Den virkelige historie bag serien: ’Knutby’

AfVi Elsker Serier
7. december 2023
Knutby
'Knutby' / Foto: C More
https://imgix.vielskerserier.dk/2023-02-15/c-more-logo.png
En af Sveriges mest notoriske mordsager tager form i C More-serien ’Knutby’, der foretager en del kreative valg for at gøre fortællingen mere dramatisk, end den allerede er.

Omkring kl. 20 minutter i fem om natten 10. januar i 2004 banker det på Daniel Lindes dør. Da han åbner døren, skyder naboens 26-årige barnepige Sara Svensson ham på klos hold. Linde overlever med nød og næppe flere skudsår. Så heldig var Daniel Lindes nabo og Saras chef, Alexandra Fossmo, ikke.

Dagen efter melder Svensson sig selv til politiet og forklarer, at det var Gud, der fik hende til at begå henholdsvis mord og mordforsøg.

For at forstå den unge kvindes gerning skal vi dog et stykke tid tilbage i denne fortælling om sex, vold, tro og manipulation, der er noget ud over det sædvanlige.

Glad for kvinder

I 1994 får den lille by Knutby med sine omtrent 1000 indbyggere en ny præst, Helge Fossmo, til deres pinsekirke. Her tager man religion dødsens alvorligt, og Helge er et kærkomment syn. Med sig har han sin kone og deres tre børn, og for en kort stund er alt, som det bør være.

Helge begynder dog at udvikle et forhold til Alexandra, en kvinde i menigheden. To år efter hans ankomst til Knutby finder man hans kone død i badekarret. På det tidspunkt bliver det forklaret med et uheldigt fald, der fører til hendes alt for tidlige afgang fra jorden.

Helge og Alexandra bliver hurtigt gift derefter, men der går ikke lang tid, inden Helge igen udser sig en ny kvinde. I første omgang deres barnepige Sara Svensson, der indtager pladsen i ægtesengen, og Alexandra bliver rykket over i gæsteværelset. Med sin position som åndeligt overhoved og biblen i sin hånd overbeviser Helge den unge barnepige om, at der intet odiøst er i dette foretagende.

Helge påbegynder også et seksuelt forhold til naboen Daniel Lindes kone. Når både Alexandra og Sara er gået i seng om aftenen, sender Helge en SMS til nabokonen, og de har derefter har samvær i et tredje værelse under dække af en vaskemaskine, som Helge har sat til at køre for fuld skrue.

Valgt af Gud

Undervejs i sit arbejde og forhold til Helge Fossmo begynder Sara Svensson at modtage anonyme SMS-beskeder, som hun mener kommer direkte fra Gud. Beskederne fortsætter i månedsvis og bliver mere og mere kommanderende.

De ender med ordren om at dræbe henholdsvis præstekonen Alexandra og naboen Daniel Linde. Efter mordet på Alexandra mister Sara modet, men en sidste besked tikker ind ”Gør det færdigt nu”.

Da Sara melder sig selv, finder politiet hurtigt ud af, at alle beskederne stammer fra Helge. Han har gennem flere år påvirket Sara igennem hendes tro til at få hende til at gøre, som han ønsker. Helge bliver anholdt og dømmes til fængsel på livstid for at have anstiftet mordet og mordforsøget. Sara Svensson bliver dømt til et ophold på retspsykiatrisk afdeling på ubestemt tid.

Der skrues op for dramaet

C More-serien Knutby er baseret på bestselleren af samme navn, der er skrevet af Jonas Bonnier. Selv om flere af de mest betydningsfulde begivenheder i historien er taget fra virkeligheden, er der også blevet tilføjet en masse, ligesom meget andet er skåret fra.

Navne og steder er blevet anonymiseret, og selv om virkelighedens begivenheder i sandhed er dramatiske, skaber serien en mere dramatisk opbygning, der egner sig bedre til fiktionens verden.

Serien tager sig – ligesom bogen – en del kreative friheder, når det kommer til at fortælle historien om den lille by. Det er dog altid det mest utrolige i serien, som har det største hold i virkeligheden.

C More kan ses hos TV 2 Play, YouSee, Norlys, og Allente.

Del artikel

Læs mere omC MoreKrimiAnnonce