Film | Guides

5 modedokumentarer, du skal se i september

Af
Louise Due
12. september 2023
Linda Evangelista, Christy Turlington, Naomi Campbell og Cindy Crawford i 'The Super Models'
Linda Evangelista, Christy Turlington, Naomi Campbell og Cindy Crawford i 'The Super Models' / Foto: Apple TV +

Del artikel

Efteråret står i modens tegn på streamingtjenesterne, hvor en række modedokumentarer fører dig gennem modehistoriens farverige univers.

September er historisk den største måned på året for modebranchen. Her kommer efterårskollektionerne i butikkerne, de internationale modeuger i New York, London, Milano og Paris løber af stablen, og årets største udgaver af modemagasinerne kommer på gaden – the september issues.

Derfor ruller også et større antal modedokumentarer – både nye og gamle – ud på streamingtjenesterne i disse dage. Her er fem, der er et kig eller et gensyn værd, hvis du interesserer dig for modehistorie, designere, street style og supermodeller.

Donyale Luna: Supermodel

Modellen Donyale Luna blev i 1966 den første sorte kvinde på forsiden af britisk Vogue. Hun var med til at revolutionere modeindustrien og udfordrede de konventionelle skønhedsidealer. På trods af det er hun i dag et ukendt navn for mange, og derfor sætter den nyproducerede dokumentar Donyale Luna: Supermodel ved hjælp af førstehåndsberetninger fra hendes familie og kolleger i modebranchen fokus på hendes liv og karriere.

Donyale Luna: Supermodel kan ses fra 14. september på HBO Max.

BILL CUNNINGHAM NEW YORK

Den afdøde modefotograf Bill Cunningham er omdrejningspunktet i denne dokumentar fra 2011, som nu bliver tilgængelig på C More. Her følger vi den på det tidspunkt 80-årige fotograf, der cykler rundt i New Yorks travle gader og dokumenterer indbyggernes stil på gaden til bl.a. The New York Times. Af samme årsag bliver han også betragtet som en slags stamfar til street style-fotografiet.

Udover historien om Bill Cunninghams vej til succes, får du også interviews med bl.a. Vogues chefredaktør, Anna Wintour, den amerikanske designer, Michael Kors, og den stilfulde forfatter Tom Wolfe.

Bill Cunningham New York kan ses fra 15. september på C More.

VALENTINO: THE LAST EMPEROR

Du kan også se en anden stor modedokumentar på C More i september. Valentino: The Last Emperor fra 2008 har nærmest fået klassikerstatus inden for genren og følger den succesfulde italienske designer, Valentino Garavani, der grundlagde sit modehus Maison Valentino i 1960.

Efter omkring 50 år i modebranchen med sin trofaste partner Giancarlo Giammetti planlægger Valentino i 2007 sin sidste haute couture-kollektion og dertilhørende modeshow. Den dramatiske sidste akt er her dokumenteret af Vanity Fair-skribenten Matt Tyrnauer, der siden har lavet dokumentarer om bl.a. Studio 54 og Victoria's Secret: Angels and Demons om lingerimærkets store op- og nedtur.

Valentino: The Last Emperor kan ses fra 17. september på C More.

The Super Models

I den helt nye dokumentar i fire dele, The Super Models, bliver du taget med tilbage til 1990'erne, når modellerne Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista og Christy Turlington genbesøger begyndelsen af deres karrierer. En tid, hvor de var modeindustriens største ikoner og satte dagsordenen i branchen.

Gennem helt nye interviews mikset med historiske optagelser fortæller de fire kvinder, hvordan det var at opleve den enorme succes, de havde i 90'erne, og hvordan de i dag bl.a. beskæftiger sig med aktivisme, velgørenhed og som virksomhedsejere. Deres kæmpe betydning for modebranchen bliver yderligere understreget gennem interviews med nogle af branchens største navne som Fabien Baron, Jeanne Beker, Donatella Versace og nyligt afdøde Vivienne Westwood.

The Super Models kan ses fra 20. september på Apple TV+.

Fashion House

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-09-07/skyshowtime_fashion_house.png
'Fashion House'
Foto: Skyshowtime

Fashion House er en nyproduceret antologiserie, der i tre selvstændige afsnit kigger nærmere på nogle af de mest forandringsgivende begivenheder, som de ikoniske modehuse Gucci, Burberry og Versace har gennemgået i nyere tid. Ved brug af arkivklip samt fortællinger fra bl.a. modehusenes designere og Vogues chefredaktør, Anna Wintour, kortlægger får vi historien om designgiganternes op- og nedture gennem tiden.

Fashion House kan ses fra 20. september på SkyShowtime.

Del artikel

Andre Film | Guides

Mest læste