5 lydbøger, enhver royalist bør lytte til

AfVi Elsker Serier
11. januar 2024
Mofibo royale bøger
Foto: Mofibo
https://imgix.vielskerserier.dk/2023-12-18/mofibo.png
I anledning af tronskiftet har vi kigget dybt i Mofibos store udvalg og fundet frem til 5 essentielle lydbøger for dig, der ikke kan få nok af historier om kongehuset.

Der bliver skrevet danmarkshistorie 14. januar 2024, når H.M. Dronning Margrethe 2. abdicerer, og H.K.H. Kronprins Frederik klatrer helt til tops i det royale hierarki og bliver til Kong Frederik X.

Det er både vemodigt, men også en spændende ny fremtid, vi går i møde her i denne måned, hvis man er royalist eller historienørd. For der er mange ting, man kan dykke ned i, når det kommer til tronskiftet.

Hvordan har Dronning Margrethes regeringstid egentlig været, hvem er Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary, og hvordan skal man egentlig opføre sig, hvis man møder en af de royale?

Spørgsmålene er mange, og vi er derfor gået på jagt blandt Mofibos mange lydbøger og har fundet de bedste af slagsen, så du både har styr på din historie og ikke risikerer at begå majestætsfornærmelse ved et uheld.

Kom i gang med Mofibo

Gå på opdagelse i over 600.000 e- og lydbøger hos Mofibo.

Betingelser:
Tilbuddet gælder nyoprettelser t.o.m. 04/02/2024. Efter 3 måneder fortsætter abonnementet automatisk fra 89 kr./md. Der refereres til Mofibo Basic. Opsig når som helst.

Tom Buk-Swienty: Undervejs

Royale lydbøger
Foto: Mofibo

Vil man have den fulde indføring i historien om den unge kvinde, der besteg tronen i 1972, er Undervejs: Erindringer 1940-1972 et must.

Den fortæller nemlig hele perioden fra før Dronningen blev dronning og ”blot” var kronprinsesse. De tidlige år under besættelsen, hvor barnepiger var en fast del af de spæde år til ungdommen, og den nysgerrige Margrethe sugede alle de kulturindtryk til sig, hun kunne.

Hvad end det var på et af de mange universiteter – København, Aarhus, London og Paris – eller på forskellige udgravninger rundt omkring i verden, var den vidensbegærlige unge kvinde en globetrotter allerede god tid før sin 25-års fødselsdag. Vi får indblik i alt det, plus historien om mødet med hendes livs store kærlighed i form af den charmende franske diplomat, grev Henri.

Lyt til 'Undervejs' hos Mofibo her.

Thomas Larsen: Monark og menneske

Royale lydbøger
Foto: Mofibo

Dronning Margrethe overtog hvervet som regent efter sin fars død. Selv om hun var forberedt på, at dagen ville komme, bliver man nok aldrig rigtig klar, og man må sige, at hun i sine nu over 50 år på tronen har udviklet sig til et nationalt samlingspunkt.

Monark og menneske belyser flot begge sider af kronen, hvor bl.a. royale kollegaer fra rundt omkring i Europa, statsminister Mette Frederiksen og nære veninder giver deres besyv med på, hvilken slags menneske Dronning Margrethe er.

Derudover gør majestæten selv status over sine år på tronen, hvor der har været medgang og modgang. Både det professionelle liv og også privaten har budt på udfordringer, der skulle tackles på den helt rigtige måde – som både monark og menneske.

Lyt til 'Monark og menneske' hos Mofibo her.

Helle Juhl: Skal man neje?

Royale lydbøger
Foto: Mofibo

Når man har siddet 50 år i samme job, og man rejser land og rige rundt, møder man mange forskellige mennesker.

I Skal man neje? fortæller nogle af de personer, som har haft Dronning Margrethe inde på livet, deres historier om mødet med monarken. Hvordan var det for eksempel at være på vagt som garder den dag, hvor hun blev udnævnt til dronning, og hvordan endte Lis Christensen med at blive kongelig hofleverandør af gravhunde? Og hvordan skal man opføre sig, hvis man pludselig står over for en kongelig?

Det og flere fortællinger tegner et kærligt portræt af en menneske, der sin position til trods, har begge ben solidt plantet på jorden og er klar til at tale og ikke mindst lytte til de mennesker, hun møder på sin vej. Det var da også på den måde, at gymnasieeleven Johanne Juul Olsen fra Sydslesvig inspirerede Dronning Margrethe til at bruge et nyt ord i sin nytårstale. Hvilket ord det var, må du lytte til lydbogen for at finde ud af.

Lyt til 'Skal man neje?' hos Mofibo her.

Jens Andersen: Under bjælken

Royale lydbøger
Foto: Mofibo

Hvem er vores kommende konge? Det er det, som biografi-eksperten Jens Andersen (Kim Larsen: Mine unge år) forsøger at afdække i Under bjælken: Et portræt af Kronprins Frederik.

Gennem de otte kapitler – Dreng, Teenager, Akademiker, Frømand, Erobrer, Familiefar, Sportsmenneske, Konge – går Andersen i dybden med Kronprins Frederik. Lige fra fødslen og barndommen henover ungdommen til voksenlivet, hvor pligterne for alvor meldte sin ankomst.

Portrættet er kommet i stand både gennem samtaler med folkene i hans nære kreds, familie, venner, royale ligestillede og medarbejdere. Og så har Jens Andersen fulgt og talt med Kronprins Frederik igennem et halvt år, hvor alle spørgsmål om den usædvanlige situation, at han er blevet født ind i et skæbnebestemt job, man ikke bare sådan lige kan sige nej til.

Og ikke mindst, hvilke overvejelser han har gjort sig igennem livet, og hvordan det har formet ham til det menneske, han er i dag – Danmarks kommende konge.

Lyt til 'Under bjælken' hos Mofibo her.

Anne Wolden-Ræthinge: Kronprinsesse Mary fortæller til Anne Wolden-Ræthinge

Royale lydbøger
Foto: Mofibo

Måske vækker forfatter Anne Wolden-Ræthinges navn ikke umiddelbar genklang. Til gengæld er pseudonymet Ninka en institution i dansk journalistik og særligt portrætinterviews.

Og der har derfor næppe været en bedre person til at komme i dybden med Danmarks kommende dronning, Kronprinsesse Mary.

Gennem syv interviews og samtaler får vi historien om, hvordan det kommende regentpar mødte hinanden i Australien, hvordan den livsforandrende begivenhed udspillede sig i de første par år og hvordan Kronprinsesse Mary har forvaltet det ansvar og de forpligtelser, som har fulgt med kærligheden til en charmerende prins fra det nordlige Europa.

Lyt til 'Kronprinsesse Mary fortæller til Anne Wolden-Ræthinge' hos Mofibo her.

Del artikel