SKAMs eftermæle er et stærkt og nytænkende fortælleformat

Indlægget er skrevet af Cecilie Hornung Jensen


(Foto: SKAM/NRK)

Den norske ungdomsserie SKAM har nu definitivt været slut i nogle måneder, og SKAM-feberen er efterhånden så småt ved at aftage igen efter at have (SKAM)bidt sig fast i store dele af den danske befolkning.

I de to år denne simple og alligevel banebrydende ungdomsserie blev sendt, skabte den både international succes og en enorm skare af dedikerede fans. Vi er blevet beriget med utallige anmeldelser og artikler, der på fineste vis har dissekeret og analyseret seriens indhold for dens mange (skjulte) referencer og symbolikker, og det er nærmest ikke muligt at gøre nye opdagelser på den front.

Men heldigvis kan SKAM meget mere end at skabe en handling, der indfanger og tryllebinder seerne, og som vi tager med os, efter serien har nået sin afslutning. Efter min mening besidder serien et afgørende element, der er hovedårsagen til, at den fungerer så godt. Det er dens måde at fortælle på. SKAM introducerer os for en ny fortælleform, der ikke tidligere er set. Den bryder med den klassiske måde at lave tv på, og skaber i stedet et format, der formår at holde fast i og indfange især de unge seere, som ellers hurtigt søger nye underholdningskanaler, hvis de keder sig.


(Foto: SKAM/NRK)

I stedet for blot at sende et afsnit om ugen, som vi ellers er vant til fra andre serier, så var SKAMs primære kanal hjemmesiden, hvor der i ugernes løb kunne streames flere korte klip i realtid. Disse klip blev uploadet uden varsel, sådan at man ikke på forhånd kunne vide, hvilke dage eller tidspunkter på døgnet, der var nyt fra de unge, norske gymnasieelever. Fx blev klippet med Isak, der ligger søvnløs med sin computer, offentliggjort om natten, så det fremstod som noget, der skete her og nu. Klippene blev yderligere suppleret af sms-beskeder, chattråde fra Facebook og billeder fra Instagram tilhørende seriens hovedpersoner. Alt dette blev derefter samlet til et afsnit, der blev vist på tv fredag aften, så den traditionelle bruger af flow-tv også kunne følge med.

Effekten af dette fortælleformat har været enorm. Kombinationen af sociale medier og streaming gjorde det muligt at fortælle den fiktive historie i realtid. Det resulterede i en fortælling, der kunne opleves meget realistisk og nærmest dokumentarisk. Vi tror på SKAM-universet, fordi vi føler, det er virkelighed. Store dele af seriens indhold blev serveret gennem sociale medier, og gav os dermed et skud af den samme daglige stimulans via kanaler, som vi er vant til at bruge i vores egen hverdag. Serien skabte et online univers, der på den helt rigtige måde formåede at sammensmelte forskellige kanaler til en stor kærlighedserklæring til tværmedialitet og dets mange muligheder. Det er efter min mening denne kreative tilgang til fortællestruktur, der er årsag til den kæmpe succes og stadig rungende efterklang.


(Foto: SKAM/NRK)

Skaberne af SKAM har med andre ord for alvor tænkt ud af boksen, når det kommer til at lege med tv-seriens klassiske fortælleform. Serien kan betragtes som en slags nybølge og et bud på, hvilken retning tv skal gå i fremover, og på dansk tv er vi også allerede så småt begyndt at se eksempler på programmer, som har taget SKAM-formatet til sig. Lige for tiden viser TV2 Zulu fx tv-serien Perfekte steder samt reportage-serien Pigerne. Her er det tydeligt, at Zulu har ladet sig inspirere af SKAM, da de både uploader korte klip på TV2play og aktivt inddrager Instagram til at formidle viden om karaktererne og de medvirkende.

Selvom SKAM ”blot” er en ungdomsserie, så har den gjort op med den almindelige og vante måde at skrue en tv-serie sammen på. Den har sat en ny standard for måden, hvorpå tv kan udnytte og inddrage de mange mediekanaler, vi har til rådighed i dag. Det er kun fantasien, der sætter grænser for de mange muligheder, dette fortælleformat åbner op for, og personligt er jeg meget spændt på at se, hvordan SKAMs eftermæle kommer til at vise sig i kommende tv-serier og –programmer. Kunne det fx ikke være utroligt interessant at se vores årlige og folkekære julekalender i et SKAM-format? Det må da lige være noget for DR.

Læs også: Anmeldelse af Perfekte Steder

Læs også: Star Wars som tv-serie?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like