Serier | Guides

Stop nu! 8 serier, der kørte af sporet i de sidste sæsoner

AfSteffen Lomholt Pedersen
10. februar 2022
House Of Cards
House Of Cards / Foto: Netflix

Del artikel

Disse serier burde være taget af plakaten meget tidligere end tilfældet var. Og det er synd og skam!

Nogle gange får en serie, der har en halvsløv start, skruet på de rigtige knapper og står som resultat meget skarpere i de efterfølgende sæsoner.

Desværre ser vi alt for tit det modsatte være tilfældet; en TV-serie, der var rigtig god til at begynde med, får lov til at køre alt for længe, så konceptet bliver helt udvasket, og serien ender med at blive en parodi på sig selv. Det blev eksempelvis tilfældet for serierne på listen her, der sagtens kunne være meget længere.

Vikings

https://imgix.vielskerserier.dk/2016/11/Vikings_s4_part2.jpg
Foto: TV2 Play

Vikings var måske ikke 100 procent historisk korrekt, men der var store mænd i bare overkroppe, flettede skæg, økser, skjolde og englændere, der tiggede om at blive plyndret. Så det var jo nærmest et must-see for enhver dansker med bare lidt interesse for vort lands historie.

Desværre var det, som om at serien mistede sin gnist, da seriens hovedperson Ragnar Lothbrok, spillet af australieren Travis Fimmel, ikke længere var med efter sæson fire. Skud ud til danske Alex Høgh Andersen, der ellers gjorde, hvad han kunne for at løfte serien i rollen som Ragnars søn, Ivar Benløs.

Kan streames på TV2 Play.

How I Met Your Mother

https://imgix.vielskerserier.dk/2019/06/How-I-Met-Your-Mother-Netflix.jpg
Foto: Disney+

Af serier, der har kørt for længe, er der en hel del komedieserier på listen. Én af de serier, der nævnes oftest i den forbindelse er How I Met Your Mother, der sammenlagt fik 208 afsnit spredt hen over ni sæsoner. Serien var et friskt pust, da den første sæson udkom i 2005 – et år efter, at det sidste afsnit af Venner rullede hen over tv-skærmen.

Desværre blev vittighederne mere og mere udvandede, og seriens karakterer udviklede sig slet ikke eller meget lidt. Den største brøler var dog formentligt seriens slutning, hvor hele seriens omdrejningspunkt, hvem der var moren til Ted Mosbys børn, viste sig at være en farce. Og det gør det ikke, bedre, at der nu også er en How I Met Your Father...

Kan streames på Disney+.

Californication

https://imgix.vielskerserier.dk/2018/05/Californication.jpg
Foto: SkyShowtime

Hold da helt op. Californication, TV-serien om den fordrukne og selvhadske kvindebedårer Hank Moody, endte faktisk med at køre i syv sæsoner. Det virker nærmest helt absurd for en serie, der i sin essens handler om en forfatter, der prøver at passe forholdet til sin datter samtidig med, at han gerne vil finde tilbage til sin ekskone.

Problematikken begyndte for alvor i seriens femte sæson, hvor der i serien var gået flere år siden handlingerne i foregående sæson. Der var ikke rigtig noget, der drev plottet fremad længere, og serien kørte i ring. Californication endte faktisk med at få en okay afslutning, men serien havde formodentlig stået skarpere for mange i dag, hvis der havde været færre episoder at gense.

Kan streames på Viaplay og SkyShowtime

Scrubs

Scrubs sæson 2
Foto: Viaplay

Endnu en komedieserie. Scrubs begyndte i 2001 og handlede om J. D. (Zach Braff), der var i praktik som læge på Sacred Heart Hospital. Serien var genial. Det ene øjeblik var du færdig af grin på grund af J. D.’s livlige fantasi og indre monolog, og pludselig opstod der – nærmest ud af det blå – et dramatisk øjeblik, hvor serien viste, at den også havde noget kød på sig. Det var ret imponerende af en komedieserie, hvor et afsnit varede godt og vel en lille halv time.

Scrubs holdt faktisk niveau i lang tid, men til sidst bliver serien alt for fjollet. Helt horribelt blev det i seriens niende sæson, hvor skaberne forsøgte at skifte hovedpersonerne ud med nogle nye lægestuderende. Det holdt slet ikke. Zach Braff og Donald Faison, der spiller Turk i serien, har i øvrigt en ganske underholdende podcast, hvor de genser serien afsnit for afsnit. Den kan anbefales.

Serien kan streames på Disney+.

Family Guy

Family Guy
Foto: 20th Century Fox

Vi bliver i komikkens verden. Family Guy er den første serie på listen her, der faktisk stadig er aktiv. Indtil videre har den kørt i 21 sæsoner, hvor vi har fulgt familien Griffin, som efterhånden er blevet udsat for lidt af hvert. Serien skilte sig i sin tid ud fra konkurrenterne The Simpsons og South Park med sine fjollede cutaways og komiske observationer.

Desværre er serien ikke lige så skarp mere, som den var engang. Det er svært at pinpointe præcis, hvad der er anderledes, og hvor det går galt. Måske er det bare det faktum, at serien nu har kørt i mere end 20 år, og at verden er en anden i dag.

Serien kan streames på Disney+.

Game of Thrones

https://imgix.vielskerserier.dk/2019/05/Got9.jpg
Foto: HBO Max

Et lidt mere kontroversielt bud på listen. Game of Thrones skulle vise sig at blive et af de største kulturelle fænomener i nyere tid, og med spins-offs og et par bøger i vente har vi måske ikke hørt det sidste endnu til Jon Snow, Daenerys Targaryen og “The White Walkers”.

Der er generel enighed blandt fans om, at serien blev ved med at være god så længe, at skaberne havde bøgerne at læne sig op ad. Men eftersom vi stadig venter på de sidste par romaner i George R. R. Martins “En sang om ild og is”-serie, måtte skaberne på et tidspunkt klare sig uden. Det kan man tydeligt mærke på TV-serien, hvor kvaliteten i de sidste sæsoner daler kraftigt.

Serien kan streames på HBO Max.

House of Cards

House Of Cards
Foto: Netflix

Okay, det lå måske ikke lige i kortene (tøhø), at House of Cards skulle slutte, som den gjorde. Serien lagde ellers hårdt ud og var en af de TV-serier, der var med til at gøre Netflix populær herhjemme i Danmark. Serien kørte i seks sæsoner, hvor den sidste blev helt uden den hensynsløse og beregnende Francis Underwood i hovedrollen.

I 2017 begyndte de første #MeToo-sager for alvor at rulle, og hovedrolleindehaveren, den Oscar-vindende skuespiller Kevin Spacey (American Beauty, The Usual Suspects), blev blacklistet i Hollywood på baggrund af anklager om seksuelle overgreb. Den sidste sæson blev som resultat et makværk, hvor seriens skabere desperat forsøgte at strikke en slutning sammen, der gav mening uden sin hovedperson.

Serien kan streames på Netflix.

Modern Family

Modern Family
Foto: Disney+

Det er de færreste serier, der kan trække mere end fire til fem sæsoner uden, at det går ud over kvaliteten. Modern Family fik 11. Det mærker man tydeligt, når man genser nogle af de 250 afsnit, det blev til i alt. Serien begyndte med et cast bestående af veloplagte skuespillere, noget velskrevet situational comedy og forholdsvis interessante handlingsforløb, hvilket desværre blev gradvist udvandet henover sæsonerne.

Det billede ser man også på IMDB, hvis man tjekker scorerne på de individuelle afsnit. Her scorer de første sæsoner allesammen højt og ligger alle et sted mellem otte og ni ud af 10. Det billede ændrer sig dog i de sidste sæsoner, hvor karaktererne begynder at falde. Så det er altså ikke noget must, at du skal se serien færdig fra ende til anden.

Serien kan streames på Disney+

Del artikel