datiden, hvor vennerne mødte hinanden, og nutiden, hvor de på ny genoplever barndommens traumatiske oplevelser. Det er morbidt og mesterligt godt fortalt.

Det onde (It) er filmatiseret to gange. Først af Tommy Lee Wallace i 1990 og siden af Andy Muschetti i to dele fra hhv. 2017 og 2019. Muschettis version er den, der er mest tro mod bogforlægget.

It (1990) kan købes eller lejes på bl.a. Apple TV, Blockbuster og Viaplay, It (2017) kan ses på HBO Max og Viaplay og It – del 2 (2019) kan købes eller lejes på bl.a. Apple TV, Blockbuster og Viaplay.

2. Opgøret / The Stand (1978)

Stephen Kings bedste bøger
Foto: Hodder & Stoughton

I Opgøret giver Stephen King et yderst realistisk take på, hvordan verden, som vi kender den, med ét kan ændre sig på grund livsfarlig influenzalignende virus.

Overgangen fra smitten til den postapokalyptiske verden viser, at King tidligt i sin karriere mestrede de store fortællinger. Gennem et omfattende persongalleri, der drømmer om henholdsvis den gode moder Abigail og den onde Randall Flagg, fortæller King historien om en verden i forfald, og hvordan mennesker reagerer på det.

Læser man den i dag, er det svært ikke at drage paralleller til nutiden. Især første del, der handler om, hvordan smitten spreder sig og i løbet af en måned har udslettet 95 % af verdens befolkning, giver bogen en skræmmende aktualitet. Men i den grad også i forhold til de mange populistiske ledere, der rundt om i verden udnytter en verden i krise.

Opgøret er lavet som serie to gange. Først af Mick Garris i 1994 og i 2020 af Josh Boone. Ingen af de to versioner yder bogen retfærdighed, men skal man kun se en, så vælg den fra 1994.

The Stand (1994 og 2020) er ikke tilgængelig for streaming pt.

3. Misery (1987)

Stephen Kings bedste bøger
Foto: Hr. Ferdinand

Misery er Stephen Kings første bevis på, at han kan skrive meget mere end overnaturligt gys og horror.

Efter at have færdiggjort sin seneste roman, kører forfatteren Poul Sheldon galt i et frygteligt snevejr. “Heldigvis” bliver han fundet og reddet af den tidligere sygeplejerske Annie Wilks, der tager sig af ham. Hun viser sig både at være Sheldons største fan (særligt fan af hans Misery-bogserie) og at være skingrende vanvittig. Det ved Paul ikke, da han lader hende læse sit netop færdiggjorte manus til sin nye bog om Misery.

Helvede bryder løs, da hun opdager, at Paul har slået Misery ihjel. Hun vil have Paul til at skrive en ny bog og vil ikke lade ham gå, før han har gjort det. Det bliver startskuddet på en eminent fortælling, hvor King sublimt skildrer forholdet mellem kidnapper og offer. Mens vi bliver klogere på Annie Wilks foruroligende fortid, fornemmer man, hvordan Sheldon udvikler stockholmsyndrom og bliver mere og mere betaget af sin kidnapper.

Misery blev filmatiseret i 1990 af Rob Reiner med James Caan og Kathy Bates, der begge er hårrejsende eminente.

Misery kan ses på Filmstriben.

4. Carrie (1974)

Stephen Kings bedste bøger
Foto: Hr. Ferdinand

Bogen, der startede det hele, handler om den unge pige Carrie med telekinetiske evner, der kan flytte ting ved tankens kræft. Det er i sig selv ikke supersindsoprivende, men allerede med sin første bog viste Stephen King sin evne til at fusionere det overnaturlige med det realistiske.

Kombineret med en ekstremt kristen mor, der elsker gud højere end sin egen datter og nogle modbydelige teenage-skolekammerater, udvikler denne klassiker sig til ægte coming-of-age-horror. Den begynder med en brusebadsscene, der er så ubehagelig i sin skildring af mobning, at man med garanti får medlidenhed med Carrie.

Man forstår hende, når det hele eskalerer, da hun inviteres til skolebal, blot for at opdage, at hun skal være offer for en modbydelig prank. Carrie får sin hævn på brutal og overnaturlig vis.

Afslutningsvis viser King, at det med at sætte et realistisk præg på sine fortællinger altid har ligget ham på sinde. Gennem blandt andet politiafhøringer, pressemeddelelser og dødsattester, der nøgternt fortæller, at der udbrød brand på en high school, og hvordan ofrene døde. Dermed er læseren lynhurtigt tilbage til en relaterbar virkelighed.

Carrie er filmatiseret både i 1976, 2002 og 2013 af henholdsvis Brian De Palma, David Carson og Kimberly Price. Skal du kun se en af dem – og det skal du – skal det være De Palmas version, der for længst og fortjent er gået over i filmhistorien som et horror-mesterværk.

Carrie (1976) kan ses på Filmstriben, Carrie (2002) kan købes eller lejes på Apple TV, og Carrie (2013) kan købes eller lejes på Apple TV og Blockbuster.

5. Ondskabens hotel / The Shining (1977)

Stephen Kings bedste bøger
Foto: Hr. Ferdinand

Forfatteren Jack Torrence er tørlagt alkoholiker og gift med Wendy. Sammen har de sønnen Danny, der har den særlige evne, at han se og fornemme ting, som andre ikke er i stand til – det kaldes at skinne (deraf den originale titel The Shining).

Jack mangler penge og søger derfor jobbet som opsynsmand på det fjerntliggende Overlook-hotel, hvor han sammen med sin familie skal overvintre og forsøge at skrive sin næste bog. Men sønnen fornemmer snart, at der er noget helt galt på Overlook.

Langsomt bliver Jack mere og mere vanvittig, og hotellet forsøger at “overtale” ham til at dræbe Wendy og Danny.

King lader sin læser komme helt ind i det inderste mørke af Jacks sind. Det er både medrivende og uhyggeligt, hvordan han langsomt overgiver sig til det dystre hotels kræfter, mens han indædt forsøger at beskytte sin familie imod ham selv.

The Shining er både lavet som miniserie af Mick Garris i 1997 og af Stanley Kubrick i 1980. Ingen tvivl om, at Kubricks version er bedst, og ligesom med Carrie er der tale om et filmhistorisk horror-mesterværk. Garris’ version er dog langt mere tro mod Kings forlæg.

The Shining (1980) kan købes eller lejes på Apple TV og Blockbuster, mens The Shining (1997) ikke er tilgængelig for streaming pt.

6. De dødes by / Salem’s Lot (1975)

Stephen Kings bedste bøger
Foto: Hodder & Stoughton

Kings anden roman De dødes by følger forfatteren Ben Mears, der vender tilbage til sin barndomsby Jerusalem’s Lot (en fiktiv by i Maine), hvor han til sin skræk opdager, at indbyggerne langsomt er ved at forvandle sig til vampyrer, efter at den mystiske Kurt Barlow er ankommet til byen.

Sammen med Det onde er denne blandt Kings mest uhyggelige bøger, da han her skaber rammerne om en lille by med et relaterbart persongalleri, der for sent opdager de rædsler, der er på spil.

Her er tale om en klassisk vampyrfortælling, der gør brug af kendte klichéer, og beskrivelserne af, hvordan transformationen fra menneske til vampyr udspiller sig, er ganske hårrejsende.

De dødes by er filmatiseret af både Tobe Hooper og Mikael Salomon i henholdsvis 1979 og 2004. Især Hooper og King er et match made in hell.

Salem’s Lot (1979) er ikke tilgængelig for streaming pt., mens Salem’s Lot (2004) kan købes eller lejes på Apple TV eller SF Anytime.

7. Outsideren / The Outsider (2018)

Stephen Kings bedste bøger
Foto: Hr. Ferdinand

I lille by i Georgia findes en dreng brutalt myrdet. Alle spor peger på den vellidte baseballtræner Terry Maitland som gerningsmanden. Det lokale politi ført an af Ralph Anderson har derfor intet problem med at anholde Maitland til en baseballkamp foran de mange fremmødte.

Det viser sig dog, at Maitlands alibi er lige så holdbart som beviserne for, at han er skyldig.

Alligevel lykkes det King at skabe tvivl, og man er splittet med lige dele afsky og sympati for Maitland. Både fordi man er i tvivl om hans uskyld, og også fordi man ved, at i en lille by, hvor alle kender alle, er udfaldet af en retssag ligegyldig – han vil altid være skyldig i nogens øjne.

Langsomt går det op for Anderson, at noget er helt galt, og at hans ellers så håndgribelige beviser ikke holder vand. Mens han desperat forsøger at forsvare sin arrestation af Maitland bliver læseren introduceret for historiens virkelige skurk, el Cuco, der er et monster, som dræber små børn og efterfølgende kan bytte ansigt med den person, det kommer i fysisk kontakt med.

Outsideren blev lavet til en mesterlig serie i 2020 og er blandt de King-adaptioner, der er mest tro mod sit forlæg.

The Outsider kan ses på HBO Max.

8. Den døde zone / The Dead Zone (1979)

Stephen Kings bedste bøger
Foto: Hodder & Stoughton

Efter et voldsomt trafikuheld ender Johnny Smith i koma, og da han vågner fem år senere, har han fået clairvoyante evner.

Med sin syvende roman har King skrevet en superheltehistorie. Johnny Smith bruger nemlig sine evner til både at forudse drukneulykker og til at hjælpe politiet med at fange en seriemorder.

Men ved et politisk arrangement møder Smith borgmester og forretningsmand Greg Stillson, og da de trykker hinandens hånd, får Smith et fremtidssyn, der viser Stillson som præsident, der vil forsage en stor atomkonflikt.

Her forholder King sig til det velkendte spørgsmål: Hvis du kunne rejse tilbage i tiden og slå Hitler ihjel, ville du så gøre det? Hvor langt vil du gå, og hvad er du villig til at ofre? Og så er der naturligvis det etiske dilemma i, at han muligvis tager fejl.

The Dead Zone blev filmatiseret i 1983 af David Cronenberg og i 2002 af Rob Lieberman. Der skal lyde en kæmpe anbefaling af førstnævnte, der på afgørende områder rammer Kings ånd mageløst.

The Dead Zone (1983 og 2002) er ikke tilgængelig for streaming pt.

9. Dyrekirkegården / Pet Sematary (1983)

Stephen Kings bedste bøger
Foto: Hr. Ferdinand

Louis Creed flytter med sin kone, to børn og en kat til et lille hus i nærheden af byen Ludlow. På den anden side af den store vej, hvor der konstant kører lastbiler i fuld fart, bor den ældre Jud Crandall. Bag huset og langt inde i skoven ligger der en gammel dyrekirkegård, hvor børn i mange år har begravet deres kæledyr.

Mens Rachel besøger sine forældre i Chicago med børnene, bliver katten Church kørt over af en lastbil. Jud introducerer Louis for en anden forladt kirkegård, der for flere hundrede år siden tilhørte Mi’kmaq-folket.

Louis begraver katten, og herfra tager historien en klassisk King-drejning: Church vender tilbage fra de døde i en ondskabsfuld udgave.

Da sønnen Cage senere i fortællingen lider samme grumme skæbne som katten, er familien i dyb sorg. I desperation over tabet giver Louis sin søn en ny begravelse samme sted, som han har begrave katten.

Men nu kommer Cage tilbage som en lille dræberdreng. Hvordan forholder man sig til det som forælder, og kan man slå sit eget barn ihjel? Det forsøger King at give sit psykologiske svar på.

Dyrekirkegården er filmatiseret to gange. Først gang i 1989, hvor Mary Lambert rammer plet, når det kommer til historiens foruroligende tema og brutalitet. I 2019 forsøgte Kevin Kölsch og Dennis Widmeyer at gøre det samme. Desværre er deres version ganske forfærdelig.

Pet Sematary (1989 og 2019) kan ses på SkyShowtime.

10. Mercedesmanden / Mr. Mercedes (2014)

Stephen Kings bedste bøger
Foto: Hr. Ferdinand

Mercedesmanden er første del af trilogien om den semideprimerede og pensionerede efterforsker Bill Hodges og et af mange beviser på, at King mestrer de fleste genrer.

En morgen står flere hundrede håbefulde arbejdsløse foran det lokale jobcenter, da en stor Mercedes pløjer igennem menneskemængden, dræber otte og sårer mange flere. Efter massakren kontakter den skyldige Bill, der føler sig forpligtet til at starte en efterforskning.

King viser endnu en gang, at grænsen mellem det gode og det onde aldrig er sort/hvid – blandt andet ved at tage os med tilbage til gerningsmanden Hartsfields tragiske barndom samt forklare hans foruroligende forhold til dennes mor.

Historien udvikler sig til en klassisk krimithriller med en slutning, der er blandt de mest nervepirrende af mesterens ellers mange gode.

Mercedesmanden blev i 2017 lavet til en serie med Brendan Gleeson (The Banshees of Inisherin) i rollen som Bill Hodges.

Mr. Mercedes kan ses på Prime Video og Viaplay.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Lydbøger | Guides