Film | Guides

Månedens biografguide: Det skal du se i biografen i maj 2024

Af
Claus Nygaard Petersen
1. maj 2024
Fuld af kærlighed
Lars Ranthe og Stine Stengade i 'Fuld af kærlighed' / Andreas Bastiansen/Nimbus Film

Del artikel

Forårets sidste måned byder på masser af god action, rørende drama og must see-thrillers. Vi har fundet frem til de bedste film i biografen i maj.

April måned sluttede med et brag, hvor Alex Garlands Civil War om et USA i opløsning på grund af borgerkrig og Luca Guadagninos betagende tennisfilm Challengers bragede ind som kandidater til årets bedste film.

Maj måned lover drama og actionbrag i den absolutte topklasse, samt en spændende dansk film, der ser ud til at være en tåreperser udover det sædvanlige.

Forårets sidste måned giver således en forsmag på, hvad vi skal hygge os med i biografen hen over sommeren, når det bliver for hedt udenfor.

Filmene er for overskuelighedens skyld listet i den rækkefølge, som de har premiere i løbet af måneden.

The Fall Guy

Man kan ikke have et biografår, uden at Ryan Gosling er med i en supercharmerende filmrolle.

I år er det i The Fall Guy, en ny filmatisering af en amerikansk tv-serie fra 1980'erne. Her spiller Gosling stuntmanden Colt Seavers, hvis karriere ikke er, hvad den har været efter en ulykke, hvor han brækkede ryggen. Han bliver dog kaldt tilbage i manegen som stuntdouble for den feterede actionstjerne Tom Ryder (Aaron Taylor-Johnson).

Da Tom forsvinder, melder Colt sig frivilligt til at prøve at finde skuespilleren igen. Som ekstra incitament er det Colts ekskæreste Jody (Emily Blunt), der er instruktør, og det kunne jo være, at de amourøse flammer ville blusse op igen, hvis han gjorde det godt.

Actionkomedien er instrueret af David Leitch, der står bag actionbaskere som John Wick, Atomic Blonde, Deadpool 2 og Bullet Train, og med slå-på-tæven-eksperterne Gosling og Blunt i front tegner The Fall Guy til at blive et skønt bekendtskab.

The Fall Guy kan ses i biograferne fra 1. maj.

Pigen der fortalte film

Lone Scherfig er en af Danmarks fremmeste instruktører. Lige siden det store gennembrud med Italiensk for begyndere har Scherfig været garant for mindeværdige film og serier, med den Oscarnominerede An Education med Carey Mulligan i hovedrollen som karrierens hidtidige højdepunkt.

Denne gang er hun aktuel med den internationale film Pigen der fortalte film, som er baseret på forfatteren Hernán Rivera Leteliers roman af samme navn.

Filmen foregår i en lille mineby midt i den chilenske Atacama-ørken, hvor Maria (Alondra Valenzuela som barn, Sara Becker som ung kvinde) bor med sin familie.

Da den filmglade familie ikke længere har råd til at tage i den lokale biograf, genfortæller Maria dem. Hendes optræden bliver så populær, at snart halvdelen af byen dukker op for at høre hende tale. Samtidig udfolder der sig dramatiske hændelser, både i familien og historisk i Chile, hvor Pinochets militærdiktatur lurer i horisonten.

Pigen der fortalte film kan ses i biograferne fra 2. maj.

The Garfield Movie

Den store orange kat Garfield har været her siden 1976, hvor Jim Davis’ sjove tegneseriefigur så dagens lys for første gang.

Der har været flere filmatiseringer om den lasagneelskende kat, og nu er det tid til en ny.

Denne gang bliver han genforenet med sin ellers forsvundne far Vic. Som altid med Garfield går det ikke stille af sig, og sammen med sin bedste ven, den småtbegavede hund Futte, kommer de tre ud på vilde eventyr.

The Garfield Movie kan ses i biograferne fra 8. maj.

Kingdom of the Planet of the Apes

De tre 2010'er-film om abernes planet – Rise of-, Dawn of- og War of the Planet of the Apes – står som noget af det bedste indenfor motion capture-skuespil, og Andy Serkis lagde krop og ansigt til den computeranimerede chimpanse Caesar, anføren for aberne.

Nu kommer den fjerde film i den tidslinje. Kingdom of the Planet of the Apes foregår 300 år efter begivenhederne i War of. Aberne har nu fuldstændig overtaget Jorden, men det er ikke ensbetydende med, at alle er enige om, hvordan verden skal styres.

En borgerkrig ulmer, og den unge chimpanse Noa (Owen Teague) drager ud på en ekspedition sammen med mennesket Mae (Freya Allen), der kommer til at få afgørende betydning for alle skabninger på kloden.

Kingdom of the Planet of the Apes kan ses i biograferne fra 8. maj.

Stella. Et liv

Med The Zone of Interest fik vi i år en ny og intens version af, hvordan anden verdenskrigsfilm kan laves. Stella. Et liv er i den mere traditionelle afdeling, men historien, som er baseret på en virkelig person af samme navn, er særdeles interessant.

Stella Goldschlag (Paula Beer) bor i Berlin under det nazistiske regime. Som jøde er hendes liv konstant i fare, og da hun sammen med sin familie bliver taget til fange, må hun ty til det ultimative forræderi for at redde sit eget liv.

Hovedrolleindehaver Paula Beer har man netop kunnet se i den ligeledes tyske film Rød himmel, hvor hun imponerede med sit fremragende spil. Alene derfor bør man se Stella. Et liv.

Stella. Et liv kan ses i biograferne fra 8. maj.

If – Fantasivenner

Efter gennembruddet som den charmerende Jim i The Office er skuespiller John Krasinski i de senere begyndt at bevæge sig om bag kameraet.

Efter at have sat en skræk i livet på publikum med monsterfilmene A Quiet Place 1 og 2, er han nu tilbage med en film i en helt anden genre.

I If – Fantasivenner kan pigen Bea (Cailey Fleming) pludselig en dag se menneskers fantasivenner. Hendes nabo Cal (Ryan Reynolds) har samme evne, og sammen skal de forsøge at genforene fantasivæsnerne med de børn, som nu er blevet voksne og har glemt dem.

Krasinski medvirker selv som Beas far, og blandt stemmeskuespillerne til fantasivæsnerne finder vi Steve Carrell (The Office), Phoebe Waller-Bridge (Fleabag), Emily Blunt (A Quiet Place), Matt Damon (Bourne-filmene), George Clooney (Oceans-filmene) og Bradley Cooper (Maestro) for bare at nævne en håndfuld af det stjernespækkede cast.

If – Fantasivenner kan ses i biograferne fra 16. maj.

Love Lies Bleeding

En af de mest opsigtsvækkende og ventede film fra Sundance filmfestivalen i januar måned er instruktør og medmanuskriptforfatter Rose Glass’ Love Lies Bleeding.

Den romantiske thriller foregår i 1989, hvor lederen af det lokale fitnesscenter Lou (Kristen Stewart) forelsker sig i bodybuilderen Jackie (Katy O’Brien), som er på gennemrejse til en konkurrence i Las Vegas.

Det bliver et forhold med vold, drab og passion fra start til slut, og Love Lies Bleeding er en frisk kandidat til månedens biografoplevelse.

Love Lies Bleeding kan ses i biograferne fra 16. maj.

De uønskede

Ladj Lys debutspillefilm Les Misérables var en fremragende kæberasler, der trak tråde tilbage til klassikeren La Haine og The Wire med sin gode skildring af menneskene på begge sider af loven.

Nyeste film De uønskede handler om den unge læge Pierre (Alexis Manenti) og aktivisten Haby (Anta Diaw). Han bliver valgt som borgmester og lover at rydde op i den belastede forstad, som han nu bestemmer over.

Hun bliver til gengæld en stemme for de stemmeløse personer, som risikerer at blive smidt ud fra deres hjem, hvis hans løfter skal indfries.

De uønskede kan ses i biograferne fra 16. maj

Furiosa: A Mad Max Saga

Få kunne have forudset, at George Millers fjerde film i hans Mad Max-univers, Fury Road ville blive så stor en succes, som den gjorde i 2015. Hele 10 Oscar-nomineringer hev den hjem og vandt de seks af dem.

Længe var der snak om en spin-off centreret omkring karakteren Furiosa, og nu er den her endelig!

Furiosa: A Mad Max Saga foregår før Fury Road og handler om den titulære Furiosa (Anya Taylor-Joy), der bliver kidnappet som ung af krigsherren Dementus (Chris Hemsworth). Da hun slipper væk, har hun kun to mål: at komme tilbage til sin hjemstavn og få hævn over Dementus – også selv om det betyder, at hun må alliere sig med den nådesløse Immortan Joe (Lachy Hulme).

Furiosa: A Mad Max Saga kan ses i biograferne fra 22. maj.

Fuld af kærlighed

Månedens tåreperser kommer fra instruktør og manuskriptforfatter Christina Rosendahl, som har taget udgangspunkt i sine egne oplevelser med at vokse op i en familie, hvor alkoholmisbrug var en del af hverdagen.

Sofia (Viilbjørk Malling Agger) har udadtil et ganske fint liv. Men under overfladen gemmer hun og resten af familien på en hjerteskærende hemmelighed.

Faren (Lars Ranthe) har et massivt alkoholmisbrug, men da moren (Stine Stengade) stiller et ultimatum om, at han enten skal gå på afvænning, eller også skal han forsvinde, virker det måske til, at der er lys i mørket. Men ham, der vender tilbage, er ikke den samme sprudlende person, som da han havde en promille i blodet. Og da forældrenes forhold begynder at knage igen, er det op til Sofia at være den voksne i hjemmet.

Fuld af kærlighed kan ses i biograferne fra 23. maj.

Hit Man

Skuespilleren Glen Powell har markeret sig stærk de sidste par år med først en scenestjælende præstation i actionfilmen Top Gun: Maverick og senest i den romantiske komedie Anyone but You overfor allestedsnærværende Sydney Sweeney.

Med actionkomedien Hit Man, står han dog nu overfor karrierens helt store gennembrud. Sammen med instruktør Richard Linklater (Before-trilogien, Dazed and Confused, Boyhood) er Powell manuskriptforfatter på filmen om en universitetsprofessor, der går undercover for det lokale politi som lejemorder.

At dømme ud fra traileren og de udenlandske anmeldelser er Hit Man endnu en at det vanvittigt gode biografårs must see-film.

Hit Man kan ses i biograferne fra 30. maj.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Guides

Mest læste