
Her er de 10 bedste britiske krimiserier - og du kan streame dem alle lige nu!

Et tårnhøjt skuespilniveau, velskrevne manuskripter og ikoniske karakterer. Det er bare et par af grundene til, at britiske krimiserier har en helt særlig plads i vores hjerter.
Tænk bare på Helen Mirren som Jane Tennsion i ’Mistænkt’, John Thaws som ’Inspector Morse’ og John Nettles som ’Kriminalkommisær Barnaby’.
De er alle karakterer med stor psykologisk dybde og mange nuancer, og samtidig er miljøskildringerne i serierne eminente. I de britiske krimier bliver omgivelserne ofte en aktiv medspiller, som smelter sammen med historien og dens karakterer.
Her er 10 britiske krimiserier, som ikke blot er fremragende – vi vil ligefrem vove at kalde dem for stor seriekunst.
’Inspector Morse’ (1987-2000)

Bag rettet på en overdådig rød gammel jaguar bevæger kriminalinspektør Morse sig igennem Oxford.
Tv-serien er baseret på forfatteren Colin Dexters anerkendte romaner om den lærde, men gnavne æstetiker, Morse. Ved sin side har han den jordbundne kriminalassistent Lewis, som er hans modsætning.
På trods af deres forskelligheder – Morse er ofte melankolsk, og Lewis har et lyst sind, får de i løbet af serien en tæt relation.
Morse er seriens absolutte fokus, og gennem et meget velskrevet manus og John Thaws ypperlige skuespil har man udviklet en af krimiseriehistoriens mest uforglemmelige karakterer.
Mange af afsnittene handler om forbrydelser på universitetet. Her bliver professorerne og rektorernes infantile magtkampe og hykleri vittigt udstillet.
Fortællingen mæsker sig i billeder af Oxfords underskønne gamle arkitektur. Så ’Inspector Morse’ er samtidig en hyldest til byens skønhed og lærdom, som nærmest optræder som en selvstændig karakter i serien.
’Inspector Morse’ sæson 1-8 kan ses på Britbox.

’Lewis’ (2006-2015)

Morses’ trofaste assistent Lewis (Kevin Whately) fik sin egen serie, seks år efter ’Inspector Morse’ sluttede. Hans lette sind er til dels forduftet, efter hans kone blev dræbt få år før seriens start.
Man følger også hans kriminalassistent James Hathaway (Laurence Fox). En følsom og ranglet ung intellektuel, der er droppet ud af præsteseminaret. De komplementerer hinanden perfekt.
Selvom Morse serien var et unikum, lykkes det på imponerende vis at føre historien videre. Særligt på grund af Kevin Whateley som Lewis og Laurence Fox som Hathaway og deres vidunderlige skuespil og samspil. Og så er serien faktisk endnu smukkere end ’Inspector Morse’, og det er noget af en bedrift.
’Lewis’ (Inspector Lewis) sæson 1-9 Kan ses på Britbox.
’Unge Morse’ (2012-2023)

Fordi ’Lewis’ blev en så stor succes, besluttede man at skildre tiden, inden serien ’Inspector Morse’ begyndte.
Vi møder Morse (Shaun Evans) i 1961, da han lige er begyndt hos politiet i Oxford.
Serien er med sine mange indbyggede tidsmarkører et levende og autentisk tidsportræt.
Men det er aldrig noget som skygger for fokus, som er den unge Morse. Skuespiller Shaun Evans fortolker den unge, følsomme og intellektuelle mand, som ikke rigtig passer ind nogen steder, til perfektion.
Mange vidunderlige skuespillere befolker serien, som Anton Lesser (’Games of Thrones’ og ’Wolf Hall’) og Roger Allam (’Inspector Morse’, ’Kriminalkommissær Barnaby’) som den komplekse Fred Thursday - Morses’ overordnede og tætteste kollega.
’Unge Morse’ (Endeavour) sæson 1-9 kan ses på Britbox.
’Mistænkt’ (1991-2006)

’Mistænkt’ er historien om den ukuelige og ambitiøse kriminalinspektør Jane Tennison (Helen Mirren), som må kæmpe imod misogyni på en politistation i det centrale London.
På samme måde som karakteren skubbede til grænserne for, hvad en politikvinde kan og må, rykkede Helen Mirrens præstation – sammen med forfatteren Lynda La Plantes intense manus – også ved grænserne for, hvad kvindelige skuespillere kan og må. På den måde blev Jane Tennison en ikonisk rolle for Helen Mirren.
Serien viser et ikke særligt flatterende billede af London. Et sted domineret af armod og håbløshed.
Særlig sæson tre om trækkerdrenge med den uhyggelige titel ”Keeper of Souls” kryber ind under huden på en.
’Mistænkt’ (Prime Suspect) sæson 1-7 kan ses på Britbox.

Anmeldelse: Netflix-krimien ’Adolescence’ er på alle punkter den perfekte miniserie
’Uforglemt’ (2015-)

Brillante Nicola Walker fortolker kriminalinspektør Cassie Stuart, som specialiserer sig i historiske sager. Serierne følger hver sæson nye karakterer, som var en del af offerets liv og måske direkte medvirkende i mordet.
Selvom der er nogle gange er gået 20-30 år, hjemsøges både de pårørende og vidnerne fortsat af fortidens minder, og sagerne har kastet lange skygger over de mistænktes liv.
For hovedkarakteren er hendes profession som kriminalinspektør ikke blot et arbejde. Snarere er det en moralsk pligt. Hun er styret af en stærk overbevisning om, at ethvert liv fortjener respekt.
Serien viser klogt og hjerteskærende, hvordan fortidens traumer spøger i nutiden. Det er knugende at se, hvordan karakterernes liv defineres af en enkelt hændelse i fortiden.
’Uforglemt’ (Unforgotten) sæson 1-5 kan ses på Britbox.
’The Fall’ (2013-2016)

Menneskets mørke sider bliver undersøgt i listens mest dystre serie. Vi er i Belfast, hvor vi følger to modsætninger. Seriemorderen – den udadtil gennemsnitlige familiefar Paul Spector (Jamie Dornan) – og den engelske kriminalinspektør Stella Gibsons (Gillian Anderson) jagt efter ham.
Stella er udover detektiv også uddannet antropolog, hvilket hun anvender i opklaringen. Det giver hende og serien et særligt blik. I stedet for at svælge i makabre detaljer eller skabe overfladisk skræk er serien oprigtigt optaget af at finde ud af, hvad der driver morderen.
Fortællingen skaber to dybe psykologiske portrætter af Stella og Paul, og det dvælende tempo gør den ekstremt intens.
Serien udfordrer ligesom ’Mistænkt’, hvad en kvinde bør og må, og den gør op med det gængse mandlige blik på kvinden.
’The Fall’ sæson 1-3 kan ses på Britbox.
‘Kriminalkommissær Barnaby’ (1997-)

Du har sikkert hørt denne serie omtalt negativt som en ”mormor-krimi”. Men den fortjener meget mere respekt!
Serien er skabt på baggrund af den britiske forfatter Caroline Grahams romaner. Kort fortalt handler krimiserien om kriminalkommissær Tom Barnaby (John Nettles). Han bor og opklarer mordgåder i det fiktive billedskønne Midsomer.
Forbrydelserne er katalysator for den råddenskab, der lever under idyllen.
Seriens kvalitet ligger i dens evne til at opbygge et originalt univers, som både er realistisk og fantasifuldt.
Dernæst er skuespillet på et højt niveau. Særligt synligt i de engelske excentrikere, som universet er fuldt af. Skuespillerne, som gestalter karaktererne, bevæger sig på en knivsæg. En tone for højt, og det bliver karikeret eller skingert, og det viser skuespillernes store talent, at det ikke sker.
Desværre valgte holdet bag at forsætte serien efter, at John Nettles forlod produktionen efter 14 år, for herefter dalede niveauet voldsomt.
’Kriminalkommissær Barnaby’ (Midsomer Murders) sæson 1-13 kan ses på Britbox.

Anmeldelse: Krimikomedien ’Ludwig – krydsordsdetektiven’ er brillant skruet sammen
’Cracker’ (1993-1996)

’Cracker’ er desværre en ret ukendt serie herhjemme, men derfor er det så meget desto vigtigere at kaste lys over dette mesterværk.
Serien adskiller sig ved, at frontfiguren ikke er detektiv, men psykolog.
Dr. Edward Fitzgerald (Robbie Coltrane) insisterer på at blive kaldt ”Fitz”. Han assisterer politiet i Manchester i dystre og uhyggelige sager, og hans stærkt uortodokse metoder er både morsomme og skræmmende.
Psykologens voluminøse korpus passer perfekt til hans ”larger than life”-karakter.
Robbie Coltrane, som mange kender som den godmodige Hagrid fra Harry Potter-filmene fortolker mesterligt den meget intelligente, men også alkoholiserede og ludomane Fitz.
Man følger ham også på hjemmefronten i hans turbulente ægteskab med Judy (Barbara Flynn), som elsker hans intellekt, men hader hans laster.
’Cracker’ sæson 1-4 kan ses på Britbox.
’Sherwood’ (2022-)

I denne ensemble-krimi hvirvles traumer i Nottingham – en tidligere mineby – op, da en af indbyggere bliver dræbt. Serien tager afsæt i virkelighedens voldsomme minestrejker i 80’erne, der skabte voldsomme konflikter mellem de familier, som strejkede, og dem, der ikke gjorde det.
Serien skildrer knugende, hvordan de fortidige hændelser har traumatiseret byen.
James Graham, som har skrevet ’Sherwood’, er selv vokset op i området, og serien er løst baseret på hans oplevelser der.
Manuskript og skuespil udmærker sig særligt ved at skabe uhyre ægte karakterer, som bliver siddende længe i en.
Særligt dem, som er ubehagelige, gør indtryk. Man får lyst til at ruske dem, men i takt med, at karaktererne langsomt foldes ud, forstår man, hvorfor de er blevet, som de er. UDEN at det bliver sukkersødt
En tredje sæson er heldigvis på vej.
’Sherwood’ sæson 1-2 ses på DRTV.
’Line of Duty’ (2012-2021)

Fortællingen i ’Line of Duty’ kredser om korruption blandt politifolk i det nordlige Irland.
I hver sæson introduceres en ny hovedkarakter, som er kommet i antikorruptionsafdelingen AC 12’s søgelys.
Hvordan bliver de fristet? Og hvordan mister de sig selv undervejs. Det er seriens omdrejningspunkt. Den dømmer ikke eller deler mennesker op i gode og onde. Nej, igennem dybe psykologiske portrætter blotlægger serien korruptionens væsen.
Man følger også tre af de ansatte på AC 12. Arnott (Martin Compston), Kate Fleming (Vicky McClure) og Ted Hastings (Adrian Dunbar) under opklaringerne og i deres private liv.
Serien balancerer både psykologien og den nervepirrende, tempofyldte action. Og når de to elementer kobles sammen, sætter serien sig både i krop og sind. Særligt musikken går direkte i ens nervebaner
Det er netop blevet annonceret, at en sæson syv er på vej, og den glæder vi os i den grad til.
’Line of Duty’ sæson 1-6 kan ses på Britbox.
Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: