Annonce |
Serier | GuidesDen virkelige historie bag serien: ’Anne’
15. april 1989. På denne herlige solskinsdag i Sheffield tager den unge Kevin Williamson afsted for at se kampen mellem Nottingham Forest og Liverpool FC på det lokale Hillsborough stadion. Det er den sidste gang, hans mor, Anne Williams, ser ham i live.
Optakten til kampen udvikler sig hurtigt til kaos, og før folk kan se sig om, strømmer en masse fans ind på banen i noget, der bedst kan beskrives som ragnaroklignende tilstande.
97 personer ender i sidste ende med at miste livet, herunder Anne Williams' søn, men de officielle myndigheders beretning om, hvordan ulykken fandt sted, og hvor ansvaret skal placeres, ender i et bureaukratisk helvede. Men Anne Williams er opsat på at få svar på, hvad der virkelig skete.
Den ene rapport efter den anden
I 1990 kommer den store Taylor-rapport, der for første gang har gransket begivenhederne og søger at placere et ansvar. Den giver nogle svar, men ikke meget i forhold til konsekvenserne hos de ansvarlige, og Anne Williams begynder her en årelang kampagne for at få sagen undersøgt nærmere.
I 1997 er der regeringsskifte, hvor Labour tager over, og Anne Williams sammen med mange andre pårørende håber, at den nye Lord Justice Stuart-Smith vil genåbne sagen for nye undersøgelser. Igen lider hun og de andre sørgende et nederlag.
Anne Williams prøver sammen med andre at istandsætte en masse civile søgsmål, der heller ikke bærer frugt. 20 års kamp og granskning af alle juridiske muligheder for at få svar og placeret et ansvar får endelig et ryk, når folket viser, at de har fået nok af politisk polemik og passivitet.
20-års jubilæet
15. april 2009 møder 28.000 mennesker op ved Hillsborough stadion for at mindes de døde, og da regeringens sportsminister Andrew Burnham påbegynder sin tale, bliver han overdøvet af råb om retfærdighed for de 96 døde (Nr. 97 døde først i 2021).
Regeringen igangsætter oven på udbruddet 'Hillsborough Independent Panel', der for første gang får adgang til samtlige dokumenter, der omhandler Hillsborough-ulykken, også dem, der før er blevet hemmeligholdt.
12. september 2012, efter næsten tre år, og efter at have undersøgt mere end 450.000 dokumenter kommer panelet med deres rapport, og for første gang siden hendes søn døde, kan Anne Williams ånde lettet op.
Panelet kommer frem til, at der har været sjusket med både stadions og politiets håndtering, fiflet med vidneudsagn, og at det med overlæg er blevet forsøgt at skjule sandheden fra befolkningen på flere måder, herunder at skyde skylden på fulde fodboldfans og afpresning af politifolk til at ændre deres vidneudsagn. Det fastslås, at op til 41 af de 96 omkommende kunne være blevet reddet, hvis tjenestefolkene havde reageret, som de skulle.
En bannerfører for retfærdighed
På baggrund af rapporten åbnes muligheden for nye undersøgelser, der kan bestemme enkeltpersoners ansvar i en grad, som ikke er set før. Anne Williams når dog ikke at se dette blive fuldbyrdet, da hun i en årrække har kæmpet med kræft, men nærmere kæmpet for retfærdighed i stedet for sit eget helbred. Hun dør 18. april 2013, tre dage efter 24-års jubilæet, hvor hun bliver modtaget med stående applaus.
Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Anne Williams' lagde et stort arbejde i at få sandheden om Hillsborough-ulykken frem i lyset. Serien Anne, som kan ses på C More, tager dog hende som udgangspunkt og centrerer alle familiernes kamp gennem hende.
Serien giver hende derfor af dramatiske årsager en smule mere kredit, end ret er, og placerer hende i midten af situationer, hvor hun har været en af mange. Serien Anne skildrer kampen mod manipulation af offentligheden og korruption fra magthavere, og den portrætterer både Anne Williams og de mange som hende, som de bannerførere for retfærdighed, de er.
C More kan ses hos TV 2 Play, YouSee, Norlys, og Allente.
Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: