Serier | Guides

Hvor meget vil vi acceptere fra Hollywoods stjerner?

AfAnn Lind Andersen
27. september 2022
Armie Hammer dokumentar
Foto: HBO Max

Del artikel

Hvor meget - eller hvor lidt - skal der til for, at en Hollywood-stjerne ryger ud i kulden i dag? Og hvem får lov til at komme ind i varmen igen? De spørgsmål stiller Ann Lind Andersen sig selv efter at have set den nye dokumentar ‘House of Hammer.’

Lige nu kan man se dokumentaren House of Hammer Discovery+ og HBO Max. En dokumentar, hvor der bliver rejst en række anklager imod skuespilleren Armie Hammer fra tidligere kærester og seksuelle partnere.

Samtidig fortæller hans faster om hele den mørke familiehistorie i Hammer-dynastiet. En familie, der får the Roys i Succession til at ligne en børnehave, ifølge fasteren, Casey Hammer.

Dokumentaren udkom i kølvandet på offentliggørelsen af en del inkriminerende SMS-beskeder fra kvinder, som Armie Hammer angiveligt har haft seksuelle forhold til. Beskeder, der afslørede, at stjernen skulle have heftige S/M- og kannibalistiske fantasier og anklagede ham for voldtægt.

Armie Hammer er ikke alene

Anklagerne og beskederne bragte Armie Hammer, der ellers var at betragte som en A-lister, ud i frit fald. Konen gik fra ham, og han sendte sig selv eller blev af andre sendt i rehab. De filmprojekter, han skulle have været med i, frafaldt og Hammer var med ét ude i kulden i Hollywood.

Den tur er han ikke alene om at have taget. Vi har set Woody Allen tage den. Kevin Spacey også. Johnny Depp efter, at hans ekskone indirekte anklagede ham for hustruvold i en aviskronik. Will Smith p.g.a. ‘lussingen’. Og senest Ezra Miller, den unge non-binære skuespiller, der er superhelten The Flash og har været med i Harry Potter-franchisen Fantastic Beasts, efter en række bizarre optrædener og anklager om grooming af unge. Rækken af navne er længere, årsagerne forskellige, men mønsteret det samme.

Er dydens sti blevet smallere?

Hyppigheden er også blevet større, hvilket får nogle til vredt at beskylde tiden og samfundsstrømningerne for at være ‘woke’, for at være for politiske korrekte. Personligt tror jeg ikke, dydens sti er blevet smallere, men det nye er fokusset og ikke-accepten af seksuelle eller fysiske overgreb.

Det er tilsyneladende også de årsager, der vejer tungest i folkedomstolen. Hvis du som stjerne eller celebrity ‘kun’ bliver taget for stoffer, alkoholindtagelse eller fartkørsel, er det ikke nok til at sende dig ud i kulden for alvor.

Ikke sådan som det skete med Mel Gibson, der i samme ombæring som at blive anholdt for spirituskørsel også fik luftet nogle anti-semitiske skældsord. Det var nok i 2006 til at gøre Gibson til en persona non grata. En status, han aldrig rigtig har overvundet, selvom han kæmpede bravt for at få lavet sin krigsfilm Hacksaw Ridge 10 år senere. For i dag er han mest henvist til halvdårlige C-actionfilm.

Hvem kan komme ind fra kulden?

Er der så ingen vej tilbage ind i varmen for fejlslagne stjerner? Det skulle man tro, for der er heller intet, Hollywood elsker mere end en god comeback-historie. I troen på, at et menneske kan forandre sig og blive tilgivet.

Det er Robert Downey Jr. et glimrende eksempel på. Han tog selv turen med en fængselsdom for besiddelse af stoffer tilbage i 1999. Med Iron Man i 2007 fik han et brag af et comeback, og siden hen har han været flittig til at støtte stjerner på afveje. Inklusiv Armie Hammer, som Robert Downey Jr. efter sigende skulle have hjulpet i rehab.

De forskellige historier har vist, at det at komme ind i varmen igen afhænger meget af, hvilken form for ‘forbrydelse’ det drejer sig om. Og tendensen peger på, at hvis der er tale om seksuelle eller fysiske overgreb, er sandsynligheden for at komme ind fra kulden mindre.

I sidste ende er det dog kun én ting, der bestemmer, hvem og om en stjerne kan komme tilbage. Og det er os, film- og serieforbrugerne. Selvfølgelig afgør filmstudierne, hvem de tør bruge penge på gennem deres greenlit-projekter. Men hvis tilgivelsen fra fans er bred nok og efterspørgslen vedvarende, skal pengene nok blive fundet.

Så spørgsmålet er altid: Hvor meget vil du acceptere fra en stjerne?

Del artikel

Andre Serier | Guides

Mest læste