Serier | Guides

Hej søster! 5 fantastiske serier med stærke kvinder i hovedrollerne

AfSigne Bjørg Granberg
14. oktober 2022
Claire Foy som Dronning Elizabeth II i 'The Crown'
Foto: Netflix

Del artikel

Mangler du inspiration til din næste seriebesættelse? Vi har sammensat en liste med nogle af tidens bedste serier med stærke kvinder i hovedrollerne. Fra den historiske ’The Crown’ til den stjernebesatte ’Big Little Lies’.

Den historiske: The Crown

Claire Foy som den yngre Dronning Elizabeth II i 'The Crown'
Foto: Netflix

Netflix’ royale sværvægter, The Crown, kan efterhånden ikke være gået manges næser forbi. Serien følger Dronning Elizabeth II’s regeringsperiode fra 1952 og frem til i dag. Og den er både virkelig flot produceret, godt fortalt (om end ikke alle er lige enige om seriens historiske korrekthed) og ekstremt velspillet.

I takt med, at den kongelige familie bliver ældre, skifter serien skuespillerne ud, og det er lidt af en genistreg i sig selv på den måde at gøre hver sæson til sin egen fortælling med et ”nyt” persongalleri.

Således kan man nyde et væld af stærke skuespillere i løbet af serien. Bl.a. Claire Foy og Olivia Colman som Dronning Elizabeth, Vanessa Kirby og Helena Bonham Carter som Prinsesse Margaret, Emma Corrin som Prinsesse Diana og allestedsnærværende Gillian Anderson i gæsterollen som Margaret Thatcher. Serien har vundet adskillige priser i tidens løb og har stadig flere sæsoner i støbeskeen.

4 sæsoner af The Crown kan streames på Netflix.

Den aktuelle: The Morning Show

'The Morning Show'
Foto: AppleTV+

The Morning Show følger livet på og omkring det fiktive TV-program, The Morning Show. Den tager nogle af tidens mest aktuelle emner op på en dramaturgisk både vedkommende og underholdende måde.

Første sæson handler således om, hvordan den populære morgenvært Mitch (spillet af Steve Carell) bliver anklaget for #MeToo. Det tvinger hans medvært Alex Levy (fremragende spillet af Jennifer Aniston) til at finde både et nyt ståsted og en ny medvært. Valget af ny vært falder ad omveje på Bradley Jackson (spillet tilpas fandenivoldsk af Reese Witherspoon), men de to stærke kvinder kan ikke helt finde melodien i det kompetitive mediemiljø.

Anden sæson koncentrerer sig om mediernes håndtering af Corona-pandemien. Selvom den ikke rammer lige så rent som første sæson, slår det stadig gnister mellem Witherspoon og Aniston, og de bliver flot flankeret af blandt andre Karen Pittman, Billy Crudrup, Mark Duplass og Julianna Margulies.

2 sæsoner af The Morning Show kan streames på Apple TV+.

Den stjernebesatte: Big Little Lies

'Big Little Lies'
Foto: HBO Nordic

Big Little Lies, der er skabt af en af serieverdenens mest erfarne herrer, David E. Kelley, er den perfekte kombination af velspillet drama, komplekse kvindeportrætter, glittet soap og en solid krimigåde.

Serien følger en række overklassemødre i den amerikanske by, Monterey, hvis hemmeligheder dukker op til overfladen én efter én og afdækker forskelligartede løgne om det ”perfekte” liv.

Det er svært at komme i tanke om et bedre, kvindeligt ensemble end det, Big Little Lies ruller ud. Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern, Zoë Krawitz og Shailene Woodley er med i første sæson, og når man så tilføjer Meryl Streep i anden sæson, kan det næppe blive meget større.

Serien er baseret på bestselleren af Liane Moriarty (da. Store små løgne), og det er en af de serier, der brænder sig fast på nethinden længe efter, sidste afsnit er løbet over skærmen. Også selvom første sæson er væsentlig stærkere end anden.

2 sæsoner af Big Little Lies kan streames på HBO Max.

Den samfundskritiske: The Handmaid’s Tale

Elisabeth Moss som June Osborne i 'The Handmaid's Tale'
Foto: HBO Max

The Handmaid’s Tale er baseret på Margrethe Atwoods samfundskritiske bog af samme navn (på dansk: Tjenerindens fortælling), der udkom i 1985. Den handler om det dybt religiøse og totalitære styre Gilead, hvor fødselsraterne er faldet drastisk efter en borgerkrig. Alle fertile kvinder bliver derfor indfanget og sat til at føde børn til overklassen som såkaldte handmaids (tjenerinder).

En af disse er den fandenivoldske June, spillet af Elisabeth Moss, der bliver frarøvet sit normale liv med mand og barn for at tjene overklasseparret Fred og Serena Waterford. June nægter dog at opgive sine fundamentale rettigheder, og hun sætter sig for at kæmpe imod Gileads uhyrligheder, koste hvad det vil. Foruden Elisabeth Moss medvirker en lang række stærke skuespillere, bl.a. Yvonne Strahovski, Ann Dowd, Alexis Bledel og Joseph Fiennes.

Bonusinfo: Seriens ikoniske røde kapper og hvide kyser, som tjenerinderne bærer, er flere gange blevet brugt i demonstrationer verden over som et symbol på frarøvelse af kvinders rettigheder.

5 sæsoner af The Handmaid’s Tale kan streames på HBO Max.

Den oversete: The Good Fight

'The Good Fight'
Foto: Viaplay

Mange vil nok huske det populære retssalsdrama The Good Wife med Julianna Margulies i den altdominerende hovedrolle, og The Good Fight er den mindre kendte spin-off af denne. Serien følger Diane Lockhart (spillet af vidunderlige Christine Baranski), der slutter sig til et nyt advokatfirma, hvis spidskompetence er at sætte fokus på politivold mod sorte.

The Good Fight udmærker sig ved at tage aktuelle og sprængfarlige emner op og på spidsfindig vis spidde det amerikanske samfund og det politiske landskab på en voldsomt underholdende måde. Serien holder et højt tempo hele vejen. Selvom der (stadig) er meget retssalsdrama, formår The Good Fight også i høj grad at gøre seeren investeret i de forskellige karakterer og deres indbyrdes relationer. Foruden Baranski medvirker også Cush Jumbo fra den oprindelige serie, og på rollelisten finder man desuden Rose Leslie, Audra McDonald, Sarah Steele m.fl.

6 sæsoner af The Good Fight kan streames på HBO Max.

Hvis man vil have flere fantastiske serier med stærke kvinder, må man heller ikke snyde sig selv for:

Euphoria, The Bold Type, Orange is the New Black, Better Things, Fleabag, Sex and the City, Mare of Easttown, Hacks, Killing Eve, Unbelievable, Yellowjackets, The First Lady og fra den danske andedam: Borgen, Dag & Nat og Skruk. For bare at nævne nogle stykker ...

Del artikel

Andre Serier | Guides

Mest læste