Serier | Guides

De mest uhyggelige serier, du kan streame lige nu

AfClaus Nygaard Petersen
12. januar 2023
Uhyggelige serier
Et af de mange monstre i horrorserien 'Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities' / Foto: Netflix

Del artikel

I anledning af fredag den 13. har vi gravet dybt i streaminguniverset og fundet frem til de mest uhyggelige serier, du kan streame lige nu.

Få dage på året opfordrer på den måde til at se gyserfilm eller uhyggelige serier som fredag den 13.

Siden Sean S. Cunninghams ikoniske slasherfilm Fredag den 13. fra 1980 har der været en kobling mellem gys og gru og den specifikke uge- og månedsdag.

Serieland lader bestemt heller ikke filmverden noget tilbage, når det kommer til isende uhygge. Derfor synes vi, det er passende at sætte dagen eller aftenen af til en lille seriemaraton.

Vi har fundet frem til en god stak. Da alle jo selvsagt ikke nødvendigvis er til den samme slags gys, har vi udvalgt nogle indenfor forskellige kategorier. Så der er zombier, dæmoner og urovækkende mordere samt en solid dosis sort humor til at tilfredsstille alles smag.

Servant


Den sjette sansOld

Men i al stilhed har Shaymalan sammen med serieskaber Tony Basgallop lavet en af de bedste oversete serier. For Servant på Apple TV+ er en lækkerbisken af et psykologisk gys.

Omdrejningspunktet er parret Dorothy (Lauren Ambrose) og Sean (Toby Kebbell). Efter de har mistet deres spædbarn, forsøger de at læge traumet gennem en ultrarealistisk dukke. Da den mystiske pige Leanne (Nell Tiger Free) træder ind i deres liv som barnepige, bliver dukken pludselig levende og til deres søn.

Fjerde og sidste sæson har meget passende premiere fredag den 13. januar, og hvis man er til et godt mindfuck og en exceptionel Rupert Grint som speedsnakkende coke-hoved, fås det pt. ikke bedre end Servant.

The Servant kan ses hos Apple TV+.


Guilermo del Toro’s Cabinet of Curiosities


Crimson Peak

Med Cabinet of Curiosities agerer han vært for 10 gysende fortællinger, leveret af nogle af de skarpeste instruktører inden for horrorgenren.

Især det tredje afsnit The Autopsy fra David Prior (The Empty Man) er en udsøgt Invasion of the Body Snatchers-agtig fortælling. Anført af veteranerne F. Murray Abraham og Glynn Turman bliver den fascinerende rum-parasit-historie udfoldet med stille og slagkraftig bravur.

Cabinet of Curiosities kan ses hos Netflix.


The Haunting of Hill House, The Hauting of Bly Manor og Midnight Mass


Hovedanbefalingen denne gang er det første og måske også bedste seriesamarbejde The Haunting of Hill House. Historien om en familie hjemsøgt af spøgelser i det titulære Hill House, er både skrækindjagende og hjerteskærende. Den tekniske bedrift i afsnit seks Two Storms alene er grund nok til at se den.

Derudover er Flanagans anden spøgelsesserie The Haunting of Bly Manor og det eksistentielle blodbad Midnight Mass i ypperste horror-klasse.

The Haunting of Hill House, The Hauting of Bly Manor og Midnight Mass kan ses hos Netflix.


The Exorcist, Paranormal og Ghoul


The Exorcist

I hver af de to sæsoner er omdrejningspunktet en familie, hvor en person bliver besat af en dæmon. I den første er der en direkte forbindelse til den oprindelige film, da det er samme dæmon, nemlig den infernalske Pazuzu.

Et af højdepunkterne er i tredje afsnit, hvor den unge kvinde Casey (Hannah Kasulka) bliver antastet af nogle ubehagelige typer i et tog. Pludselig forsvinder al lyd. Gående imod hende igennem toget, kommer dæmonen i menneskeskikkelse. Med et kys besegles besættelsen, og Casey tager en blodig hævn over den fremfusende voldtægtstype.

Anden sæson får en mere følelsesmæssig drejning, der går direkte i hjertekulen. Og har man ikke fået stillet sit dæmonfix er egyptiske Paranormal et fremragende supplement. Alternativt er indiske Ghoul en skrækindjagende fornøjelse i seks superskarpe afsnit.

The Exorcist kan ses hos Prime Video, og Paranormal og Ghoul hos Netflix.


Chucky og What We Do in the Shadows


I nu to sæsoner har han hakket, brændt og sarkastisk snittet sig vej igennem det ene offer efter det andet. Efter et hav af filmfortsættelser af tvivlsom kvalitet, har serien virkelig fanget essensen af, hvad der gjorde Chucky interessant i første omgang.

I en endnu letter dur finder vi vampyrkomediserien What We Do in the Shadows. Det amerikanske remake af Taika Waititi og Jermaine Clements vanvidsfilm har så meget charme, at den kunne bære tre spin-offs. Scenestjæleren Matt Berry er hysterisk morsom som den lapsede vampyr Laszlo. Ikke mindst da han i afsnit to af anden sæson stikker af. Med en tandstik i kæften og ærkeamerikansk accent, gemmer han sig under identiteten Jackie Daytona, et helt almindeligt menneske, som han siger. Det er intet mindre end lårklaskende sjovt fra første til sidste sekund.

Chucky kan ses hos C More og What We Do in the Shadows hos HBO Max.


All of Us Are Dead og Kingdom


All of Us Are Dead

Der er high-school drama og sønderrevne kroppe for alle pengene. En ting, som sydkoreanerne netop ikke er blege for at øse ud med. Derfor kan man passende springe videre til Kingdom, der foregår i det 16. århundrede. Zombierne stormer frem som en ustoppelig horde og de gammeldags våben, er ikke altid de mest effektive.

All of Us Are Dead og Kingdom kan ses hos Netflix.


Slasher og Hannibal


Knivene er lange, og mordene er makabre, samtidig med at der væves et fikst whodunit ind i historien. Som alternativ er det oplagt at kaste lange blikke efter Mads Mikkelsen som kannibalmorderen Hannibal Lecter i Hannibal.

Den skønne seriemorder-serie leger med alt, hvad der kan leges med. En ting er de brutale og eksplicitte mord, noget andet er det skønne homoerotiske forhold mellem Hannibal og efterforskeren Will Graham (Hugh Dancy). Det er subtilt dødbringende begær og noget af det ypperste tv igennem de sidste 10 år.

De tre første sæsoner af Slasher kan ses hos Netflix, og de to første sæsoner af Hannibal kan ses hos Blockbuster.


Penny Dreadful og The Terror


Penny Dreadful

I de londonske gader sniger ondskaben sig rundt i mørket, og det er op til en excentrisk gruppe anført af en af de sejeste karakterer i streamingland, Vanessa Ives (Eva Green). Der er mord og okkultisme, så langt øjet rækker, i takt med at en vis blodsuger nærmer sig London.

Første sæson af The Terror bygger på den virkelige historie om det titulære skib og en forsvunden ekspedition i Arktis. Men hvad de kommer ud for, er ren gruopvækkende spekulation. Paranoiaen fylder hvert eneste sekund i de snehvide frostlandskab, og noget lurer ude i ødemarken. Anden sæson har undertitlen Infamy og er en fin spøgelseshistorie, der foregår i en internationslejr for japanere i USA under anden verdenskrig.

Penny Dreadful kan ses hos SkyShowtime og HBO Max, og The Terror kan ses hos Prime Video.


American Horror Story og Scream Queens


American Horror Story

Der er slasher, hekse, dæmoner, monstre, spøgelser, kort sagt, alt er efterhånden dækket. I den nyeste 11. sæson NYC, er der en morder på spil i 1980'ernes homomiljø i New York, hvor alt ikke er, som det umiddelbart ser ud til.

Og er man til noget mere humorforankrede, er duoen og Ian Brennans Scream Queens det helt rigtige valg. En morder render rundt i et rødt djævlekostume og myrder løs med entusiasme. Det er overdrevet på den sjove måde i en perfekt kombination af slasher-splat og teenage-fnidder. Serien er som, hvis Scream-filmene blev mikset med tv-serien Glee, bare vildere.

American Horror Story og Scream Queens kan ses hos Disney+.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Guillermo del Toros ’Cabinet of Curiosities’ er en ren masterclass i gys

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Det store gys udebliver desværre fuldstændigt i ’The Midnight Club'

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’From’ rummer mysterier, gys og drama for alle pengene

Del artikel

Andre Serier | Guides