Serier | Guides

Fantastiske skabninger: 5 gode grunde til at se filmene om tiden før Harry Potter blev født

AfBrian Mogensen
25. maj 2022
© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc.

Del artikel

Mads Mikkelsen og et mørkt og uhyggeligt Harry Potter-univers er et par af de gode grunde til at kaste dig over 'Fantastiske Skabninger 3'.


Den oplevelse får du nu på HBO Max, for de giver mulighed for at opleve historien om Grindelwald – ham med Dødsregalierne – og hans krig mod den ikke magiske verden.

Der er masser af god action og mange gode grunde til at tilføje filmserien om de fantastiske skabninger til listen over film, der bare SKAL ses. Særligt, hvis du er fan af Harry Potter.

Vi bringer her fem af de bedste grunde:


  1. Det er Harry Potters verden


https://imgix.vielskerserier.dk/2022/05/813954_5973788_5939x3526-medium.jpg
© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc.

Den første film, Fantastic Beasts and Where To Find Them, finder sted i 1926, da hovedrollen Newt Scamander ankommer til USA. Newt skriver på bogen af samme titel, der netop handler om den magiske verdens fantastiske skabninger. Knap 100 år senere er bogen blevet en del af pensum på Hogwarts, og sådan er der flere forskellige referencer, der kører frem og tilbage mellem de to sæt film.

Der er også flere af personerne fra Harry Potter-filmene, der dukker op, og vi kommer også en tur forbi Hogwarts.

Det gør, at det ofte føles, som om man vender tilbage til det velkendte. Men det er stadig en helt ny historie, der brager derudaf fra første færd. Lige som det skal være.


  1. De udbygger og underbygger


https://imgix.vielskerserier.dk/2022/05/813954_5973843_4096x1716-medium.jpg
© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc.

Det er efterhånden blevet rutine, at succesfulde franchises laver prequels eller sideløbende historier i de samme rammer. Det elskede univers er ofte nok til at trække folk tilbage. Men i Fantastiske Skabninger byder de på mere end blot ”mere af det, vi kender”

For hvor en stor del af Harry Potter-filmene finder sted på den engelske uddannelsesinstitution Hogwarts, er det kun et kort visit i de nye film. Her trækker de magiens verden til New York og flere andre steder, og det er med til at udbygge det univers, vi allerede kender og elsker.

Og samtidig underbygges mange af de allerede etablerede elementer i serien, så vi helt får lyst til at se de andre film igen med denne nye viden. Og så er det jo heldigt, at også de findes på HBO Max.


  1. Newt, Albus, Grindelwald og alle de andre


https://imgix.vielskerserier.dk/2022/05/813954_5973788_5939x3526-medium.jpg
© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc.

Vi er også vilde med de mange personer, der er kommet til verden i disse nye film.

Eddie Redmayne er en virkelig dygtig skuespiller, og han har formået at give Newt Scamander så meget sjæl og kærlighed til de mange fantastiske skabninger, at vi føler med både ham og dem. Og han skaber sig venner og allierede i kampen mod Grindelwald, der også tilføjer både alvor og latter.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Kamikaze' er meget mere end blot den første danske HBO Max-serie

Albus Dumbledore har også længe været en publikumsfavorit, men Rowling har – måske bevidst – holdt ham mystisk og på den måde gjort seerne nysgerrige. Han spilles af Jude Law i de nye film, og selvom al ekstra viden er kærkommen, har Law været meget tro mod både Richard Harris’ og senere Richard Gambons versioner.

Og hvis du tror, at Gellert Grindelwald er endnu en Voldemort, så tro om igen. Grindelwald er standset ud af en helt anden form, og selvom han har været et forbillede for Harry Potters ærkefjende, er der ikke mange lighedspunkter. Og så bliver han jo spillet af vores helt egen Mads Mikkelsen, der sætter sit eget danske præg på skurkerollen.


  1. Det er en mere voksen omgang


https://imgix.vielskerserier.dk/2022/05/813954_5973867_2700x1112-medium.jpg
© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc.

Der er mange scener i Harry Potter-filmene, der er både uhyggelige og skræmmende og måske endda også lidt for meget for de børn, de har været henvendt til. Vi er ellevilde med universet, men vi kan ikke argumentere mod dem, der siger, at det jo netop ER henvendt til børn.

Selvom voksne også godt kan finde glæde ved filmene, er de ikke den primære målgruppe.

Der vælger folkene bag Fantastiske Skabninger-serien at ramme et noget ældre publikum. Det betyder ikke, at det ikke er film for børn, men det er nok i højere grad forældrene, der kan sætte sig ind i livet for Newt Scamander.

Hvilket giver perfekt mening, da det jo netop er den generation, der er vokset op med Harry Potter, der nu har fået den rigtige alder.


  1. Det er virkelig fantastiske skabninger


https://imgix.vielskerserier.dk/2022/05/813954_5973805_2700x1112-medium.jpg
© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc.

Filmene er gode og absolut værd at se, men kirsebærret på toppen er de mange skabninger, som titlen henviser til. De er i sandhed fantastiske. Fra de næbdyrslignende Nifflers, der stjæler alt der skinner til Zouwo-dragen med sit løvehoved, er der masser af spændende skabninger.

Det er nemt at se, at de er skabt med kærlighed til materialet, og selvom det ofte blot er med til at skabe lidt ekstra pynt, får det altid hjertet til at banke lidt hurtigere, når vi tager turen ned i Newt Scamanders kuffert. Her er der nemlig vendt op og ned på fysikken, og det er så smukt lavet, at selvom vi ser ud over et sne- eller ø-landskab i en kuffert, så sluger vi det råt.

Se traileren til 'Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore'


Del artikel

Læs mere omHBO Max

Andre Serier | Guides