Serier | Guides

Jonas Risvig har knækket koden: Sådan laver man serier til de unge

Af
Josepha Pultz
6. marts 2023
jonas risvig ungdomsserie
Safina Coster-Waldau som hovedpersonen Uma i Jonas Risvigs 'Salsa' / Foto: Jesper Christensen / DR

Del artikel

Den 29-årige instruktør Jonas Risvig har revolutioneret den danske ungdomsserie de senere år. Vi har samlet hans 5 bedste, du bør se, mens du venter på den nye sæson af 'Salsa’, der får premiere til efteråret.

Jonas Risvig debuterede i 2015 som instruktør på DR i en alder af blot 22 år. Siden da har hans karriere taget fart, og det unge talent er for alvor kommet på alles læber med serier som Drenge, Salsa og Centrum. Udover serier har Risvig også lavet både dokumentarer, kortfilm og musikvideoer.

Når man siger Jonas Risvig, tænker man automatisk på hans mange serier om tidens ungdom. Før Jonas Risvig så den yngre generation primært mod Norge for at finde relaterbare ungdomsserier, som især Skam blev det fineste og mest populære eksempel på. Godt han kom. Han skildrer ungdommen ærligt og ufiltreret og tager uden tøven fat i de samfundsnormer, problematikker og den drukkultur, der hører med til at være ung i dagens Danmark.

Vi har samlet 5 af Jonas Risvigs bedste ungdomserier, som er et 'must see' for unge sjæle i alle aldre.

1. Salsa

Salsa er en serie om en flok unge kvinder, der forsøger at omfavne deres seksualitet gennem dating-appen DRIFT. Appen har kun det ene formål at føre til uforpligtende sex, og karakteren Uma (Safina Coster-Waldau) håber på at kunne tage kontrol over sit følelsesliv ved at begynde at 'drifte'.

Umas søster, Victoria (Filippa Navarana), dater en gammel ven, der lever i et åbent parforhold, og dét og meget mere kulminerer i en stor kaosmaskine, som er svær at komme ud af igen. Serien inviterer os ind i det Tinder-miljø, som mange unge lever i i dag.

Dating-apps’ overfladiske tilgang til kærlighed og sex kommer nærmest ind med modermælken hos nutidens unge, og Salsa sætter et interessant fokus på de problematikker, det kan medføre. Derfor KAN man ikke komme udenom at se den serie.

Salsa kan ses på DRTV.

2. Drenge

I Drenge kommer Robin (Sylvester Espersen Byde) tilbage til sin hjemby Silkeborg i forbindelse med sin fars død. Turen til hjemstavnen, som ellers skulle have været en kort visit, bliver dog hurtigt forlænget. Robin støder nemlig ind i sin gamle veninde Leonora (Karoline Hamm), der har brug for hans hjælp.

Leonoras kæreste er omkommet i en efter sigende tragisk ulykke, men Leonora tror, at hendes kærestes venner holder en del af ulykken hemmelig. Robin lover derfor at komme ind i vennegruppen for at søge efter de svar, som Leonora leder efter.

Men det nye broderskab og loyaliteten bliver sat på en prøve for Robin, der pludselig er en del af stærkt knyttet fællesskab. Drenge er en både interessant og skræmmende serie, der går tæt på sorg, svigt og broderskab. Den er barsk, men superfed.

Drenge kan streames på Viaplay.

3. Grænser

Fiktionsserien Grænser er lavet, som om den var en dokumentar. Den unge Palma (Clara-Aviaya Helsted Hvid) har det ikke godt på sit gymnasium pga. nogle rygter, og hun vil gerne skifte til en ny skole.

Dokumentaren skal derfor handle om de tanker og den proces, der ligger bag et skoleskift, men den udvikler sig i takt med, at Palma bliver en del af en vennegruppe, og hun begynder derfor at genoverveje skoleskiftet. Hendes ekskæreste fra folkeskolen er en del af vennegruppen, og en masse uafsluttede følelser, jalousi og rygter om Palma gør det hele meget kompliceret og skaber en ubalance i gruppen.

Grænser byder på et cast af dygtige og upolerede skuespillere, og samtidig er det et fedt twist, at der bliver interageret med kameraet. Dette gør serien virkelighedsnær, og hvis man ikke vidste det i forvejen, kunne man næsten narres til at tro, at det var en ægte dokumentarserie.

Grænser sæson 1-3 kan ses på Youtube.

4. ‘ZUSA’

ZUSA er en miniserie, der følger en gruppe unge, som hver især har deres at bokse med. Lilja (Kamille Stampe Frederiksen) har en mor, som lider under psykisk sygdom. Safi (Iris Thrane Perreux) skal snart flytte væk. Ramona (Gabriella Canto Hallager) skal finde en måde at bearbejde sin sorg på, og Jacob (Wili Wulff Botoft) skal lære at tro på sig selv i kampen for at finde kærligheden.

Hvordan mon de alle sammen klarer det? ZUSA er ikke bange for at gå tæt på det, der gør rigtig ondt. Serien tager fat i de tabuer og usikkerheder, der ofte næres i ungdommen. Hvis du tør gå ned i de svære ting, bliver du også nødt til at se denne serie.

ZUSA kan kan se på Youtube.

5. ‘Centrum’

Centrum dykker ned i, hvordan det var at leve en del af sin ungdom under coronakrisen. Serien blev produceret i 2020, netop midt i coronas 'storhedstid'. Serien går tæt på de mange begrænsninger i denne tid, og de ting, som mange måtte vinke farvel til.

Centrum går ærligt ned i den smerte, begrænsning og ensomhed, som mange følte under nedlukningen og skaber en relaterbar ægthed, som man bliver nødt til at se. Hele Danmark blev ramt, da coronakrisen ramte det danske land, og mange unge fik frarøvet en bid af deres ungdom.

Alt fra gymnasiefesterne, de første byture, studenterkørslen og sabbatårsrejsen til rustiden blev pludselig sat på standby og endda aflyst. En tid som aldrig rigtig kommer igen. Centrum går ind den tid i svære tid og sætter fokus på, hvor meget coronaen har ødelagt for de unge.

Centrum kan ses på Youtube.

Del artikel

Læs mere omDRTVViaplayYoutube

Andre Serier | Guides

Mest læste