Serier | Guides

Min top 5: 80'er serier der stadig holder

AfRikke Havner Alrø
26. august 2019
Min top 5: 80'er serier der stadig holder
(Foto: Hill Street Blues/MTM)

Del artikel

Jeg var barn i 80’erne, og som seriefan har jeg gode minder om det årti.

Vi havde ikke det udvalg af kanaler og streaming services, som vi har nu, og derfor har vi nok alle set de samme serier den gang. Så jeg er nok ikke den eneste, der kan fortabe mig i nostalgi over de fem serier fra 80’erne, jeg nu vil nævne – de holder nemlig stadig.

Anne fra Grønnebakken

Den smukke canadiske serie fra 1985 holder stadig. Det er ikke en serie, der krævede nogle særlige special effects, da den foregår omkring år 1900, og det er nok blandt andet derfor, at den stadig er lige så god, som den var dengang. Megan Follows gør det fantastisk i rollen som den forældreløse Anne Shirley, der ved en fejl bliver placeret hos søskendeparret, Matthew og Marilla – de havde bedt om en dreng, men Anne stjæler deres hjerter. Hun er viljestærk og romantiker til fingerspidserne, og vi er nok mange, der ønskede, at vi kunne være som hende, da vi så serien første gang. Serien har hjertevarme og er ægte eskapisme – den kan desværre ikke streames, men bliver tit sendt i juleferien, så det er bare at holde øje med tv-programmerne. Eller finde den på DVD.

Den sorte snog

Blackadder, der blev sendt fra 1983 til 1989, er efter min mening stadig en af de sjoveste komedieserier, der nogensinde er lavet. Sagaen om antihelten Edmund Blackadder, som bevæger sig gennem historien i forskellige inkarnationer, indeholder nogle af de mest gennemarbejdede jokes, der er set i seriehistorien. Rowan Atkinson, der senere blev verdenskendt som Mr. Bean, viser sin komiske rækkevidde, og det samme gør resten af det fantastiske hold af skuespillere. Spring sæson 1 over – den er ikke helt på niveau med de andre, men sæson 2, 3 og 4 er i særklasse. Det sidste afsnit i sæson 4 (den foregik i en skyttegrav under 1. verdenskrig) fortjener en særlig omtale – komikken forsvinder aldrig, men alligevel formår det afsnit på en meget rørende måde at udstille krigens meningsløshed. Det er meget få komedieserier, der når det niveau. Blackadder kan ikke streames, men den kan findes på Youtube og på DVD. Og af og til på DRK.

Nord og Syd

Vi er atter ude i en historisk serie. Nord og Syd foregår under den amerikanske borgerkrig i 1860’erne, men indeholder alligevel masser af 80’er-glamour. Sydstatsmanden Orry Main bliver gode venner med nordstatsmanden George Hazard, og det venskab lægger grunden til seriens handling. Serien forsøger ikke at være historisk korrekt, selvom der er historisk sandhed i de ydre begivenheder. Mest af alt minder den om et eventyr med modige riddere, skønjomfruer i nød og ondskabsfulde skurke, der stiller forhindringer i vejen for vores helte. Og hvem elsker ikke et eventyr? Især for os der så serien i 80’erne, holder Nord og Syd stadig den dag i dag. Det er en spændende fortælling, men glem alt om vore dages realistiske historiske dramaer – Nord og Syd er tættere på fantasy, og 80’ernes store hår og glitrende gevandter fornægter sig heller ikke. Den kan ikke streames, men fås på DVD.

Blomsterbørns Børn

Blomsterbørns Børn er en klassisk 80’er komedieserie med dåselatter og hele moletjavsen. Men det bliver den ikke dårligere af – tværtimod er den et godt eksempel på genren. Den foregår i 80’ernes yuppiekultur, hvor 60’ernes oprørerske unge er blevet voksne og ser deres børn omfavne kapitaliske idealer. Det ses i især tydeligt i den konservative Alex P. Keatons (Michael J. Fox) forhold til sine hippie-forældre, Steven og Elyse. Det var rigtig morsomt at se dem sparre med hinanden i 80’erne, og det er det stadig. Måske især for os, der kan huske 80’erne, og som elskede serien dengang. Blomsterbørns Børn er endnu et eksempel på en serie, der ikke kan streames – lad os håbe, det snart ændrer sig!

Hill Street Blues

Hill Street Blues var en af de første rigtige politiserier. Den kørte fra 1981-1987 og handlede om en politistation i en unavngiven amerikansk by. Dens realistiske tone fik stor indflydelse på de serier, der kom efter den, og den var en kritikerdarling i sin tid. Mange afsnit foregik over en enkelt dag, og der var masser af action og drama. Personligt husker jeg Capt. Frank Furillo som prototypen på den ærlige og hårdtarbejdende politimand, mens Mick Belker var den ultimative hårdkogte strømer. Hill Street Blues var nyskabende – blandt andet blev der brugt håndholdt kamera i flere afsnit, og det var ikke set før i mange serier. Det var også nyt med et stort cast, der havde mange forskellige storylines, som gik over flere afsnit. Hill Street gik nye veje, og den dag i dag er serien legendarisk. Heller ikke den kan streames – hvilket vi hos Vi Elsker Serier synes er meget ærgerligt!

Læs også: Min top 5: 90'er serier der stadig holder

Del artikel