Serier | Guides

De 5 bedste pilotafsnit nogensinde

AfDaniel Lindekilde Engberg
11. januar 2023
Jon Hamm som Don Draper i 'Mad Men'
Foto: AMC

Del artikel

Starten på en serie er utrolig vigtig. Det er meget af din tid, du skal investere, så den skal komme godt fra start. Her er vores bud på de 5 bedste pilotafsnit, der gjorde, at vi bare SKULLE se mere.

Hvad er et pilotafsnit egentligt? Kort sagt er en pilot det første afsnit af en mulig serie, som skal overbevise det gældende filmstudie om, at det er værd at producere en hel sæson af. Det kan ske på flere måder. Det kan blive sendt i tv, vist for fokusgrupper og naturligvis for cheferne af det pågældende studie, der overvejer at lave en hel sæson.

Selvom denne proces ikke er død, så har streaming ændret dette en smule. Nu ser man, at hele sæsoner bliver bestilt og produceret, uden at det går igennem samme procedure som beskrevet ovenfor.

Hvad skal en god pilot så indeholde? Den skal repræsentere resten af sæsonen godt og sandfærdigt. Den skal introducere de bærende karakterer og den verden, de lever i. Vigtigst af alt, så skal den give dig lyst til at se mere.

Her er vores bud på fem pilotafsnit, der gør alt rigtigt. Den omtale og popularitet, de fik gennem deres sendetid, taler næsten for sig selv.

Twin Peaks (1990)

'Twin Peaks'
Foto: Lynch-Frost Productions

En pilot med lidt historie bag sig. Cheferne i studiet ABC var ikke overbevist om, at Twin Peaks overhovedet skulle blive til. Der blev således optaget flere scener, så det kunne blive solgt som en tv-film i Europa, hvis studiet ikke ville lancere Twin Peaks som serie. Denne udgave er kendt som The International Pilot. Den fortæller en lukket historie, men mange af scenerne blev brugt senere i serien.

Med et manuskript af David Lynch og Mark Frost, med Lynch i instruktørstolen og musik fra nyligt afdøde Angelo Badalamenti kom en verden til live, der minder om vores, men hvor alt har en skævhed over sig. Alt sammen med en mordsag til at give narrativet fremdrift.

Karaktererne er som skåret i sten, fra første gang man ser dem, og de åbner munden. Hele deres personlighed står for åben dør, og med så varierede og skæve personligheder styrker det kun den mangefacetterede stemning Twin Peaks kan indtage. Alt fra det skræmmende, det komiske, det platte og det bizarre kommer frem igennem karaktererne.

Første afsnit af Twin Peaks står som et pejlemærke i seriehistorien og fik hele verden til at spørge ”Hvem dræbte Laura Palmer?”.

Twin Peaks kan streames på SkyShowtime.

True Detective (2014)

'True Detective'
Foto: HBO Max

Flere år undervejs. True Detective var originalt tænkt som en roman, men skaberen Nic Pizzolatto begyndte i større og større grad at se historien i serieform. Med sin korte erfaring som manuskriptforfatter på serien The Killing havde han døren på klem til Hollywood.

Hvor mange andre serier planlægger at køre i flere år, var True Detective sat til at være præcis på otte afsnit. Start, midte og slutning, selvom historien springer meget i tid, er det en meget lukket fortælling. Derfor er det vigtigt at komme godt fra start.

Første afsnit introducerer de okkulte mord, at serien strækker sig over en lang årrække, hvordan de to karakterer Marty og Rust har ændret sig igennem årene. Den berører også temaer om religion og filosofisk pessimisme, der lurer i baggrunden.

Første sæsons ’hook’ må siges at være afsløringen, at mordet angiveligt blev løst tilbage i 1995. Den lidt mere observante seer vil lægge mærke til, hvad de spørger ind til hos henholdsvis Marty og Rust som små brødkrummer, der samles op senere i sæsonen.

Det hele er utroligt velskrevet, flot filmet på 35 mm film i og omkring Louisianas sumpe, der giver en følelse af, at verden er utæmmet. Og så skal drivkraften af Matthew McConaughey og Woody Harrelsons præstationer heller ikke underdrives. Efter man har set første afsnit, er der ingen vej udenom. Du bliver nødt til at se det færdigt, og det er dét, en pilot skal gøre

True Detective kan streames på HBO Max.

Mad Men (2007)

Jon Hamm som Don Draper i 'Mad Men'
Foto: AMC

Skaberen Matthew Weiner undfangede idéen til Mad Men og skrev et udkast af manuskriptet til første afsnit tilbage i 2000, mens han arbejdede på sitcom-serien Becker. Det var dog først efter, at Weiner havde færdiggjort sit lange arbejde på The Sopranos i 2006, at han pitchede idéen om Mad Men til studiet AMC, der ledte efter en serie af høj kvalitet til at lancere som deres første originalserie.

Fra første scene emmes der uovertruffent meget af 60’ernes æstetik, og man omklamres med det samme i et slør af alkohol og tobak. Kønsrollerne i dette univers slås hurtigt fast med syvtommersøm, og Sterling Cooper reklamebureau danner rammerne for et mikrokosmos, hvor alt er sat på spidsen.

Indtil videre har det været underholdende. Det er med Don Drapers tale om sit livssyn og den endelige afsløring om hans hjemmeliv, at man ved, at serien også har et hjerte med sig og som minimum én interessant karakter at følge.

Et raskt tempo, en spændende verden i reklamebranchen og hele 60’er-æstetikken gør, at man bare får lyst til at 'binge' løs efter, at rulleteksterne i første afsnit fortæller, at det allerede er slut, selvom det har varet 48 minutter.

Mad Men kan streames på Prime Video.

Lost (2004)

Efter et forfejlet manuskript fra Jeffrey Lieber blev J.J. Abrams og Damon Lindeloff sat til at skrive et pilotafsnit til en serie. Serien skulle være en sammenblanding af romanen Fluernes Herre, filmen Cast Away, serien Gilligan's Island og realityshowet Survivor (som vi i Danmark kender som Robinson Ekspeditionen). En, to, tre, og Lost blev til.

Åbningsscenen til Lost er et klasseeksempel på at portrættere intensivitet og kaos. Det er filmet med langvarige skud, og det store flyvrag giver det hele en autentisk følelse. Hvordan de forskellige karakterer reagerer i denne situation, og efter at støvet er faldet, giver os godt indblik i, hvordan de er som personer igennem deres handlinger uden for meget dialog.

Herfra tager narrativet flere spændende og mystiske drejninger. Et par håndjern findes, hvilket tyder på, at en fange var med ombord på flyet, og et frø af mistro mod hinanden bliver plantet. En isbjørn optræder på denne tropiske ø. Et stort væsen hærger i skoven på øen. Det hele slutter med opdagelsen af et nødsignal, der er blevet sendt de sidste 16 år. Dette leder op til, at en af karaktererne stiller det store spørgsmål, som serien fokuserer på ”Hvor er vi?”.

Lost kan streames på Disney+.

Game of Thrones (2011)

Sean Bean som Eddard 'Ned' Stark i 'Game of Thrones'
Foto: HBO Max

Piloten til Game of Thrones har et noget plettet ry. Den første udgave skulle efter sigende være forfærdelig i forhold til, hvordan den udleverer information om verden og karakterforholdene. Seriens skabere David Benioff og D. B. Weiss har udtalt, at noget nær 90% blev filmet om til det første afsnit, vi kender i dag.

Det var nok for det bedste, for Game of Thrones piloten er en af de mest effektive i forhold til, hvad den sætter i gang af plottråde. White Walkers bliver introduceret som en overnaturlig fjende, et plot mod kongen og en kommende invasion fra Viserys Targaryen. Tre store trusler mod Westeros bliver præsenteret, der leder op til konflikt både internt og eksternt i kongeriget.

Sammen med truslerne får vi kendskab til alle de store karakterer, deres relationer, deres frygt og ikke mindst deres ambitioner. I midten har vi den garvede Sean Bean, der var serien store navn til at lokke folk til med, som den sympatiske Eddard Stark. Som den eneste virker han til ikke at have de store ambitioner, men vil blot prøve at gøre det rigtige.

Seeren skal blive bekendt med mange og meget i Game of Thrones, og serien formår at sætte det meste op i løbet af en time. Det er simpelthen godt håndværk.

Game of Thrones kan streames på HBO Max.

Del artikel

Andre Serier | Guides

Mest læste