Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ‘Bullshit’ er en ufarlig skildring af 1980’ernes rockerkrig

Af
Ann Lind Andersen
19. april 2024
'Bullshit'
Alba August og Marco Ilsø spiller hovedrollerne i den nye danske serie 'Bullshit' / Foto: Søren Nagel / Prime Video

Del artikel

Gode skuespilpræstationer redder ‘Bullshit’ fra at være en tam fortælling om, hvorfor nogle søger ind i rockerfællesskaber.

Bullshit

Streamingtjeneste: Prime Video
Premieredato: 19. april 2024
Genre: Drama, krimi, biografi
Instruktør: Milad Alami
Manuskriptforfatter: Milad Alami, Bo Hr. Hansen, Alexander Wrede Elung, Molly Malene Stensgaard. Baseret på en bog af Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen
Medvirkende: Marco Ilsø, Alba August, Clint Ruben, Vic Carmen Sonne m.fl.
Land: DK
Antal episoder: 6

Hvis man er gammel nok til at huske rockerkrigen, der hærgede i København og omegn i 1980’erne, vil navnet Makrel vække genklang. En rockerleder fra gruppen Bullshit, der blev skudt ned af Hells Angel-rockeren Jønke.

Voldsomme sager dengang, der sammenlignet med nutidens bandekrige, både i Danmark og på den anden side af Øresund, i Malmø, godt kan virke som en spæd babystart.

Rocker-drømme

Serien, der er baseret på Janus Køster og Camilla Stockmanns Cavling-prisvindende bog af samme navn, følger Henning Norbert Knudsen, der som utilpasset ung synes, at rockermiljøet virker lidt mere spændende end hans vvs-læreplads. Han drømmer om at blive en del af det hårdkogte broderfællesskab sammen med sin kammerat Johnny.

Efter et par mislykkede forsøg bliver de begge optaget, og da Johnny en dag bliver skudt, er Makrel, som han har fået som øgenavn, fortaler for en hård hævnlinje, der er så populær, at han bliver valgt som præsident.

Alene i København

Et andet spor i serien følger den unge kvinde Pia, der har boet i Spanien med sine ikke særligt rare forældre. Der er antydninger af incest fra farens side, fysisk vold og komplet ligegyldighed fra morens side.

Pia drømmer om at komme til København, hvilket hun får lov til, men hun får også at vide, at hun må klare sig selv. Det bringer hende til et sted for unge, der ikke har andre steder at tage hen, og dér bliver hendes skæbne beseglet, da hun møder Henning.

De forelsker sig hurtigt og bliver gift. Et bryllup, serien nærmest bruger et helt afsnit på.

Lang og meget af det samme

Alt er dog ikke fryd og gammen, for krigen mod den rivaliserende rockergruppe Hells Angels eskalerer. Bullshits store indtægtskilde, hashhandel på Christiania, er truet, og Makrel står efter lidt tøven for en strategi, hvor hårdt sættes mod hårdt. Med tragisk følge for ham selv.

Det kan lyde som actionprægede begivenheder, men forbavsende meget af tiden bliver brugt på at se ‘brødrene’ drikke øl sammen, småslås indbyrdes og dyrke deres kærlighedsinteresser. Det gør, at seks afsnit føles lange, og mange scener er repetitive.

80’er-stemning i lange baner

At lave en fortælling om et kriminelt rockermiljø set indefra er selvsagt udfordret af faren for romantisering. Bullshit falder ikke helt i den fælde, men den er indimellem tæt på. Man kan spørge sig selv, hvad vi skal med sådan en skildring i dag, og havde serien i højere grad dyrket radikaliseringselementet, ville den have føltes mere relevant, end den gør.

Som den er skabt, bliver den mere et tidsportræt af grimme frisurer, Anne Linnet på højttalerne, brune værtshuse og mænd, der syntes, at rygmærker på lædervesten var det sejeste.

Bemærkelsesværdige skuespilpræstationer

Det, der redder Bullshit, er klart skuespilpræstationerne. Marco Ilsø, der var en af de danske skuespillere i Vikings, får omsider noget ordentligt at rive i i dansk regi. Han rammer især fint ‘fuck alt’-attituden hos Makrel, men kan også de mere komplekse sider, selv om han ikke ofte får plads til dem.

Seriens helt store lyspunkt er dog en nuanceret Alba August som Pia, der også er den karakter med den største udviklingshistorie. Fra en sky og skræmt teenager bliver hun undervejs en voksen kvinde, der står op for sig selv.

I virkeligheden er det måske hende, som serien og instruktør Milad Alami interesserer sig mest for. Lige som den også har et stort hjerte for Pias veninde og kvindefælle i banden, Bettina, spillet af en (som altid) fremragende Vic Carmen Sonne.

Hiv og sving

Med lidt hiv og sving ender Bullshit som en lige akkurat underholdende nok serie til, at den ikke falder helt igennem. Men en strammere struktur, mere dybde på bikaraktererne - det gælder også fjenderne i Hells Angels - og et større fokus på, hvad der tiltrækker unge mænd til radikale miljøer, ville uden tvivl have løftet historien og forstærket dens eksistensgrundlag.

Nu er den mere et kuriøst tidsportræt, der er nem at trække på skuldrene af. Og det er en skam.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser