Serier | Guides

Interview: "Vi er fem stærke, interessante, talentfulde kvinder i 40'erne, der bærer den her serie"

Af
Claus Nygaard Petersen
5. april 2023
yellowjackets Juliette lewis
Juliette Lewis i rollen som Natalie i 'Yellowjackets' / Foto: SkyShowtime

Del artikel

I anledning af premieren på sæson 2 af 'Yellowjackets' har Vi Elsker Serier mødt skuespillerne Juliette Lewis og Christina Ricci m.fl. til en snak om teenage-traumer, hierarkier i ødemarken og kvindelige stereotyper.

Stemningen er høj over Zoom, selvom det til tider også giver nogle pudsige situationer, når et spørgsmål bliver skrattende afbrudt af dårlig internetforbindelse.

Vi Elsker Serier har fået mulighed for at møde en stor del af castet til populære thriller-serie Yellowjackets på SkyShowtime. Faktisk har vi fornøjelsen af både Juliette Lewis, Christina Ricci, Melanie Lynskey, Tawny Cypress og Simone Kessell, der alle spiller de voksne udgaver af teenagerne, som er styrtet ned med et fly i det canadiske vildnis.

Vores anmelder er ovenud begejstret for den nye sæson, hvor der bliver skruet op for intensiteten og uhyggen.

Et af de mest isende øjeblikke står hovedrolleindehaver Melanie Lynskey (Shauna) for. Da hendes families bil bliver stjålet, sætter hun sig for at skaffe den tilbage. Bevæbnet sniger hun ind på autoværkstedet, hvor den skal til at blive splittet ad.

”Har du nogensinde pillet huden af et lig?” lyder det indledende retoriske spørgsmål i en af de mest gruopvækkende monologer, serien hidtil har budt på. Og det virker også, som om at noget er blevet vækket i Shauna efter flere års søvndyssende husmodertilværelse.

”Det er et kompliceret miks af ting, der foregår for Shauna,” forklarer Lynskey og fortsætter. ”Der er frygt for at blive opdaget, frygt for hvad hendes datter ved og frygt for de følelser, som kom til overfladen gennem den affære, hun havde. Følelsen af at kunne lide fare og leve livet på kanten, det aspekt skræmmer hende,” siger Melanie Lynskey.

En verden af kvinder

Som en af få serier på nuværende tidspunkt har den et stort ensemble af kvinder i de bærende roller. Det er lidt af en sjældenhed.

”Vi havde de her lange nattescener, hvor vi alle var samlet. Og jeg blev glad indeni, når jeg kiggede rundt i vores green room: Vi er fem stærke, interessante, talentfulde kvinder i 40'erne, der bærer den her serie. Det har jeg ikke oplevet før,” siger Christina Ricci, der spiller rollen som Misty, med stolthed i stemmen.

Tawny Cypress, der spiller Taissa Turner, roser manuskriptforfatterne for ikke at forfalde til stereotyper, når det kommer til at portrættere kvinder eller traumer.

”Jeg tror ikke, nogen kommer helskindet igennem high school. De her piger (i serien, red.) har det værre end de fleste, men ingen kommer ud på den anden side uden en eller anden form for traume. Og det er derfor, du hepper på de her piger, for du ved, at high school fuckin’ sucks.”

Et argument, som det nyeste medlem af castet, Simone Kessell, gentager og også udpeger som en af grundene til, at serien er blevet så populær.

”Fordi der er så stort et cast, så er der i hvert fald én, du kan identificere dig med. Det er en buffet af traumer, og hvordan vi hver især håndterer det.”

Og netop den snørklede, menneskelige vej med at bearbejde et traume bliver belyst på mange måder. For en af fanfavoritterne Natalie, spillet af uforlignelige Juliette Lewis, er det en søgen efter hvad nu.

”Hun leder efter en fremtid, hvor hun i sidste sæson forsøgte at undgå en. Det er ret vildt for en personlighed, der veksler mellem at være apatisk og uforudsigelig udfarende. Men nu leder hun efter noget ærlighed og selvkærlighed,” siger Juliette Lewis.

Gamle kendinge i nye klæder

En af Yellowjackets' mere prominente tilføjelser i anden sæson er selveste Frodo Baggins, Elijah Woods. Han spiller amatørdetektiven Walter, som sammen med Misty forsøger at opklare nogle af de mange mysterier, serien byder på.

Christina Ricci spillede sammen med Woods i Ang Lee-filmen The Ice Storm tilbage i 1997, da de begge var teenagere.

”Vi havde ikke rigtig set hinanden siden da, så jeg var meget begejstret, da han blev castet. Han er rigtig god som Walter, virkelig sjov, og vi havde i det hele taget en rigtig god tid sammen,” fortæller Christina Ricci entusiastisk.

Ricci er en af de mest rutinerede skuespillere i det store cast, da hun har haft en lang karriere som barneskuespiller. Blandt andet som alles yndlingssortseer Wednesday Addams – Ricci spiller også med i den undervældende Netflix-serie Wednesday. Men det er først nu med Yellowjackets, at Christina Ricci for alvor føler, at hun får mulighed for at udfolde alle nuancer af sit talent.

For Misty er lidt er af karakter, for at sige det mildt. Det er ikke altid til at vide, om hun er ude på at hjælpe dig, eller om hun bag det venlige smil planlægger at slå dig ihjel.

”Jeg har spillet så mange forskellige personer igennem årerne, hvor jeg ikke har kunnet udforske alle regnbuens farver. Man vil gerne have, at publikum fanger pointen, så en karakter skal være på en bestemt måde, og ikke lige så kompleks, som mennesker rent faktisk er," forklarer skuespilleren og uddyber.

”Så at få lov til at spille Misty, som ja, er meget ekstrem, men der er stadig så meget plads til at udforske alle sider og nuancer hos hende. Manuskriptforfatterne og instruktørerne giver mig meget plads at boltre mig på, og det er fedt. Fordi det giver mulighed for at gå i dybden, og så er hun sjov at spille med al den kompleksitet.”

Gysende intensitet

Serieskabere og showrunners Ashley Lyle og Bart Nickersons planer er, at historien i Yellowjackets skal spænde over fem sæsoner. Tredje sæson er allerede bekræftet, så vi er knapt nok halvvejs i fortællingen.

Man kan derfor have sine bange anelser om, at serien vil blive trukket i langdrag. Især ved at holde teenagerne i ødemarken, uden at der rigtig sker noget. Men noget tyder på, at vi også kommer til at se, hvad der sker, når de unge kvinder vender tilbage til civilisationen.

Adspurgt om, hvordan serien portrætterer unge kvinder i 90'erne, set med nutidens øjne, kommer Melanie Lynskey med et interessant svar i forhold til de fremtidige sæsoner af thriller-serien.

”Jeg synes, det er interessant, hvordan alle de sociale konstruktioner og ting, som det omkringliggende samfund pådutter kvinder, er væk, fordi de er strandet i ødemarken. Selvom situationen er forfærdelig, er alle de forudgående hierarkier væk, og de kan være deres sande selv,” fortæller skuespilleren og fortsætter.

”Det, jeg er interesseret i, er, når serien kommer tilbage til civilisationen, og hvordan de (teenagerne, red.) passer ind i den verden, efter at de i så lang tid ikke har skullet tilpasse sig til samfundets normer. Og hvordan det bliver at skulle komme tilbage og være i rollen som overlever og ung kvinde, dét er jeg spændt på at se. For det kommer vel til at ske, de bliver jo reddet, for vi (de voksne, red.) er der, det er ikke en spoiler,” siger Melanie Lynskey.

Hvad kan vi så forvente os af denne sæson? Da vi spurgte panelet om, hvad de håbede, at publikum tog med sig efter at have set anden sæson, fik vi følgende svar fra Christina Ricci:

”Jeg synes, den her sæson er mere intens, vild og overraskende. Den går dybere ned i spørgsmålet om hvorvidt, det er traume, eller om det er virkeligt. Med en serie som den her, er der nogle svar, men alle svarene kommer ikke til at være der før om lang tid. Jeg håber, at folk fordyber sig endnu mere i mysterierne og intrigerne, og at det bliver endnu mere dragende for publikum," afslutter Christina Ricci.

Yellowjackets sæson 1 samt de første afsnit af sæson 2 kan ses på SkyShowtime.

Del artikel

Andre Serier | Guides

Mest læste