Serier | Guides

This Is the End: De 5 bedste og dårligste serieafslutninger nogensinde 

AfBrian Mogensen
28. december 2022
'Game of Thrones'
Foto: HBO Max

Del artikel

Alle serier har en afslutning. Nogle har en velskreven, velfungerende og tilfredsstillende afslutning, der giver os ro i sindet efter at have fulgt med i årevis. Andre gør det modsatte og efterlader os i en tilstand af fornægtelse. Vi vil have mere. Vi vil vide mere.  

Andre igen ødelægger flere års godt arbejde, fordi de sjusker eller gør noget helt utilgiveligt.

Og så er der dem, der bare slutter, fordi ingen vil blive ved med at betale gildet. Dem springer vi over her og giver i stedet 10 serieafslutninger, der enten ligger godt i maven eller får det til at vende og dreje sig som en omgang rejer, der har ligget på en radiator i en uge.

Vi advarer på kraftigste: Herfra er der spoilers!

De 5 bedste serieafslutninger:

The Sopranos

Sjældent har en afslutning på en serie delt folk op i to grupper, som da billedet gik i sort, og vi blev efterladt i mørket mht., hvad der skete med Tony og familien. For dem, der hader det, handler det om at få vished. For de af os, der elsker det, er det en perfekt måde at undgå at sætte det sidste endegyldige punktum.

David Chase har siden været ude og fortælle, hvad han mener, der sker efter det sidste klip, men hvad ved han? Bare fordi han har skabt og skrevet serien, er det vel ikke fordi, han er en autoritet på området?

The Sopranos kan ses på HBO Max

'The Sopranos'
Foto: HBO Max

M*A*S*H

Alting har en ende. Det gælder heldigvis også for krig, og selvom serien om det mobile feltlazaret i Korea varede længere end krigen selv, var det en vemodig afsked, da B.J. Hunnicut endelig fik sagt farvel til Hawkeye.

M*A*S*H sluttede med en 2½ time lang film, der fik bundet alle løse ender sammen. Og på godt og ondt bevægede karaktererne sig tilbage til det liv, de havde efterladt bag sig.

M*A*S*H kan ses på Disney+

'M*A*S*H'
Foto: Disney+

Breaking Bad

Walther White er en helt igennem skidt fyr, der skider højt og flot på alle i jagten på hævn over en verden, der har behandlet ham – i hans egen optik – uretfærdigt. Men White er en smålig, ynkelig lille mand, der selv har skabt sin skæbne, og da det hele langt om længe eksploderer i fjæset på ham, er det en lettelse af astronomiske proportioner.

White har trampet på folk, vadet hen over dem, udnyttet dem og kostet dem livet, og hans døende sekunder er helt perfekte. Uden nogen til at skyde skylden på. Uden nogen at ofre for sin egen frelse. Sølle. Alene. Og tvunget til at indse, at han i virkeligheden ikke er en skid værd. Det er sublimt.

Breaking Bad kan ses på Netflix

'Breaking Bad'
Foto: AMC

Præsidentens Mænd (The West Wing)

Efter otte år ved roret, takker Josiah Bartlet af efter at have overladt det hele til efterfølgeren Matt Santos. Han stiger på Air Force One og flyver hjem, mens den nye administration rykker ind. Og mens han kigger ud ad vinduet, flyver tankerne på ”i morgen”.

Og det liv der venter en afgående præsident, er et markant skifte fra en superstressende tilværelse til pludselig at have en helt fri kalender. Det kan måske virke lidt letkøbt, men effekten af, at livet og politikken fortsætter, understreger kontrasten.

Præsidentens Mænd (The West Wing) kan ses på HBO Max

'The West Wing'
Foto: Warner Bros.

Sam’s Bar (Cheers)

Ligesom i M*A*S*H var det ikke nok med et enkelt 22 minutters afsnit, for at melde sidste omgang på Sam’s Bar. Til gengæld fik seerne et 98-minutter langt farvel, der holdt den joviale tone, der var blevet kendemærket.

Som titelmelodien melder klart ud, er Sam’s Bar et sted, hvor alle kender dit navn, og den nærhed og personlige forbindelse til karaktererne holdt de hele vejen hjem. I finalen dukker Diane op igen, og da alt er sagt og gjort, er hjertet fyldt med varme og kærlighed til den familie, vi fik gennem skærmen.

Sam’s Bar (Cheers) kan ses på Viaplay

'Cheers'
Foto: NBC

De 5 dårligste serieafslutninger:

How I Met Your Mother

I løbet af det sidste afsnit fik How I Met Your Mother undermineret hele den sympatiske karakterudvikling, der var blevet skabt i løbet af seriens første syv sæsoner. Seriens præmis blev smidt ud ad vinduet for at føre Ted tilbage med Robin. Et tilbagevendende tema, der igen og igen bevises at være en virkelig dårlig idé.

How I Met Your Mother kan ses på Netflix

https://imgix.vielskerserier.dk/2019/06/How-I-Met-Your-Mother-Netflix.jpg
Foto: Disney+

The 100

Der er mange fiktive helte, der gennem tiden er blevet reddet af deus ex machina. Det føles altid billigt og letkøbt, og det efterlader sjældent nogen form for afslutning. Det samme gælder, når guderne kommer ned fra himlen og afslører, at alt, der er blevet etableret, er en misforståelse. Det var ikke noget, man skulle gøre sig fortjent til. Det var noget, man kunne vælge. The 100 slutter med det univers’ pendant til ”Det hele var en drøm”, og serien havde fortjent bedre.

The 100 kan ses på Netflix

'The 100'
Foto: Netflix

Gilmore Girls

Der var mange ting, der ikke helt virkede ved afslutningen på Gilmore Girls. Men det værste var nok, at det hele virkede utroligt hurtigt smækket sammen. Som om der var planlagt noget andet, og så fik skribenterne at vide, at serien skulle slutte. Rory og Lorelei flytter, der holdes en fest, og resten står lidt hen i det uvisse.

Forklaringen skal nok findes i, at både Alexis Bledel og Lauren Graham var blevet meget populære og havde svært ved at lave mere Gilmore Girls. Uanset hvad var det ikke fair over seriens fans, at de skulle spises af med noget, der virkede som om det var skrevet på en halv time.

Gilmore Girls kan ses på Netflix

'Gilmore Girls'
Foto: Netflix

Two and a Half Men

At vælge at bringe Charlie Sheen tilbage (det gør de ikke rigtigt, I know), bare for at slå ham ihjel, virker unødvendigt småligt. Uanset hvad der så ligger bag af personlige konflikter.

Two and a Half Men kan ses på HBO Max

'Two and a Half Men'
Foto: HBO Max

Game of Thrones

Hele sidste sæson af Game of Thrones var en elendig omgang makværk, der gav det indtryk, at skribenterne bag hellere ville lave noget andet. Sæsonen druknede i uforståelige personlige valg, der ikke passede til karaktererne, et voldsorgie og en masse meget mørke scener. Det var en forbrydelse i enhver sammenhæng, men når der er tale om en af tidens største serier, bliver det nærmest kriminelt at skyde så mange genveje.

Game of Thrones kan ses på HBO Max

'Game of Thrones'
Foto: HBO Max

Del artikel

Andre Serier | Guides