Gry Jexen og Glenn Bech på Heartland: “Du har lige givet mig kæmpe lussinger med mine privilegier. Og nu vil du drikke en øl?”

AfThomas Balslev
3. juli 2024
Gry Jexen og Glenn Bech på Heartland
Gry Jexen og Glenn Bech på Heartland / Foto: Redaktionen
https://imgix.vielskerserier.dk/2023-12-18/mofibo.png
Det væltede ned med regn, men stemningen var tiptop, da Gry Jexen og Glenn Bech indtog Podium-scenen på Heartland lørdag for at diskutere klassemarkører og kønskamp.

Hvorfor er det vigtigt at tale om klassesamfund og kønskamp lige nu?

Sådan indleder moderatoren Simi Jan en talk på Heartland mellem de to forfattere Gry Jexen og Glenn Bech, der hver især har markeret sig og rykket den offentlige samtale indenfor netop disse emner.

Glenn Bech fortæller, at han er nervøs for den polarisering, han ser i samfundet på et politisk plan, men også nervøs for, at uligheden på et mere grundlæggende plan stiger i Danmark.

Der er stadigt større forskel på at vokse op i Ishøj og i Gentofte, og det påvirker i sidste ende den konkrete politik, som bliver vedtaget.

“Jeg tror, at det er lidt sværere at gennemføre kontanthjælpsforringelser, hvis man kender mennesker på kontanthjælp,” siger Glenn Bech blandt andet i samtalen, hvor de også reflekterer over netop at være på Heartland Festival, der på sin vis er sit helt eget ekkokammer for den kreative, øvre middelklasse.

Glenn Bech
Glenn Bech
Foto: Redaktionen

I hvert fald viser en håndsoprækning i teltet, at ikke særlig mange af dagens fremmødte tilskuere er vokset op i et højhus.

Selvom Gry Jexens projekt som historiker ikke er en klassekamp på samme måde som for Glenn Bech, føler hun et slægtskab med ham, fordi hun også italesætter ulighed og skævvridning i samfundet i sit arbejde.

Under samtalen fortæller hun, at det var en pludselig følelse af flovhed, der tændte en ild i hende, da hun som nyuddannet undersøgte, hvorfor hun ikke havde hørt om særlig mange foregangskvinder.

“Jeg opdagede, at jeg havde nærmest nul viden om kvinders historie generelt, men selvfølgelig også om betydningsfulde kvinder,” siger hun og fortsætter:

“Jeg kan ikke tillade mig at gå ud i verden og kalde mig historiker. Det havde jeg jo ret til med en cand.mag i historie, men jeg mangler simpelthen halvdelen af befolkningens historie. Det syntes jeg simpelthen var pinligt.”

Det var med til at give Gry Jexen aktivistisk blod på tanden i sit arbejde, og til at starte med oplevede hun, at folk syntes, det var spændende, at hun var en ung historiker, “der ville noget.”

Men hun oplevede samtidig, at det blandt historikere var en udbredt og legitim holdning, at kvinders historie ikke havde nogen stor betydning.

Heldigvis har hun læserne med sig, fortæller hun:

“Jeg kan mærke en stor opbakning fra dem, som lytter til min podcast, følger med på Instagram og læser min bog. Men dem, der sidder på magten til at ændre det her, de har lidt den holdning, at det er vel nok et sødt lille nicheprojekt, jeg har.”

Gry Jexen
Gry Jexen
Foto: Redaktionen

Ikke for sjov

Glenn Bech anser ligesom Gry Jexen sin forfattergerning som mere end bare et oplysningsprojekt om underklassen i Danmark. Det er politisk, fordi han ikke har de privilegier, det kræver at skrive noget for sjov.

I talken fortæller han, at han ofte har fået skudt i skoene, at han er vred. Men det er meget sjældent, at folk der læser hans bøger, sætter det ord på ham.

Gry Jexen indskyder, at hun alligevel var temmelig overrasket over, at Glenn Bech engang inviterede hende på en øl.

Hun havde tilfældigvis lige læst og lukket hans bog, da han skrev en besked til hende på Instagram.

“Jeg tænkte, vil du drikke en øl med mig? Du har lige givet mig kæmpe lussinger med mine heteroseksuelle og overklasse eller middelklasse privilegier igennem en hel bog. Og nu vil du drikke en øl? Og så blev vi gode venner,” fortæller Gry Jexen til de fremmødtes store fornøjelse.

Til det svarer Glenn Bech, at han selvfølgelig er interesseret i at tale med mennesker fra alle lag i samfundet. Alt andet ville være et gigantisk selvmål.

“Hvis du gerne vil påvirke samfundet, så er det jo netop de velhavendes børns hoveder, du skal ind i. Altså, det ville være så dumt for mig at sige, at jeg ikke tager på Zahles (gymnasium red.) eksempelvis eller Heartland,” siger han.

Faktisk viser det sig også, at forfatteren har en høne at plukke med nærværende medie.

Han mener nemlig, at Heartbeats har forsimplet hans budskaber i et gammelt interview med ham, som handlede om, at han ville stoppe med at tage undervisningsjobs, som kostede mange penge for deltagerne.

Overskriften var dengang ‘Forfatter nægter at undervise de riges børn’.

“Men det vil jeg jo gerne. Hvis de møder op på biblioteket sammen med de andre børn, så vil jeg jo rigtig gerne undervise de riges børn,” siger han.

Mofibo

Mofibo er Danmarks største tjeneste for e- og lydbøger samt podcasts.

Med et bibliotek på over 600.000 titler har Mofibo noget for enhver smag - uanset om du er til krimi, romance, sande historier, selvudvikling eller noget helt andet.

Prøv Mofibo gratis i 30 dage - herefter 89 kr./måned. Opsig når som helst. Gælder for nye kunder.

Følelsernes tidsalder

I løbet af samtalen bliver Glenn Bech også spurgt ind til de følelser, der er på spil for ham, når han skriver om og debatterer klassekamp. Om det ikke er okay at være vred, nu hvor han selv er opvokset i underklassen uden lige så mange privilegier, som mange andre. Vreden kan jo også være en drivkraft, lyder det.

Det afviser forfatteren ikke. Han mener nemlig, vi skal passe på med at havne i den gamle grøft, hvor fornuften altid trumfer følelserne.

Dét er vi dog heller ikke i fare for lige for tiden, ifølge Glenn Bech.

“Nu lever vi måske lidt i følelsernes tidsalder. Hvis man bare ud på Instagram og siger, jeg er krænket over noget, så har man ret uanset, hvad du måtte sige. Det er også en farlig grøft at havne i, tænker jeg. Men det skal bare ikke havne i den modsatte grøft igen. Jeg tænker, at vi er hele mennesker.”

Gry Jexen fortæller, at hun sommetider også bliver grebet af vrede i sit arbejde, selvom hun bestræber sig på ikke at blande sine egne følelser for meget ind i sit arbejde.

Hverken Gry Jexen eller Glenn Bech er ude på at skrive offerhistorie. Til gengæld er de enige om, at visse ord sagtens kunne stryges i den danske ordbog – for eksempel “kvindehistoriker” – men også at visse sagtens kunne fylde mere.

“Det er ikke fordi, vi skal fjerne ord såsom hvidhed og cis og alt, hvad der ellers er kommet, men jeg gad godt, at ord såsom fagforening og social dumping fyldte mindst lige så meget,” siger Glenn Bech.

Du kan høre hele talken ved at klikke lige her.

Efter dagens talk tog vi en kort snak med de to forfattere og fik nogle gode boganbefalinger med fra dem.

Del artikel

Læs mere omAnnonceMofibo