Serier | Guides

Det skal du streame i december måned 2023

Af
Claus Nygaard Petersen
30. november 2023
LEAVE THE WORLD BEHIND (2023) Myha’la as Ruth, Mahershala Ali as G.H., Ethan Hawke as Clay and Julia Roberts as Amanda. CR: Jojo Whilden/NETFLIX
Stjerneholdet i filmen 'Leave the World Behind', der får premiere 8. december på Netflix / Foto: JoJo Whilden/NETFLIX

Del artikel

Du finder ingen nisser eller julemænd i årets sidste streamingguide, men til gengæld er der 11 skarpe anbefalinger til at varme dig på i vinterkulden.

Sneen daler, solen viser sig kun sparsomt, og det er koldt som bare pokker, så snart man bevæger sig udenfor en dør.

Men så er det jo godt, at der er ting, man kan hygge sig med i sofaen eller under dynen i sengen. For selv om, der ikke er lige så mange serier som i november måned, er der stadig umanerligt mange gode og spændende titler i streamingland.

Fra kluntede spioner over muskeløse detektiver til høns lavet ud af ler. December har noget til alle, hvad end det er til juleferien eller opvarmning til nytårsaften.

Slow Horses sæson 3

Englands mest uønskede spioner er tilbage i Apple TV+s alternative spionserie Slow Horses. Under ledelse af Jackson Lamb (Gary Oldman), har afdelingen for agenter, man allerhelst så sige deres job op, haft en forunderlig evne i nu to sæsoner til at være en position, hvor nationens sikkerhed afhænger af dem.

Denne gang er udgangspunktet en romantisk sammenkomst i Istanbul, som lige pludselig truer med at afsløre en top secret MI5-spionhemmelighed i London. Og da en af de navnkundige slow horses – på dansk slagteheste – ikke møder ind på arbejde, må Jackson Lamb og resten af afdelingen i sving.

Gary Oldman har i de to foregående sæsoner været en ulækker nydelse som sjuft-chefen med et lemfældigt forhold til sin personlige hygiejne, og ud fra traileren at dømme er der intet som tyder på, at det ændrer sig her i tredje ombæring.

Slow Horses sæson 3 kan ses fra 1. december på Apple TV+.

Doctor Who 60-års jubilæum-specials

Det er ikke hver dag, at en tv-serie fylder 60 år, men det er ikke desto mindre tilfældet med den ikoniske britiske serie om den tids- og rumrejsende doktor med universets bedste skruetrækker.

I den anledning kommer der tre specials, hvoraf den første The Star Beast allerede har haft premiere 25. november. De to resterende Wild Blue Yonder og The Giggle får premiere henholdsvis 2. og 9. december, og udover fødselsdagsfejringen er der en anden spændende grund til at følge med for Who-fans.

For det er nemlig også i denne ombæring, at vi endelig ser den nye inkarnation af Doktoren. Efter den sidste reinkarnation var det nemlig ikke den nye skuespiller Ncuti Gatwa (Sex Education, Barbie), der tonede frem af lyset. Derimod var det en gammel kending, nemlig David Tennant, der spillede rollen tilbage i 2005-2010.

Hvordan og hvornår skiftet sker til Gatwa, må man følge med i de næste to specials for at finde ud af. Dog ligger det fast, at Ncuti Gatwa har hovedrollen, når årets julespecial The Church on Ruby Road får premiere 25. december hos BBC (premieredatoen hos Disney+ er endnu ukendt).

Doctor Who jubilæumsspecials kan ses fra 2. og 9. december på Disney+.

Leave the World Behind

Instruktør og manuskriptforfatter Sam Esmail (Mr. Robot) har adapteret Ruman Alams bestseller af samme navn, og spændingen driver af skærmen i traileren.

Reklamechefen Amanda (Julia Roberts) har lejet et hus i Long Island, så hun og manden Clay (Ethan Hawke) kan smutte væk på weekend sammen med deres to børn. Ved midnatstid banker det på døren. Det er ejeren GH (Mahershala Ali) og hans datter Ruth (Myha’la Herrold). Han fortæller, at New York er ramt af massive strømafbrydelser, og de gerne vil overnatte der af sikkerhedsmæssige årsager.

Da wi-fi og telefonforbindelserne ryger, er det ikke muligt for Amanda at tjekkeren op på, om det han siger rent faktisk er sandt. Snart begynder der at ske flere underlige ting, så er det dommedag, der er lige rundt om hjørnet, eller noget andet?

Leave the World Behind kan ses fra 8. december på Netflix.

The Crown sæson 6 – del 2

'The Crown' sæson 6
'The Crown' sæson 6
Foto: Justin Downing/Netflix

Det er slutningen på en æra, når sidste del af sjette sæson af The Crown får premiere 14. december. Hvor Netflix-serien i starten havde Dronnings Elizabeth II som den utvetydige hovedperson, fordi hun var bærer af den titulære krone, var hun næsten ikke med i de fire afsnit, der havde premiere 16. november.

Det er ikke meget, vi ved om, hvad de uigenkaldeligt seks sidste afsnit handler om, udover at vi får hele romancen mellem de kommende regenter William og Catherine.

Hvordan serieskaber Peter Morgan håndterer det, og hvad der ellers bliver lagt fokus på, og ikke mindst hvornår den slutter, må vi vente i spænding med at finde ud af indtil midten af december.

The Crown sæson 6 – del 2 kan ses fra 14. december på Netflix.

Chicken Run: Dawn of the Nugget

Den originale Chicken Run – eller Flugten fra hønsegården, som den hed på dansk – er en af den slags animationsfilm fra omkring årtusindskiftet, som ofte bliver overset til trods for, at den blev en ganske stor succes.

Men nu er det berømte stopmotion-studie Aardman og Netflix klar med en efterfølger. Der er blevet skiftet ud blandt de engelske stemmer i forhold til originalen, hvor bl.a. Mel Gibsons skandaler i privatlivet uden tvivl er årsag til, at han ikke lægger stemme til hanen Rocky.

Efter flugten fra hønsegården synes alt at være lykke og idyl på øen, hvor flokken har slået sig ned. Men da Rocky og Gingers (Thandiwe Newton) datter Molly (Bella Ramsey) vil opleve verden på den anden side af vandet og stikker af, ender det med, at hønsene nu er nødt til at bryde ind i en hønsegård.

Som titlen afslører, handler det om at redde Molly og en masse andre høns fra at blive nuggets på fabrikken, som ejes af ingen ringere end skurken fra forrige film Mrs. Tweedy (Miranda Richardson).

Chicken Run: Dawn of the Nugget kan ses fra 15. december på Netflix.

Reacher sæson 2

Første sæson af Reacher var en udsøgt actionkrimi-fornøjelse. Den tidligere militærpolitimand Jack Reacher (Alan Ritchson), et ordentligt brød af et menneske, viste sig som en ferm detektiv, som med både muskler og snilde formåede at optrevle en kompliceret mordgåde i en lille korrupt, søvndyssende by.

Denne gang handler det i høj grad om Reachers egen fortid, da medlemmerne af hans efterforskningsenhed fra militærtiden bliver dræbt en efter en. Derfor sætter det intelligente muskelbundt sig for sammen med tre af de gamle kollegaer for at finde ud af, hvem der stræber dem efter livet.

Det var i høj grad takket være hovedrolleindehaver Alan Ritchson, at halvdelen af fornøjelsen ved serien bestod. Hans forfinede timing for at levere sjove og tørre bemærkninger var uovertruffen, samtidig med at han imponerede i Reachers mange actionscener, hvor der blev tæsket igennem i stor stil.

Reacher sæson 2 kan ses fra 15. december på Prime Video.

Lawmen: Bass Reeves

For en gangs skyld er det ikke neowestern-guruen Taylor Sheridan (Yellowstone, Sicario), der står bag den nye westernserie hos SkyShowtime. Eller rettere sagt, det er ikke ham, som er serieskaber – den tjans tilfalder Chad Feehan – men ”kun” executive producer.

Antologiserien Lawmen behandler i hver sæson en berømt ordenshåndhæver fra det vilde vesten, og den første, som står for skud, er Bass Reeves (David Oyelowo).

Vi følger den tidligere slave, fra trældom over ordenshåndhæver til at blive en af de mest berømte og respekterede lovmænd, som fangede over 3.000 af de farligste lovløse, uden at blive såret på noget tidspunkt.

Lawmen: Bass Reeves kan ses fra 18. december på SkyShowtime.

Rebel Moon – Part One: A Child of Fire

Meget kan man sige om instruktør Zack Snyder, men lavmælt og stille har aldrig været to ord, man forbinder med hans film. Og at dømme ud fra traileren til den kommende Netflix-film ændrer det sig ikke lige foreløbig.

Filmen med den mundrette titel Rebel Moon – Part One: A Child of Fire ser ud til at være streamingtjenestens forsøg på at indfange utålmodige Star Wars- og Dune-fans, der mangler noget se.

Den storladne rumopera handler om Kora (Sofia Boutella), der forsøger at samle en række krigere for at gøre oprør mod det korrupte fascistoide styre kendt som The Motherworld. Det bliver stort, det bliver larmende og muligvis enormt underholdende. Under alle omstændigheder er det en film, man er nødt til at se.

Rebel Moon – Part One: A Child of Fire kan ses fra 22. december på Netflix.

Ricky Gervais: Armageddon

Enten elsker man ham, eller også hader man Ricky Gervais. Der er ikke rigtig nogen mellemvej, når det kommer til den britiske komiker.

Skaberen af serier som The Office, Extras og After Life har for nylig turneret verden tynd med sit stand-up-show Armageddon, og skulle man være en af dem, er der mulighed for at få plads på første parket, når det får premiere på Netflix 25. december.

Som altid med Ricky Gervais er der intet, som er helligt, og alt står for skud, når komikeren får en tændt mikrofon i hånden.

Ricky Gervais: Armageddon kan ses fra 25. december på Netflix.

Bag enhver mand

Bag enhver mand
Jesper Zuschlag og Julie Rudbæk gør klar til kamp i 'Bag enhver mand'
Foto: Henrik Ohsten, DR

Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag er en af de mest markante duoer, når det komme til komedier med humanistisk nerve. Hvad end det drejer sig om serieperlen 29 eller filmen Elsker dig for tiden, har de to haft en fornem fornemmelse for at ramme zeitgeisten i livet omkring de 30.

Nu er de aktuelle med serien Bag enhver mand, hvor kønsroller og magtrelationer på arbejdspladsen bliver spiddet og endevendt.

Køkkenchefen Michael (Zuschlag) får vendt op og ned på sit lille kulinariske kongedømme, da den nye souschef Naja (Julie Rudbæk) forsøger at modernisere hans elskede restaurant. Det er ren Game of Thrones kombineret med The Bear, så fingrene er krydset for, at det ender i ren serie-umami.

Bag enhver mand kan ses fra 29. december på DRTV.

Berlin

La Casa De Papel, Money Heist, Papirhuset kært barn har mange navne.

Netflix’ succesfulde kupserie er en af de mest sete nogensinde, og i streamingverden kræver det selvsagt en spin-off eller to. Vi har allerede fået en koreansk version – Money Heist: Korea – Joint Economic Area – og nu kommer der en ny serie med en af de mest populære biroller fra den originale serie.

Berlin handler om den karismatiske navnkundige røver (Pedro Alonso), hvor vi følger ham tilbage i hans storhedstid før begivenhederne i Papirhuset. Denne gang er handlingen hensat til Paris, hvor Berlin har samlet et hold af tyve til at røve et auktionshus for juveler til en værdi af 44 millioner euro – og skal vel og mærke gøres på kun én nat.

Berlin kan ses fra 29. december på Netflix.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Guides

Mest læste