Film | Nyheder

Nu skal der postes millioner af kroner i at få flere film og serier til Danmark

Af
Signe Bjørg Granberg
25. november 2024
Skruk sæson 2 anmeldelse
Josephine Park i sæson 2 af 'Skruk', som er en af de få Netflix-produktioner, der er optaget i Danmark / Foto: Netflix

Del artikel

Danmark har i en årrække ikke formået at tiltrække store film- og tv-produktioner fra udlandet, men det skal ny millionordning lave om på.

Film og tv-serier, der optages i Danmark, skal fremover have mulighed for at få en såkaldt produktionsrabat. Det meddeler Kulturministeriet i en pressemeddelelse her til morgen.

Den nye millionstøtte skal sætte Danmark som produktionsland på verdenskortet og sikre, at flere film og tv-serier optages i Danmark. Beslutningen er bl.a. taget på baggrund af, at Danmark i flere år har skrabet bunden i den europæiske konkurrence om at tiltrække film og tv-produktioner.

En undersøgelse fra 2017 foretaget for det Svenske Filminstitut viser, at internationale producenter ser Danmark som et af de mindst attraktive lande at producere i. Et godt eksempel på, hvordan vi som produktionsland klarer os sammenlignet med de andre nordiske lande, er Netflix' manglende investering i Danmark som produktionsland fra 2024-2026.

Netflix har i indeværende år og i de to kommende år 16 planlagte produktioner i Sverige, seks i Norge, og kun tre i Danmark. Det skal der nu laves om på.

Konkret vil en produktion, der er optaget i Danmark, fra 2026 kunne få refunderet nogle af udgifterne, som produktionen har haft. Produktionsrabatter findes allerede i alle andre EU-lande bortset fra Luxembourg.

Kulturminister Jacob Engel-Schmidt Danmark synes, Danmark har misset nogle oplagte produktionsmuligheder de seneste år, og han vil have store hitserier til Danmark fremover:

- Danmark har en kæmpe strategisk interesse i at lægge jord til stærke film- og tv-produktioner. Jeg synes, det er tudetosset, at en serie som ’Frøken Smillas fornemmelse for sne’, der foregår i Grønland og i Danmark, er blevet optaget i Letland, Litauen og Island, der alle har produktionsrabatter. Det er spild af arbejdspladser, dansk fortælletradition og eksponering af vores fantastiske kongerige. Derfor er jeg stolt over, at vi nu tager et stort skridt i retningen af at gøre Danmark til et europæisk kraftcenter for film- og tv-produktioner. Og hvem ved, måske den næste version af hitserien 'Emily in Paris' involverer, at hovedpersonen flytter til København?

Der er afsat 125 mio. kr. årligt fra 2026 til produktionsrabatordningen.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Nyheder