Serier | Guides

10 serier med seriemordere, du bør se

AfKim Sørensen
25. oktober 2017
dexter

Del artikel

Hvis du er vild med serier og vilde serimordere, skal du ser disse 10 favoritter.
https://imgix.vielskerserier.dk/2016/11/jul_dexter.jpg

(Foto: Netflix)

Vi har alle forskellige præferencer, både hvad angår smag inden for tøj, mad, biler, kærester og serier. Når det kommer til sidstnævnte, er ordet "seriemorder" nok til, at jeg som minimum kommer til at se de første tre afsnit af en serie. Egentlig når jeg tænker over det, tror jeg, at jeg har set alle nævneværdige serier og film til ende, hvor denne morbide beskrivelse indgår.

Nu ville jeg ønske, at jeg kunne følge op med en eller anden højpandet analyse af, hvorfor det lige nøjagtig er så spændende og fascinerende at sluge alt råt, når det kommer til perverterede afvigere, som generelt er et stempel, der kan gives til de fleste seriemordere.

Men desværre - jeg kan kun give mit bud på, hvorfor jeg nyder at se serier, der typisk indeholder nok brutalitet til at sende enhver i kirke og bede for en bedre verden, og samtidig skal I da ikke snydes for 10 serier med seriemordere I bare SKAL se!

Er jeg lige så syg, når jeg ligefrem nyder at dykke ind i psyken på disse mennesker? Svaret er nej da. Jeg elsker bare at få et kick, og jeg elsker det niveau af spænding, der følger med, når man på samme tid drages og frastødes af "seriemordernes" ubamhjertige gerninger.

Det er vel den samme fascination, der kommer til udtryk, når vores lidt for "outrerede" ven liiige skal vise os nogle bizarre klip fra nettet, som vi egentlig ikke helt finder moralsk korrekt at se.

Det er jo et godt tegn, hvis man så efterfølgende væmmes godt og grundigt og takker sig selv for, at man trods alt er nogenlunde rask oveni kasketten, og at det bare er "de andre" og dem på TV, der er "tossede".

Nå, men lad os hoppe ud i det og få kigget på, hvilke serier der er "must sees", hvis du har en lille "seriemorder-fetich" som mig:*

*OBS! Det kan være at nogle af de nævnte serier er fjernet fra streamingtjenesterne siden artiklens første udgivelse.

10. Hannibal

https://imgix.vielskerserier.dk/2016/10/Hannibal.jpg

(Foto:Netflix)

Jeg er ikke sikker på, at du ligefrem kan gå ind på nettet for at bestille en "Hannibal Lecter Special" bestående af hestebønner og en god Chianti, men du kan med garanti få dig en god rød bøf, mens du fordyber dig i serien Hannibal med Mads Mikkelsen i hovedrollen som en af de største psykopater, der nogensinde har ramt vores tv skærm. Serien om Hannibal Lecter kan ikke længere ses gratis på streaming i Danmark, men kan købes på Blockbuster.

9. Dexter

https://imgix.vielskerserier.dk/2016/05/dexter.jpg

(Foto: Showtime)

Dexter er vel nærmest indbegrebet af en karismatisk og "likeable" seriemorder, som du bestemt bør stifte bekendtskab med hurtigst muligt, hvis du ikke har fået set alle otte sæsoner. Der er til en god og blodig uge, hvis du binger alle sæsonerne igennem. Humoren og glimtet i øjet, er dog også til at få øje på i denne serie.

Seriens otte sæsoner kan ses på Paramount+.

8. The Following

https://imgix.vielskerserier.dk/2017/06/TheFollowing.jpg

(Foto: Viaplay)

Kan det nogensinde gå helt galt hvis Kevin Bacon er med? Kevin Bacon er lige så selvskrevet som dumt røvhul i en film og serie, som bacon er til en brunch. I serien The Following er han dog ikke så dumt et svin endda, han er faktisk vores helt. Og stakkels Bacon er oppe imod en mere end genial og udspekuleret seriemorder, der faktisk er så skarp, at han skaber en hel kult af psykopater til at udføre hans ondskabsfulde gerninger.

Serien The Following kan ikke længere ses gratis i Danmark, men kan købes på Blockbuster.

7. Rellik

https://imgix.vielskerserier.dk/2017/10/final_14052939_14052929-800x800.jpg

(Foto: HBO Nordic)

Richard Dormer (Game of Thrones) spiller i serien Rellik den vansirede kriminalbetjent Gabriel Markham, der jager en gal seriemorder. Jagten er personlig, da selvsamme galning er ansvarlig for Gabriels forbrændte ansigt. Serien er anderledes, fordi den vender den traditionelle krimi-fortællestruktur på hovedet og begynder med slutningen. Navnet Rellik kan man jo også bare stave bagfra, så er mor(d)skaben igang.

Serien kan desværre ikke længere ses gratis i Danmark.

6. Bosch

https://imgix.vielskerserier.dk/2017/10/BOSCTVD-02_14x48_RGB-800x800.jpg

(Foto: HBO Nordic)

Harry Bosch er en cool og sympatisk kriminalbetjent i LA, der i første sæson vikles ind i en sag om mordet på en 13 årig dreng. Han kæmper samtidig sin egen kamp for at klare frisag i en sag, hvor han angiveligt lod personlige følelser komme i vejen, da han skød og dræbte en formodet seriemorder. Jeg har personligt kun set én sæson af serien, men kan allerede kraftigt anbefale, at man tjekker denne cool serie ud. Serien er inspireret af forfatteren Michael Connellys bøger om Harry Bosch.

Bosch kan ses på HBO Nordic, Amazon Prime og Viaplay.

5. Forbandet

https://imgix.vielskerserier.dk/2016/10/forbandet.jpg

(Foto: Viaplay)

I Viaplays egen gyserserie Forbandet drager en flok unge til Norge for at åbne et skisportsted. Der går ikke længe, før blodet flyder og alt tyder på at en gal morder er løs. Noget kunne tyde på at der også er overnaturlige fænomener på spil, og at det har noget at gøre med en gammel og uhyggelig mordsag. Samtidig er de lokale naboer ikke så begejstrede for de unge nykommere, hvilket også skaber en række konfrontationer. Dele af denne handling lyder måske, som noget man har set før, men jeg synes faktisk at seriens første og hidtil eneste sæson formår at kravle ind under huden på dig.

Forbandet kan ses på Viaplay.

4. Real Detective

https://imgix.vielskerserier.dk/2017/06/Real-Detecitve-shot-2-1.jpg

(Foto: Netflix)

I begge sæsoner af denne uhyggelige og fremragende true crime-serie, kommer du til at sidde på kanten af stolen. Man følger rekonstruktionen af gamle og meget makabre mordsager, hvor skuespillere genskaber de uhyggelige detaljer i opklaringen af sagerne, alt imens kriminalbetjente, der var på sagerne i virkeligheden, interviewes. Vi har skrevet en anmeldelse af sæson 1 lige her. Vi giver lige en venlig Halloween-advarsel på forhånd, det er ikke for sarte sjæle.

Real Detective sæson 1 og 2 kan ses på Netflix.

3. The Fall

https://imgix.vielskerserier.dk/2016/11/the_fall_3.jpg

(Foto:Netflix)

The Fall er på min top 10 over bedste serier, jeg nogensinde har set. Hvis du elsker Gillian Anderson (Scully fra X-Files) og du generelt er vild med at dykke helt ned i en seriemorders syge sind, så er denne serie absolut værd at tjekke ud. Læs vores anmeldelse af de første to sæsoner her og vores anmeldelse af sæson 3 her.

The Fall kan ikke længere ses gratis i Danmark, men købes på Blockbuster.

2. Mindhunter

https://imgix.vielskerserier.dk/2017/10/ny-mindhunter-trailer.jpg
(Foto: Mindhunter/Netflix)

(Foto:Netflix)

Det bliver ikke meget mere aktuelt end serien Mindhunter, der er på Netflix. Seriens instruktør er ingen ringere end David Fincher (Se7en). I serien følger man det forudgående arbejde, der lagde grundstenene for termen "seriemorder", og den psykologiske profilering FBI blandt andet bruger den dag idag til at fælde disse uhyrer. Særligt indtryk gør den uhyggelige morder Ed Kemper, der i flere sekvenser ses i dialog med de to hovedpersoner, FBI-agenterne Tench & Holden. Kemper er en høflig, veltalende og særdeles psykopatisk seriemorder, der blandt andet har sin mors, sin bedstemors og adskillige unge pigers liv på samvittigheden. Vi er lige ved at lægge sidste hånd på en anmeldelse af denne serie, som du kan glæde dig til at læse.

Se MindhunterNetflix.

1. True Detective sæson 1

https://imgix.vielskerserier.dk/2017/03/true-det.jpg

(Foto:HBO Nordic)

For mig kan man ikke sige seriemorder uden at sige True Detective, og her tænker jeg især på første sæson. Nu er dette ikke en top ti over bedste serier nogensinde, men hvis det var, så ville True Detective i den grad også være en kandidat til at indtage førstepladsen. Serien er skabt af Nic Pizzolatto og Cary Fukunaga, og den har et af de mest overbevisende makkerpar i seriehistorien i hovedrollerne. Matthew McConaughey og Woody Harrelson (Rust Cohle og Marty Hart) som i den grad føjede "true" til "detective" i deres kamp mod okkulte seriemordere og korruption i politikorpset. Med Louisianas uhyggelige, sumpede og dybt religiøse kulisse som medspiller er denne skræmmende serie et mesterværk. Læs vores anmeldelse af True Detective sæson 1 og 2 her.

Del artikel

Andre Serier | Guides