Serier | Guides

Redaktionen anbefaler: De 5 bedste danske dramaserier på DR

Af
Claus Nygaard Petersen
30. januar 2023
Bedste danske serier
Nicolai Jørgensen i 'Carmen Curlers'. / Foto: Tine Harden / DR

Del artikel

Vi har fundet frem til de 5 bedste danske dramaserier på DR, du kan streame lige nu.

DRTV er en guldgrube af fantastisk underholdning. Hvad enten du er til dokumentar eller fiktion, komedie eller drama, dansk eller udenlandsk, så er der noget for dig.

Vi har sat os for at afdække streamingtjenesten for, hvad den har af indhold og i bedste public service-stil danne et overblik til folket.

I denne omgang handler det om de bedste danske dramaserier. DR har en stolt tradition for netop denne genre, så der skal nok være grobund for diskussion, hvis der er en yndlingsserie, som mangler.

Og der er da også nogle populære darlings, som ikke har fået plads i det fine selskab i den her omgang. Men der kan man med fordel søge inspiration i vores store arkiv, hvor der er flere artikler angående de mange gode danske serier.

Riget

Riget Stig Helmer Ernst-Hugo Järegård bedste danske dramaserier på dr
Den skruppelløse svenske læge Stig Helmer (Ernst-Hugo Järegård) i Lars von Triers 'Riget'.
Foto: DR

Man kommer ikke uden om Lars von Triers gakkede og uhyggelige mesterværk, der lagde gaderne tomme tilbage i 1990'erne.

Hvad enten det er fru Drusse (Kirsten Rolffes), der leder efter ånder og bekæmper det onde inde på Rigshospitalet, eller den svenske læge Stig Helmer (Ernst-Hugo Järegård), som bander dansk jävler langt væk, så er serien spækket med mindeværdige øjeblikke igennem dens to sæsoner.

Med tredje og afsluttende kapitel Riget: Exodus’ premiere på DRTV 3. februar er nu det perfekte tidspunkt til at tage det gode med det onde i en af de mest ikoniske danske serier.

Fredløs

Besir Zeciri Fredløs bedste danske dramaserier på dr
Besir Zeciri som den uskyldigt dømte Mo i 'Fredløs'.
Foto: Stephanie Stål Axelgård / Framegrab / DR

Stortalentet Besir Zeciri cementerede sit store potentiale med en sand tour de force-kraftpræstation i Fredløs, der efterlader en fuldstændig åndeløs.

Mo har på overfladen et godt liv. Tilværelsen som kok og parforholdet med kæresten Ida (Maria Cordsen) får dog en ordentlig en på kajen, da han ryger i fængsel for et røveri, han ikke har begået.

Det rusker op i identitetskrise, der har ligget latent og ulmet i årevis. Minder om fortidens dilemmaer og især flugten fra det krigshærgede Kosovo fylder hans sind og tærer på psyken. De otte skarpe afsnit rammer som en brutal mavepuster, hvor man sidder lamslået tilbage. Både over historien, men i sandhed også over Besir Zeciris eminente skuespil.

Carmen Curlers

Nicolai Jørgensen Carmens Curlers bedste danske dramaserier dr
Nicolai Jørgensen som Frans i 'Carmen Curlers'.
Foto: DR

DR har altid haft et særdeles godt touch for at lave de store søndagsserier. Dem, hvor alle sidder klinet til skærmen klokken 20 og cirka en time frem. Især dem med et historisk islæt har været populære.

Seneste skud er Carmen Curlers, hvor vi får en version af historien om den danske verdenssensation indenfor hårstyling. Med et veloplagt cast, er det umuligt ikke at blive besnæret af iværksætteren Axel (Morten Hee Andersen), landmandskonen Birthe (Maria Rossing) og alle de andre.

Ikke mindst afsnit seks, hvor den homoseksuelle frisør Frans (Danmarks næste store stjerne Nicolai Jørgensen) oplever både lykke og sorg under en arbejdstur til København. Har man kun mulighed for at se ét afsnit, er denne episode et must-see i serien.

Matador

Ghita Nørby Matador Jørgen Buckhøj bedste dramaserier dr
Jørgen Buckhøj og Ghita Nørby som Mads Skjern og Ingeborg Skjern i 'Matador'.
Foto: DR

Apropos historiske serier er det umuligt at komme udenom mastodonten over dem alle. Nostalgien hænger også godt ved nyligt afdøde Lise Nørgaard og Erik Ballings saga om forretningsmanden Mads Skjern (Jørgen Buckhøj).

Fra de første toner af Bent Fabricius-Bjerres ikoniske intromelodi bliver man hensat til provinsbyen Korsbæk. Hvad end det er småby-intriger, tidens trends eller historiske begivenheder som 2 Verdenskrig, bliver de alle filtreret igennem den korsbækske linse.

Det er de rige mod fattige, modernisme mod traditioner, progressivitet mod konservatisme, Skjern mod Varnæs. Kort sagt, et stykke danmarkshistorie. Med sine 24 afsnit er Matador i øvrigt blevet et populært alternativ til tv-stationernes julekalendertilbud.

Ingen vej tilbage

Ingen vej tilbage Ane Steensgaard Jul William Halken bedste dramaserier dr
Ane Steensgaard Jul og William Halken i 'Ingen vej tilbage'.
Foto: Jan Bastian Muñoz Marthinsen / DRTV

Vi kårede Andrias Høgennis rørende parforholdserie til den bedste danske serie i 2022. Og det er noget nært umuligt ikke at blive påvirket af William Halken og Ane Steensgaard Juls blændende spil i de to hovedroller.

Bollevennerne Nanna og Lasse bliver først roommates, dernæst kærester, og før de får set sig om, er hun gravid. Det betyder også, at hun trapper ud af sin medicin for skizofreni, fordi det kan være skadeligt for barnet. Til gengæld sætter det deres parforhold på en gevaldig prøve, hvor man som publikum kommer hele følelsesrepertoiret igennem i seriens ni afsnit.

Der klukgrines, til øjnene løber i vand, og det går hjerteskærende direkte i hjertekulen. Ingen vej tilbage har det hele og mere til og var slet og ret den bedste danske serie i 2022.

Del artikel

Læs mere omDramaDRTV