The Plot Against America: Hvad siger historien?
Den omtalte miniserie The Plot Against America vises netop nu på HBO Nordic, hvor den tager seere verden over med til en alternativ virkelighed under 2. Verdenskrig. I den forbindelse dukker spørgsmål op om, hvad der egentlig er den sande historie bag The Plot Against America.
Ét af de gennemgående spørgsmål lyder eksempelvis, hvor meget af serien mon bygger på virkelighed og hvor meget på fantasi? Var en stor del af den amerikanske befolkning virkelig antisemitter? Er Charles Lindbergh en historisk person eller en fiktiv karakter? Og er det overhovedet sandsynligt, at Amerika ikke var blevet en del af de allierede med tiden? Alle disse spørgsmål og flere til vil vi forsøge at besvare i denne artikel, hvor vi giver et indblik i den sande historie bag miniserien The Plot Against America.
Miniserien bygger på en bog
The Plot Against AmericaThe WireThe Plot Against America
I miniserien The Plot Against America følger seeren familien Levin og deres skæbne i et splittet Amerika. I denne fremstilling af både reelle og kontrafaktiske historiske begivenheder får modtageren et indblik i, hvordan livet kunne have formet sig for de amerikanske jøder, hvis antisemitismen var brændt igennem i landet. Serien leger nemlig med ideen om, at Franklin D. Roosevelt ikke bliver genvalgt til præsidentposten i 1940. Derimod er det den kendte pilot og antisemit Charles Lindbergh, der bliver valgt til præsidentembedet. Allerede under valgkampen, men i særdeleshed efter Lindberghs indvælgelse, går det ned ad bakke for de amerikanske jøder.
LÆS MERE: Top 5: Historiske serier på HBO Nordic
Hvem var Charles Lindbergh?
The Plot Against America
Charles Augustus Lindbergh (1902-1974) var en amerikansk pilot, der pludselig blev verdenskendt i 1927, da han fuldførte en non-stop tur over Atlanten fra New York til Paris helt alene. Lindbergh bosatte sig i Europa med sin hustru efter kidnapningen og tabet af deres søn i 1932. I de følgende år fungerede Lindbergh flere gange som repræsentant for det amerikanske militær på ture til Tyskland. På disse statsbesøg fik han et indblik i Tysklands luftfart og udviklingen inden for luftfartøjer.
Lindbergh var umiddelbart imponeret over Tyskland, men han måtte se i øjnene, at ikke alle delte hans holdning. Da han i 1938 blev tildelt en medalje af Hermann Göring, der bl.a. var øverstkommanderende for Luftwaffe, var der mange amerikanere, som ikke var helt tilfredse med situationen. Lindbergh flyttede tilbage til USA i 1939, hvor han efterfølgende blev talsperson og frontfigur for bevægelsen America First. Han blev dog aldrig præsidentkandidat. For selvom Lindbergh havde en kraftig stemme i slut 1930’erne og start 40’erne, så stod præsidentkampen mellem den siddende præsident Franklin D. Roosevelt og Wendell Lewis Willkie. Denne del af serien er altså baseret på fiktion.
Var Charles Lindbergh nazist i virkeligheden?
The Plot Against America leger dog med ideen om, at Lindbergh bibeholdte et godt forhold til højtstående tyske og nazistiske embedsmænd, samt omgikkes med dem efter, han blev valgt til præsident. Af gode grunde kan vi ikke definitivt sige, hvad der ville være sket, hvis Lindbergh havde været en præsidentkandidat. Det er dog klart, at hans holdninger højst sandsynligt havde bredt sig yderligere i samfundet, hvis han havde været i direkte kamp med Roosevelt i 1940. Serien arbejder altså med en kontrafaktuel version af Charles Lindbergh.
Anne Morrow Lindbergh, Lindberghs kone, har udtalt, at Charles Lindbergh fortrød sine handlinger og ytringer senere i livet, men der er ingen beviser for denne udtalelse. Lindbergh har i hvert fald ikke selv trukket nogle af sine kommentarer eller holdninger tilbage før sin død.
Franklin D. Roosevelt versus Charles Lindbergh
The Plot Against America
Som beskrevet tidligere var det Roosevelt, der vandt præsidentvalget i 1940 over modstanderen Willkie. Lindbergh var altså aldrig i nærheden af embedet. Alligevel havde han gjort sig så upopulær hos Roosevelt grundet sine udtalelser og sit engagement i America First bevægelsen, at han til at starte med ikke fik lov til at blive en del af det amerikanske flyvevåben, da USA trådte ind i 2. Verdenskrig. Lindbergh måtte i stedet tage sig til takke med at være konsulent. Senere fik han dog lov til at spille en mere aktiv rolle.
LÆS MERE: Top 5 historiske serier på Netflix
Jødehadet i USA under 2. Verdenskrig
En stor del af den amerikanske befolkning havde altså en negativ opfattelse af jøder. Flere mente, at størstedelen af den jødiske befolkning ikke var godt nok integreret i samfundet og følte, at det jødiske samfund som helhed var ’grådige’ og ’uærlige’. Derudover var der en udbredt holdning om, at jøderne burde blive begrænset i samfundet. Disse holdninger blev tydeliggjort i forskellige undersøgelser fra slutningen af 1930’erne. Man kan f.eks. også se undermineringen af jøder i optagelsesrater fra universiteterne Harvard, Yale, Columbia og Princeton i perioden. Her var der opsat bestemte kvoter på, hvor mange jøder der måtte optages på skolerne.
Med så meget had i samfundet, kan man udmærket forestille sig, hvad de amerikanske jøder har måtte lægge øre til. Perioden inden USA trådte ind i 2. Verdenskrig har langt fra været en behagelig tid for det amerikansk-jødiske samfund. Man kan nok godt regne med, at der har været chikane og hærværk begået mod jøder. Dog er der ikke mange historiske kilder, der taler om deciderede angreb på den jødiske befolkning i USA. Vi har heller ikke nogen beviser for, at en stor del af de amerikanske jøder flygtede til Canada, som det ellers er tilfældet i The Plot Against America.
Var det uundgåeligt, at USA ville deltage i 2. Verdenskrig?
I bogen The Plot Against America følger vi dog en anden vinkel, som ikke bliver taget op i serien. I bogen bliver det nemlig fremstillet, som om at angrebet på Pearl Harbor ville være sket uanset hvad. Selv med et antisemitisk USA ville Japan altså have bombet Pearl Harbor, hvilket i sidste ende alligevel fører til USA's indtrædelse i 2. Verdenskrig på de allieredes side. Dette sker efter, at Franklin D. Roosevelt er blevet genvalgt til præsidentembedet. Herefter følger bogen nærmere de faktiske historiske begivenheder, og historien er derfor, så at sige, ’genoprettet’.
Serien slutter derimod på en anden præmis. Her ser vi, hvordan USA stadig er usikkert efter Lindberghs forsvinden. Ved valget i 1942 bliver der således snydt med stemmesedlerne, da flere af de afgivne stemmer bliver brændt. Miniserien efterlader publikum med en åben slutning, hvor resultatet af præsidentvalget endnu ikke er blevet offentliggjort, og vi ved således ikke, hvilken side USA falder til.
LÆS MERE: De bedste eskapist-serier
En kort opsummering
The Plot Against America
Serien arbejder med en interessant ’hvad nu hvis’-teori, som især er spændende fordi den amerikanske befolkning helt generelt så ned på det jødiske samfund og de amerikanske jøder før deres indtræden i 2. Verdenskrig. Man kan ikke benægte, at der var et stort jødehad i USA i perioden, men det er tvivlsomt, hvor mange der agerede på det.
Det er dog langt fra umuligt at forestille sig, hvordan Lindbergh (og andre fremtrædende antisemitiske personer, såsom den katolske præst Charles Coughlin og forretningsmanden Henry Ford) har haft en stor indvirkning på den amerikanske sindsstemning mod jøderne. Og hvordan denne kunne have eskaleret, hvis Lindbergh var trådt ind i en decideret valgkamp. Det er dog tvivlsomt, hvorvidt Lindbergh ville have vundet et præsidentvalg mod Roosevelt. Lindbergh var desuden ikke Roosevelts modstander i præsidentvalget i 1940, selvom dette er tilfældet i serien.
Man kan udmærket benytte miniserien The Plot Against America til at få et indblik i, hvordan antisemitiske og hadske holdninger kan sprede sig i et samfund. Serien bliver nemlig en smule ’uhyggelig’ ved, at den tydeliggør, hvordan had, racisme og chikane også finder sted i politik og i hverdagen i dag.
Vil du vide mere om emnet?
The Plot Against America
Ellers kan du overveje en af nedenstående bøger for at få svarene på flere spørgsmål om Charles Lindbergh og antisemitismen i USA:
The Wartime Journals of Charles A. Lindbergh af Charles A. Lindbergh.
The American axis : Henry Ford, Charles Lindbergh, and the rise of the Third Reich af Max Wallace.
LÆS MERE: De 20 mest populære serier på HBO Nordic