Serier | Guides

Keeping up with The Skarsgårds

Af
Signe Bjørg Granberg
17. august 2023
skarsgård familien
Trekløveret Bill Skarsgård, Alexander Skarsgård og Gustaf Skarsgård – tre ud af otte søskende i den store Skarsgård-familie / Foto: Mario Anzuoni / Reuters / Ritzau Scanpix

Del artikel

Med en imponerende liste af film og serier på det samlede CV er Skarsgård-familien et slags unikum i Hollywood. Bliv klogere på de talentfulde svenskere her.

I kølvandet på den afsluttende sæson af Succession, med en storspillende Alexander Skarsgård på rollelisten, har vi taget et kig på den succesfulde Skarsgård-familie. Foruden Alexander og pappa Stellan tæller klanen flere dygtige skuespillere, der er aktuelle i alskens film og serier på tværs af streamingtjenesterne.

Her får du overblikket over, hvem der er hvem, og hvor du kan se det bedste indhold med Skarsgård-familien på rollelisten.

Patriarken: Stellan Skarsgård

Stellan Skarsgårds bedste roller
Stellan Skarsgård i 'Chernobyl'
Foto: HBO Max

Stellan Skarsgård har været særdeles produktiv (både når det kommer til at sætte børn i verden og spille skuespil!), siden han første gang kunne opleves på det store lærred i den svenske film Bombi Bitt i 1968. Han har vundet et hav af filmpriser i hjemlandet Sverige, bl.a. for filmen Den enfoldige morder, men det store internationale gennembrud kom i 1996 med Lars von Triers Breaking the Waves og siden som professor Lambeau i Good Will Hunting året efter.

Samarbejdet med Lars von Trier fortsatte efterfølgende med roller i bl.a. Dancer in the Dark, Dogville og Nymphomaniac, og Stellan har også prøvet kræfter med store filmfranchises som Pirates of the Caribbean og Marvels Avengers-univers. For ikke at tale om de to Mamma Mia-film!

På seriefronten har man senest kunnet opleve ham som Luthen Rael i Andor på Disney+ og inden da i den prisvindende HBO-serie Chernobyl, hvor han spiller Boris Shcherbina – en rolle, der indbragte ham hans første Golden Globe. I 2021 medvirkede han (og var nærmest uigenkendelig!) i Dune part 1 som Baron Vladimir Harkonnen, og denne rolle gentager han senere i år, når Dune part 2 får premiere.

Privat er Stellan gift med Megan Everett-Skarsgård, som han har to børn med. Han blev skilt fra My Skarsgård, som er mor til hans seks ældste børn, i 2007. Selv er Stellan vokset op i en storfamilie med højt til loftet, hvilket han efter sigende bestræber sig på at videreføre til sine egne børn.

Hjerteknuseren: Alexander Skarsgård

Alexander Skarsgårds bedste roller
Alexander Skarsgård i 'True Blood'
Foto: HBO Max

Den ældste af de otte søskende i Skarsgård-flokken er Alexander Skarsgård. Allerede som ung fik han sine første filmroller, men valgte derefter en karrierevej inden for militæret – langt væk fra de skrå brædder. I midten af 20’erne vendte han imidlertid tilbage til skuespillet og landede en rolle i komedien Zoolander fra 2001.

Nogle år senere blev erfaringen fra militæret guld værd, da han medvirkede i David Simons HBO-serie Generation Kill. Serien blev startskuddet til et længerevarende samarbejde med HBO, hvor specielt rollen som vampyren Eric Northman i fanfavoritten True Blood sendte Alexander på stjernekurs. Siden har han medvirket i flere populære HBO-serier, blandt andre Big Little Lies (som han vandt en Emmy for) og Succession.

Generelt er Alexander Skarsgård kendt for at påtage sig komplekse og ofte dæmoniske roller. Senest kunne man opleve ham i gyseren Infinity Pool, og sidste år spillede han hovedrollen i Robert Eggers hypede The Northman. Han har også været omkring serierne Riget Exodus (Viaplay/DR), The Little Drummer Girl (HBO Max) og The Stand (HBO Max).

Privat har Alexander Skarsgård for nylig fået sit første barn med sin svenske skuespillerkollega, Tuva Novotny. De to spiller i øvrigt sammen i Riget Exodus.

Vikingen: Gustaf Skarsgård

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-08-15/v-2_08202012_jh-0138-jpg.jpg
Gustaf Skarsgård i 'Vikings'
Foto: HBO Max

De fleste kender nok Gustaf Skarsgård fra rollen som Floki i den populære serie Vikings, der kan ses herhjemme på TV 2 Play. Gustaf medvirkede i intet mindre end 68 episoder af serien og spillede bl.a. overfor danske Alex Høgh Andersen og Marco Ilsø.

Men Gustaf startede skuespillerkarrieren lang tid inden gennembruddet med Vikings og havde flere roller i svenske film og ikke mindst på teaterscenen i Stockholm, inden Hollywood kaldte. Mange vil måske huske ham for rollen som den perfide Otto Silverhielm i Ondskab fra 2003, og han medvirkede også i den stjernespækkede The Way Back fra 2010.

Simultant med karrieren i Hollywood har Gustaf fra tid til anden medvirket i skandinaviske projekter, bl.a. den norske film Kon-Tiki, den danske Darling og den svenske Utvandrarna (der siden også blev lavet til en miniserie).

På seriefronten har han foruden Vikings medvirket i HBO-serien Westworld og senest i fantasy-serien Cursed på Netflix. Sidste år havde han hovedrollen i thrilleren What Remains (overfor sin far Stellan i øvrigt), og netop nu kan man se ham i rollen som Hans Bethe i Christopher Nolans storroste Oppenheimer.

Gustav har siden 2017 dannet par med Caroline Sjöström, og de blev i november 2020 forældre til deres første barn.

Multitalentet: Bill Skarsgård

Bill Skarsgårds bedste roller
Bill Skarsgård i 'Clark'
Foto: Netflix

Selv om det lå i kortene, at Bill Skarsgård ville følge i sin kendte far og storebrødres fodspor, var Bill efter sigende selv i tvivl om, hvorvidt det var den rigtige vej at gå. I et interview med People tilbage i 2016 fortalte han, hvordan han havde et stort behov for at gøre tingene på sin egen måde – uden hjælp fra familien.

Efter flere roller på svensk grund landede han sin første internationale rolle i Netflix-serien Hemlock Grove i 2013, og i årene, der fulgte, gik det stærkt med roller i både Allegiant, Atomic Blonde og ikke mindst genindspilningen af gyserklassikeren It, part 1-2, hvor han spillede den uhyggelige klovn, Pennywise.

Bill kunne, nogenlunde samtidig med, at It gik sin sejrsgang i biograferne, også opleves i Stephen King-serien Castle Rock, hvor han medvirkede i 12 episoder (kan lejes på Blockbuster og SF Anytime).

Han har også haft endnu en stor serierolle sidste år i Netflix-serien Clark, hvor han spiller hovedrollen som den svenske gangster Clark Olofsson. Blandt hans nyeste film er Brænd alle mine breve og actionbraget John Wick: Chapter 4.

Bill danner par med den svenske skuespillerinde Alida Morberg, som han også har et barn sammen med. I modsætning til flere af sine øvrige søskende har Bill Skarsgård taget et aktivt valg om ikke at være på de sociale medier.

Den nye dreng i klassen: Valter Skarsgård

Valter Skarsgårds bedste roller
Valter Skarsgård i 'Julestorm'
Netflix

Yngstebarnet i Stellan og My Skarsgårds børneflok er Valter Skarsgård. Allerede som 8-årig medvirkede han i kortfilmen At dræbe et barn, som storebror Alexander Skarsgård stod bag, og siden da er det gået slag i slag med projekterne.

Valter startede medmindre roller i diverse skandinaviske film og serier, der blandt andet tæller Arn-serien fra 2010, den svenske Viaplay-serie Forbandet, C More-serien Mord i Skærgården og Netflix-thrilleren Katla. De seneste år har han påtaget sig større roller, stadig primært på nordisk grund, men også i internationale film som Funhouse og Dont Click.

Herhjemme kan man for nylig kunne opleve ham som rig kostskoleelev i Viaplay-serien Zebrarummet, hundelskende lufthavnsmedarbejder i Netflix-serien Julestorm og som Villhelm Beck i C More-krimiserien Beck.

Snart er han aktuel som den svenske ishockeylegende Börje Salming, der var den første, svenske spiller i NHL. Serien, der også har Jason Priestley på rollelisten, kommer på Viaplay, men er stadig i postproduktion.

Fremtidens stjerner: Ossian og Kolbjörn Skarsgård

GÖTEBORG 2020-01-24 Skådespelaren Stellan Skarsgård med hustrun Megan Everett och söner Ossian och Kolbjörn anländer till invigningen av Göteborgs filmfestival på biograf Draken i Göteborg. Foto Björn Larsson Rosvall / TT kod 9200
Stellan Skarsgård og Megan Everett-Skarsgård med deres to sønner Ossian og Kolbjörn
Foto: Björn Larsson Rosvall / Ritzau Scanpix

Bedst som man troede, at der ikke kunne føjes flere drenge med efternavnet Skarsgård til listen over skuespillere, har Stellans to yngste børn (som han har med Megan Everett-Skarsgård), Ossian og Kolbjörn, også taget hul på skuespillerkarrieren.

Indtil videre er deres cv’er ikke så lange. Ossian har spillet med i Brænd alle mine breve sidste år, og Kolbjörn har medvirket i henholdsvis Clark og Kenny Starfighter. Men mon ikke, der er mange flere film i vente for de to unge herrer?

Bonusinfo! Sam og Eija Skarsgård er de eneste i søskendeflokken, der IKKE har kastet sig over skuespillet. Sam slægter moderen My Skarsgård på og arbejder som læge, mens Eija – der i øvrigt er den eneste pige i familien – bl.a. arbejder som model og været castingassistent på serier som Young Royals og Lust.

Del artikel

Læs mere omSerieguide

Andre Serier | Guides