Serier | Guides

Redaktionen anbefaler: De 10 bedste true crime-serier

Af
Alexander Jørgensen
13. juni 2023
Bedste true crime serier
'Making a Murderer' / Foto: Netflix

Del artikel

True crime er blevet et kæmpe fænomen. Der er noget, der drager os mod de mørke og forfærdelige historier. På samme tid beviser historierne gang på gang, at virkeligheden ofte overgår fiktionen.

Vi har tidligere skrevet en del om true crime, og hvis du leder efter nogle mere specifikke true grime-guides har vi et godt udvalg. Du kan bl.a. læse om 5 true crime-dokumentarer på DR, du ikke må gå glip af eller De 10 bedste true crime-titler på Netflix.

Her har vi dog den helt store liste. De 10 absolut bedste true crime-serier. Listen går på tværs af streamingtjenester og indeholder både dokumentarserier og fiktionsserier, baseret på virkelige hændelser. Så sæt dig godt til rette, og få inspiration til den næste true crime-serie, du skal se.

1. The Jinx: The Life and Deaths of Roberts Durst
2. Making a Murderer
3. Wild Wild Country
4. Anne
5. Don’t F**k with Cats: Hunting an Internet Killer
6. Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes
7. Tiger King: Mord, kaos og galskab
8. The Confession Tapes
9. I'll Be Gone in the Dark
10. Natrytterne

1. THE JINX: THE LIFE AND DEATHS OF ROBERT DURST

Instruktøren Andrew Jarecki og hans hold dykker ned i fortiden på det mystiske sorte får, Robert Durst. Durst kommer fra en velhavende familie, men har aldrig rigtig passet ind hverken i familien eller samfundet. Folk har det med at dø omkring ham. Han er anklaget for to mord og dømt for et drab, men slipper uden straf, fordi retten dømmer det som selvforsvar. Samtidig laver Jarecki løbende interviews med Dursts, som ser det som en mulighed for endelig at få oprejsning og genoprette sit omdømme.

Det, som adskiller The Jinx fra andre true crime-serier, er fortællestrukturen. Vi får som seer baggrundshistorie og nutidige interviews med Durst. Det giver en exceptionel spænding i serien, specielt i de sidste par afsnit.

The Jinx: The Life and Deaths of Roberts Durst kan ses på HBO Max.

2. MAKING A MURDERER

Serien stiller skarpt på det amerikanske retssystem gennem retssagerne mod Steven Avery og hans nevø Brendan Dassey. Avery bliver i 2003 frikendt efter 18 år i fængsel og sagsøger Manitowoc County for den uretfærdige dom. I 2005 bliver Avery og Dassey arresteret og anklaget for mordet på Teresa Halbach, og vi følger den komplicerede retssag, der er karakteriseret ved dårligt politiarbejde.

Making a Murderer viser de grå nuancer af kriminalitet, hvor true crime nogle gange forfalder til at skelne skarpt mellem de gode efterforskere, som prøver at fange de onde kriminelle. Her bliver vi konfronteret med en flerdimensionel kriminel med en kompleks baggrundshistorie og et retssystem, som ikke altid fungerer optimalt. Det giver en spændende historie, der hele tiden overrasker.

Making a Murderer kan ses på Netflix.

3. WILD WILD COUNTRY

Wild Wild Country er en forbløffende dokumentarserie, der dykker ned i den sande historie om den indiske guru Bhagwan Shree Rajneesh og hans tilhængere, der skabte et kontroversielt samfund i Oregon i 1981.

Serien udforsker religiøs fanatisme, magt og konflikter med det omgivende samfund. Med sit imponerende researcharbejde og mange interviews giver Wild Wild Country et fascinerende indblik i en ekstraordinær tid. Denne serie vil udfordre dine overbevisninger og efterlade dig med spørgsmål omkring grænserne for tro, frihed og menneskelig adfærd.

Wild Wild Country kan ses på Netflix.

4. ANNE

Anne er et fiktivt drama bygget over virkelige hændelser. Udgangspunktet er ulykken ved Hillsborough i 1989, hvor 97 fodboldfans døde under FA Cup semifinalen mellem Liverpool og Nottingham Forest. Vi følger Anne Williams som mister sin søn i ulykken. Hun kan ikke acceptere myndighedernes forklaring om, at det var et uheld uden nogle, der kan stilles til ansvar. Sammen med de andre efterladte, kæmper hun en lang juridisk kamp for at finde frem til sandheden.

Anne er skræmmende på en helt anden måde end de normale true crime-serier. Her er der ikke en enkelt forfærdelig person, men et forfærdeligt system. Det er vitterligt uhyggeligt at se, hvordan myndighederne arbejder mere på at sikre sine egne end at finde sandheden for de familier, der står tilbage efter ulykken.

Anne kan ses på C More.

5. DON’T F**K WITH CATS: HUNTING AN INTERNET KILLER

Selv i de mørkeste afkroge af internettet er der en regel: Lad kattene være! Den universelle regel bliver i den grad påvist, da en anonym person i 2010 uploader en video af sig selv, der dræber to killinger. Internettet går amok, og en online menneskejagt går i gang. Men opmærksomheden lader kun til at pirre den anonyme dyrplager, og hans voldsvideoer bliver kun vildere og vildere. Det bliver et kapløb mellem internetbrugerne, politiet og den anonyme uploader om at få ham opsporet og stoppet, før han flytter sin opmærksomhed fra dyr til mennesker.

Ikke nok med, at Don’t F**k with Cats dokumenterer nogle afskyelige forbrydelser, så er det også vildt interessant at se, hvordan internetbrugere bliver en del af, ja vel egentlig starter, efterforskningen, og hvor meget de kan få ud af en grynet video.

Don’t F**k with Cats: Hunting an Internet Killer kan ses på Netflix.

6. CONVERSATIONS WITH A KILLER: THE TED BUNDY TAPES

Det er ikke nogen hemmelighed, at der er lavet mange serier om Ted Bundy. Han er en af de mest berygtede seriemordere i Amerikas historie. Men Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes er nok en af de mest skræmmende beretninger om Bundys liv og gerninger. Serien bringer den forfærdelige historie til live med interviews, arkivvideo og de famøse bånd. Båndene er optagelser af en række interviews, som Ted Bundy lavede med journalisten Stephen Michaud. De fortæller om Bundys syn på sig selv og hans motivation for at gøre det, han gjorde.

Instruktøren bag serien, Joe Berlinger, har lavet to andre serier i samme format som denne. Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes og Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes. Begge kan ses på Netflix.

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes kan ses på Netflix.

7. TIGER KING: MORD, KAOS OG GALSKAB

Det her er ubetinget den vildeste true crime-serie på denne liste. Det er ikke den mest uhyggelige eller den mest chokerende, men det er godt nok den vildeste. Det er en af de serier, hvor man aldrig ved, hvad der sker i det næste afsnit. Sådan en serie, hvor man kigger på hinanden og siger: Det gjorde han ikke, vel?

Serien følger Joe Exotic og hans dagligdag som ejer og leder af G.W. Zoo, en lille dyrepark i Oklahoma, der blandt andre eksotiske dyr har tigere. Mere vil vi ikke sige. Det er en af de serier, der bare bliver bedre, jo mindre du ved om den på forhånd.

Tiger King: Mord, kaos og galskab kan ses på Netflix.

8. THE CONFESSION TAPES

The Confession Tapes undersøger en række tilståelser, som har ledt til fængselsstraffe og skubber til vores forståelse af, hvad det vil sige at tilstå en forbrydelse. Var tilståelserne oprigtige? Blev de givet under pres eller efter manipulation? Er der en mere troværdig historie, der kan forklare forbrydelsen?

Med hjælp fra en række eksperter undersøger denne serie, hvor meget en tilståelse betyder, og om den endegyldigt afgør, at man har begået en bestemt forbrydelse.

The Confession Tapes kan ses på Netflix.

9. I’LL BE GONE IN THE DARK

Serien handler om Michelle McNamara og den uopklarede sag, hun ikke kan lade ligge. Hun skrev bogen: I'll Be Gone in the Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer om en række uopklarede mord, der blev begået i det nordlige Californien i 1974-86. Michelle var den første til at give gerningsmanden tilnavnet The Golden State Killer. Hun døde desværre inden, myndighederne endelig fandt manden bag de mange drab og voldtægter.

Vi følger gennem interviews hendes besættelse af mordene og politiets genoptagne efterforskning af dem, der til sidst leder til en anholdelse, 32 år efter de sidste forbrydelser blev begået.

I'll Be Gone in the Dark kan ses på HBO Max.

10. NATRYTTERNE

Denne fiktive serie er baseret på bogen: Fars pige på hestegården, en selvbiografi af Sophie Jahn om hendes barndom på en højagtet rideskole i Sverige. Hendes far var en dygtig ridetræner, men om natten blev han til et monster og forgreb sig på Sophie og flere andre af rideskolens elever. Læs interviewet med Sophie Jahn om hendes barndom på gården her.

Den her historie er specielt uhyggelig på grund af magtforholdet og farens evne til at fordreje sandheden og manipulere med alle omkring ham.

Natrytterne kan streames C More, DRTV og TV 2 PLAY.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Guides

Mest læste