Serier | Guides

Det er u-hyg-ge-ligt! 5 serier med gåsehudsgaranti

Afgreven
12. november 2020
uhyggelige serier
Mary hjemsøger Lars von Triers Riget

Del artikel

En god seriejagt er ikke forgæves: Her er fem serier, der kan give en hærdet serieseer ægte gåsehud

Når jeg sidder og skriver dette er vi blot få timer fra en fredag den 13., og vi er nået ind i den mørke årstid, hvor dagene er for korte, og nætterne er alt for lange. Og hvis Game of Thrones har lært os noget, så er det, at natten er mørk og fuld af rædsler.

Derfor er der også det perfekt tidspunkt at samle en liste over fem serier, der kommer med min anbefaling. Det er serier, der har givet mig gåsehud, hjertebanken, mareridt og har givet mig lyst til at række ud efter remoten mere end én gang.

LÆS OGSÅ: Mord, mørke og mystik: Vi Elsker Seriers guide til uhygge i efteråret

Anbefalingerne er listet som serier, der har påvirket mig mindst til mest.

Black Mirror

Charlie Brookers serie Black Mirror er en antologi-serie, hvor hvert afsnit er en enkeltstående ofte meget realistisk fortælling om fokus på farerne ved vores teknologiske udvikling.

Stemningen i afsnittene er forskellig: Nogle afsnit er uhyggelige, nogle er sørgmodige, nogle er nærmest håbefulde. Man kan som tilskuer ikke altid forudsige, hvilken retning et afsnit bevæger sig i, og derfor har man en større risiko for at blive taget med bukserne nede. Den usikkerhed er en af seriens helt store styrker, fordi man netop ikke kan forudsige, hvor historien lander.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Black Mirror Sæson 5

Black Mirror er en fremragende serie, hvis man godt kan lide jordnær, realistisk science-fiction, der kan aktivere de små grå, men som samtidig også kan give en mærkbar rislen ned ad ryggen.

Fem sæsoner af tv-serien samt en film kan ses på Netflix lige nu.

The Haunting of Hill House

Vampyrer, varulve, aliens, zombier, dæmoner, you name it og jeg har formodentlig set nogle af de mest uhyggelige film og serier med dem som omdrejningspunkt. Gerne jo værre, jo bedre. Men film og serier med genfærd, gengangere og spøgelser? Jeg ka' ik’ ha’ det, som man siger.

Derfor har jeg også lidt et had/kærlighedsforhold til serier som The Haunting of Hill House. Det er nemlig en glimrende gyserserie med både gode chok og godt skuespil, som jeg jo gerne vil se. Men jeg har fingeren på stop-knappen hele tiden.

LÆS OGSÅ: 'The Haunting of Bly Manor' er en følelsesgyser

Kan klart anbefales, hvis man kan leve med gåsehud og mareridt. I hvert fald i de bedste afsnit.
Serien samt opfølgeren The Haunting of Bly Manor kan ses på Netflix.

Lovecraft Country

HBOs overnaturlige serie Lovecraft Country, solidt styret af Misha Green, blev et must-see for mig her i efteråret. Serien havde et par gode, men ikke exceptionelle afsnit i midten af sæsonen, men mod slutningen af sæsonen ramte det ene fremragende afsnit efter det andet.

For mit vedkommende blev jeg virkelig ramt af afsnittet Jig-a-Bobo, hvor teenagepigen Dee bliver forbandet af en af seriens hvide bad guys. Forbandelsen betyder, at Dee bliver forfulgt gennem Chicago af to dæmoner, der fremtræder som skrækindjagende, racistiske karikaturer på afroamerikanerne.

LÆS OGSÅ: Lovecraft Country fremstiller hvide mennesker som monstre

Billedsiden, lydsiden og det fremragende skuespil rammer plet, og det fungerede godt nok til, at jeg lige skulle tænde ekstra lys, da jeg skulle på toilettet samme nat.

Første sæson af Lovecraft Country kan netop nu ses på HBO Nordic.

Riget

Lars von Triers okkulte serie Riget står stadig som noget af de mest eminente tv, der endnu er produceret i Danmark: Velspillet, uhyggelig og til tider sjov med en mester bag roret, der forstår at bruge sin tekniske værktøjskasse til at skabe en mørk og absurd stemning.

Bag Rigets mure gemmer sig mystiske selskaber, sindssyge videnskabsfolk, genfærd og opvaskere med Downs Syndrom og profetisk klarsyn. Det er u-hyg-ge-ligt! Og her 26 år efter, at serien løb over skærmen, husker jeg stadig den dag i dag, da fru Druse og Bulder finder den endelig makabre opbevaringsplads for genfærdet Marys jordiske rester. Det gav mit sårbare sind mareridt i flere nætter i 1994.

LÆS OGSÅ: Kan du huske serien? Riget

Twin Peaks

Hvad er der at sige om Twin Peaks, som der ikke allerede er blevet sagt? David Lynchs mesterværk kombinerer landsbyidyl med mord, mystik og okkultisme i en hel sublim cocktail. Få kan fremprovokere reaktioner med billede og lyd som Lynch og få en midaldrende mand, der kravler over en sofa til at virke så skræmmende.

Del artikel

Andre Serier | Guides