Den virkelige historie bag serien: ‘Appropriate Adult’

AfVi Elsker Serier
23. november 2023
Appropriate Adult – Den virkelige historie bag serien
Emily Watson og Dominic West som Janet Leach og Fred West i 'Appropriate Adult' / Foto: C More
https://imgix.vielskerserier.dk/2023-02-15/c-more-logo.png
Fred West er en af de mest berygtede seriemordere i England, og hans historie bliver dækket i serien ’Appropriate Adult’ på C More. Men hvor meget læner den sig op ad virkeligheden?

Hvis du er bekendt med serien Appropriate Adult på C More, så ved du, at det ikke er en normal krimi. Morderen fanges som det første i serien, og vi følger i stedet Janet Leach, Wests bisidder. Det følgende handler dog ikke om, hvad der sker i serien, men hvad der skete i virkeligheden.

Et opkald, der ændrer alt

Janet Leach vågner en kølig februar morgen i 1994, og alt virker alt normalt. Janet er i gang med at uddanne sig som socialrådgiver og har derfor skrevet sig op til at være en frivillig ’Appropriate adult’, en form for bisidder, der skal lette kommunikation mellem børn eller læringshæmmede og politiet under forhør.

Denne ellers almindelige februar morgen får Janet et opkald i netop den henseende.

På politistationen får hun gjort sin rolle klar og sætter sig i forhørslokalet med to betjente, advokaten Howard Ogden og den tiltale Fred West.

”Du er anholdt i forbindelse med mordet på din datter, Heather” lyder anklagen mod Fred West. Med den iskolde introduktion starter forholdet mellem Janet Leach og Fred West, en af Englands største seriemordere, der er ansvarlig for mindst 13 menneskers død.

Mere end blot en bisidder

West og Leaches forhold fortsætter med at udvikle sig under forhørene til det punkt, hvor Fred kalder Janet for ’sin eneste ven’. Leach bruger den indflydelse til at få ham til at tilstå endnu flere mord. Noget hun dog ikke kan fortælle til politiet grundet reglerne for en ’appropriate adult’.

Da hendes arbejde er afsluttet, fortsætter hun med at mødes med West i fængslet og laver en aftale med tabloidavisen The Daily Mirror om eksklusive rettigheder til sin historie, og alt det, hun ellers kan få ud af West under sin korrespondance med ham i fængslet. Noget, der som sådan ikke er ulovligt, da hun bliver forsikret om, at hun ikke skal vidne i sagen.

Skæbnen spiller hende dog et puds, da hun får nyheden om, at West har hængt sig i sin fængselscelle. Nyheden om selvmordet sætter ifølge Leaches 18-årige søn Paul hende i en tilstand af hysteri og får hende til at forlade sit hjem uden at lade høre fra sig i flere dage.

Wests selvmord fører til det værst tænkelige scenarie for Janet Leach. Hun skal nu vidne mod Rosemary West, Freds kone, der er under anklage for at have hjulpet ham med morderne og for at have tortureret flere af ofrene. Idet Leach ikke længere er bundet af tavshedspligt, skal hun nu bruges til at fælde Rosemary.

Leach falder om i vidneskranken efter at have løjet om sit forhold til pressen, noget hun gør bod på efter en uge på hospitalet efter et manisk sammenbrud.

Til sidst får Rosemary West livstid i fængsel uden mulighed for prøveløsladelse, da det blev vurderet, at det er yderst usandsynligt, at hun intet kendskab skulle have haft til de 13 mord, muligvis flere.

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at Janet Leach har spillet en rolle i sagen mod både Fred og Rosemary West, men der er delte meninger om, hvordan det bliver vist i serien.

Var hun SÅ vigtig for sagen?

Appropriate Adult på C More fortæller historien om Janet Leachs rolle i forløbet, og den er blevet rost ad flere omgange for særligt sit stærke skuespil, hvor Janet Leach af Emily Watson og Fred West af Dominic West. Men det er ikke alle, som er lige tilfredse med serien.

Kriminalbetjent John Bennet, der stod for efterforskningen, er den mest udtalte kritiker af serien. Han mener, at serien groft overvurderer Leachs rolle i forløbet og yderligere maler hende som et offer i hendes aftale om at sælge hende og Freds historie til et nyhedsmedie, noget som kunne have kostet retssagen mod Rosemary West.

Meget af det, der sker i serien, er sket, men måske ikke helt på den måde, som det bliver fremstillet. Stationen bag serien, ITV, gør det klart, at serien har mere fokus på Janet Leach og hendes oplevelser end Fred West og selve mordene. Det er naturligvis også en dramatisering, men i disse serier kan det være svært at vide, hvad der er fakta, og hvad der er kreativ frihed.

Som det altid er med serier baseret på virkeligheden, skal begivenhederne tages med et gran salt. I tilfældet med Appropriate Adult kan man godt stille spørgsmål ved formidlingen af særligt Leachs indflydelse og motiver, men man kan ikke anklage den for ikke at være underholdende.

Del artikel

Læs mere omC MoreKrimiAnnonce