Den virkelige historie bag serien: ’Natrytterne’

AfVi Elsker Serier
29. november 2023
Den virkelige historie bag serien: Natrytterne
'Natrytterne' / Foto: C More
https://imgix.vielskerserier.dk/2023-02-15/c-more-logo.png
’Natrytterne’ på C More fortæller den grusomme historie om seksuelt og voldeligt misbrug igennem en årrække, og historien er desværre alt for sand.

I 1991 kom en rystende afsløring frem i den lille svenske by Ekerö. Jerry Jahn, den prominente ridelærer på den lokale rideskole, blev dømt for seksuelle overgreb på flere af eleverne, der boede sammen med Jahn og hans familie.

På trods af dommen holdt Jahn fast i sin uskyld, noget som hans familie og flere af eleverne og deres forældre gav ham medhold i. Dommen lød på to et halvt års tid i fængsel, og selv om man skulle tro, at det ville betyde et punktum i sagen om Jerry Jahn, er historien næsten kun begyndt.

Sket og glemt

Med dommen fik Jahn også et rideforbud på to år. Da han sad i fængsel i et halvt år mere end det, havde han for så vidt lov til at genoptage sit arbejde, som om intet var hændt, og det var præcis, hvad han gjorde.

Der blev hvisket i afkrogene, at der stadig foregik overgreb. I et tilfælde førte det til en politianmeldelse. Det mundede dog ikke ud i mere end en forundersøgelse, da det svenske politi ikke fandt tilstrækkelige beviser til at gå videre med sagen.

Flere dokumentarer prøvede at komme til bunds i, hvad der var foregået på gården igennem årene, men det var først i 2018, at der virkelig kom ild under bålet. I Sveriges Radios dokumentarserie Hästgården stod 10 tidligere elever frem og fortale om deres oplevelser om seksuel chikane og misbrug. Overgrebene strakte sig fra Jahns fængselsorlov til 2013 – mere end 20 år efter han blev dømt.

Flere prominente rideorganisationer lod også rideskolen fortsætte med at deltage i stævner og turneringer under Jahns tilsyn. Alt dette på trods af at de var bekendte med hans dom.

Fars pige

Jerry Jahn døde kort tid efter, at Hästgården udkom. Han døde alene uden sin familie, og det er med god grund. Tre år senere i 2021 udkom datteren Sophie Jahn med bogen Fars pige på Hestegården, der igen kastede nyt lys på ridelæreren.

Det var ikke kun med eleverne, at han havde et dysfunktionelt forhold, det berørte i den grad også familien. Et forkert ord førte hurtigt til et slag, og i nogle tilfælde decideret tæsk. Det gik som regel hånd i hånd med, hvor meget Jerry havde drukket den gældende dag.

Når han var påvirket af alkohol, var det heller ikke unormalt, at han hev Sophie og hendes søster op midt om natten. De blev sat til at ride på nye, uerfarne heste. Noget, som en erfaren rytter skal være vaks med, og noget, et barn aldrig må udsættes for.

En vigtig fortælling

Bogen dannede basis for serien Natrytterne, der kan ses på C More, der både fortæller historien om Molly, en ny elev på rideskolen i 1991 og Victoria i nutiden, der anmelder sin far for overgreb. Navne og steder er anonymiserede, men det kræver ikke den store tankekraft at få puslespillet til at gå op.

Sophie Jahn har selv været meget inde over serien, så alt, hvad hendes stedfortræder Victoria oplever, læner sig meget op ad hendes egne oplevelser. Når vi følger Molly og de andre piger, bliver de en form for sammenlægning af de mange forskellige udsagn og anklager, der er opstået igennem tiden.

Den fanger følelsen af magtesløshed og det svigt, som pigerne har oplevet igennem en årrække. Den viser virkeligheden fra sin værste side, og derfor er det er en vigtig historie at fortælle og ikke mindst at få fortalt.

C More kan ses hos TV 2 Play, Yousee, Norlys, Waoo og Allente.

Del artikel