Serieguide: De 10 bedste internationale serier i 2023
1. Succession
2. The Bear
3. Beef
4. The Last of Us
5. Hændelser ved vand
6. Barry
7. Reservation Dogs
8. Drops of God
9. Fellow Travelers
10. Fargo
1. Succession
Det er en bittersød fornemmelse, når en serie, man knuselsker, slutter. Der er en del af én, der ønsker, at den fortsætter i det uendelige, men man skal også kunne stoppe, mens legen er god – og det er, hvad Succession har gjort.
Med fjerde sæson fik vi endelig afslutningen på sagaen om, hvem der skulle overtage Roy-emperiet efter far Logan – og afslutningen var jo nærmest som en kniv i hjertet på enhver, der bare følte den mindste smule sympati med de fire Roy-søskende.
Igennem fire sæsoner har Jesse Armstrongs dramaserie holdt et utroligt højt niveau. Det ene mesterlige manuskript efter det andet er blevet leveret med den største overbevisning og fornemmelse for, hvor langt man skal gå.
Og med en perlerække af skuespillerpræstationer anført af Brian Cox, Kieran Culkin, Sarah Snook, Jeremy Strong og Matthew Macfadyen som kronen på værket, kan man næsten ikke bede om mere.
Det var en af de serier, som alle talte med hinanden om på arbejdet, dagen efter det nye afsnit udkom. Det er de færreste serier, der kan opnå det, men Succession gjorde det til den fænomenale, bitre ende og står tilbage som en af de bedste serier i nyere tid.
Succession sæson 1-4 kan ses på HBO Max.
2. The Bear
At se Christopher Storers The Bear indebærer, at man kan klare et hektisk stressniveau og konstante skænderier. Men serien er også en dyb og bevægende hyldest til restaurations- og kokkefaget, som får dine tænder til at løbe i vand og gør dine øjne fugtige af tårer.
I første sæson vendte stjernekokken Carmen ‘Carmy’ Berzatto (Jeremy Allen White) hjem til Chicago for at overtage sin afdøde storebrors lille restaurant, men det forløb ikke just uden komplikationer. Anden sæson fortsætter, hvor første slap – Carmy, souschef Sydney (Ayo Edebiri) og fætter-Richie (Ebon Moss-Bachrach) forsøger at forvandle den nussede sandwich-joint til en prestigefyldt restaurant.
Alle skuespillere leverer vilde præstationer, og denne sæson brillerer desuden med flere særafsnit, hvor bikarakterer som Carmys mor (spillet af en fandenivoldsk og vanvittig Jamie Lee Curtis) slår sig løs.
Serien slår også et smut forbi København, og vores gastronomi-mekka af en hovedstad spiller generelt en ikke uvæsentlig rolle i serien.
Det er ganske enkelt en fremragende serie med nerve, højt blodtryk og følelserne uden på tøjet.
The Bear sæson 1-2 kan ses på Disney+.
3. Beef
Hvem skulle have troet, at et simpelt sammenstød skulle udvikle sig til så herlig en miniserie? Det er ikke desto mindre, hvad der sker i Beef, når Danny og Amy, spillet helt fortræffeligt af Steven Yuen og Ali Wong, kører ind i hinanden.
De er hinandens modsætninger på næsten alle måder, men har dog det tilfælles, at de er meget utilfredse med deres liv.
Med en perfekt blanding af karakterdrevet drama og grov humor skitserer Beef to mennesker, der simpelthen har fået nok, og al den frustration, de bærer rundt på, bliver rettet mod det dumme svin i den anden bil.
Om ikke andet giver deres konflikt noget andet at tænke på end alle dagligdagens problemer, og som serien udvikler sig, når konflikten hele tiden nye højder. Det er dybt underholdende, til tider hjerteskærende, og som vores anmelder skrev: ”Beef er en af de bedste Netflix-serier nogensinde”.
Beef kan ses på Netflix.
4. The Last of Us
Videospiladaptioner har lidt af et plettet ry, men The Last of Us viste, at det i allerhøjeste grad er muligt at lave en noget nær perfekt overgang fra spil til serie.
Joel og Ellies historie, der tager dem tværs over USA i en verden fyldt med svampeinficerede hyperaggresive mennesker i spillet, gør sig i forvejen godt til serieformatet pga. spillets opbygning, og det bliver tydeligt i serien.
The Last of Us ville nok være faldet lidt fra hinanden, hvis ikke det var for den perfekte casting af Pedro Pascal og Bella Ramsey som henholdsvis Joel og Ellie. Læg dertil det fantastiske produktionsdesign, effekter og mængden af mindeværdige bikarakterer, ikke mindst i skikkelse af Nick Offerman og Murray Bartlett i den decideret mesterlige episode 3.
The Last of Us er en enorm succes som adaption, men også som dramaserie.
The Last of Us kan ses på HBO Max.
5. Hændelser ved vand
Omdrejningspunktet i den svenske miniserie, baseret på Kerstin Ekmans romanklassiker, er en mordgåde, der strækker sig over flere årtier i et skummelt lille Twin Peaks-agtigt samfund i Sverige.
Et 18 år gammelt mord bliver pludselig relevant igen, da Annie Raft forsvinder, efter at hun har genset en mand, som hun tidligere har mistænkt for at have været involveret i mordet for mange år siden.
Hændelser ved vand er en fantastisk opbygget krimi fra ende til anden. Et hårdtslående psykologisk drama, hvor fortidens traumer styrer nutiden som en marionetdukke.
Serien er knugende intens og velspillet, ikke mindst af Pernilla August og døtrene Asta og Alba, der spiller tre af de bærende roller som henholdsvis den ældre hovedperson Annie Raft, den unge version af Annie og Annies voksne datter, Mia. Den casting i sig selv er en lille genistreg.
Alle elementer går op i en højere enhed – billeder, lydeffekter, musik, skuespil, manuskript. Det hele ikke bare spiller, men spiller sammen med hinanden i fuld harmoni.
Det er i øvrigt det danske produktionsselskab Apple Tree, der står bag.
Hændelser ved vand kan ses på DRTV.
Anmeldelse: Filmatiseringen af Kerstin Ekmans ’Hændelser ved vand’ bør omgående få klassikerstatus
6. Barry
Livet er alt andet end morsomt for lejemorderen Barry Berkman (Bill Hader – der også har været med til at skabe serien). I fire sæsoner af HBO-serien har vi fulgt ham, fra han oprindeligt rejste til Los Angeles for at udføre et lejemorder-job.
En spirende skuespillerkarriere, en romance med medeleven fra skuespilholdet Sally (Sarah Goldberg) og en endeløs strøm af gangstere, der forsøger at dræbe Barry, har fastholdt ham i byen.
Humoren i Barry balancerer på en knivsæg og falder ofte ud til den mere dramatiske side, når det gælder den titulære hovedpersonen. Derfor er det befriende at have en person som den tjetjenske gangster NoHo Hank (Anthony Carrigan), der leverer en konstant byge af lårklaskende sjove momenter.
Barry sæson 1-4 kan ses på HBO Max.
7. Reservation Dogs
Du har ikke set en ungdomsserie som Reservation Dogs, der er en komedieserie om fire unge indfødte amerikaneres liv efter en vens selvmord.
Selv om prisbelønnede Taika Waititis navn står på som medskaber af serien, og man godt kan fornemme new zealænderens særlige form for quirky humor, er det i høj grad medskaber Sterlin Harjos værk.
Igennem nu tre sæsoner følger vi de fire indfødte amerikanske teenagere Bear (D’Pharoah Woon-A-Tai), Elora (Kawennáhere Devery Jacobs), Cheese (Lane Factor) og Willie Jack (Paulina Alexis), der beslutter at tage til Californien efter deres ven Daniels død.
Reservation Dogs går direkte i hjertekulen. Både serien som helhed, men især tredje sæson, hvor de mange vidunderlige enkelthistorier væves ind i den store fortælling om indfødt amerikansk kultur, er fremragende.
Reservation Dogs sæson 1-3 kan ses på Disney+.
8. Drops of God
Drops of God er et fantastisk opbygget familiedrama, der centrerer sig omkring en vindyst, som skal afgøre, hvem der bliver arvtager til vinlegenden Alexandre Légers milliondyre vinsamling.
Konkurrenterne er Légers datter, Camille (Fleur Geffrier), og Alexandres bedste elev, Issei Tomine (Tomohisa Yamashita). Camille kan ikke tåle alkohol, men har et sanseapparat ud over det sædvanlige, og Tomine er ikke så sansende som Camille, men har nok viden om vin til at kunne fylde et helt leksikon.
Ud over den mængde af viden, man får om vin, bruger serien også konceptet til at dykke ned i forskellige nationaliteters traditioner, og hvordan de påvirker familier, der lever under de traditioner.
Man får forståelse for alle karakterernes ståsted, motiver, frygt og ambitioner, som er i konstant udvikling. Det er virkelig godt skruet sammen, og man føler, at alt tjener et formål for at kunne fortælle historien.
Drops of God kan ses på Apple TV+.
9. Fellow Travelers
SkyShowtimes historiske dramaserie med Matt Bomer og Jonathan Bailey imponerer med en medrivende kærlighedshistorie, fremragende skuespilpræstationer og relevant samfundskritik.
Bomer spiller Hawkins Fuller, der tilfældigvis møder Tim Laughlin (Jonathan Bailey) i Washington D.C. tilbage i 1950'erne. Det bliver starten på en stormfuld romance, der fortsætter i flere årtier, mens historiske begivenheder som Vietnam-krigen, discofeberen og aids-krisen udspiller sig i baggrunden og enten direkte eller indirekte får indflydelse på deres liv.
Serien handler om kærlighed, som burde være en ret for alle mennesker, men engang, og visse steder i dag, stadig er underlagt samfundsmæssige restriktioner.
Fellow Travelers er baseret på Thomas Mallons bog af samme navn og er skabt af Ron Nyswaner, der også står bag Oscar-vinderen Philadelphia.
Fellow Travelers kan ses på SkyShowtime.
Anmeldelse: ’Fellow Travelers’ er årets kærlighedshistorie
10. Fargo
Noah Hawleys prisbelønnede antologiserie, Fargo, med inspiration fra Coen-brødrenes filmiske 90'er-klassiker, følger en række almindelige mennesker og nogle mere eller mindre dygtige forbrydere, hvis veje krydses med voldelige konsekvenser.
Efter et par lidt ujævne sæsoner er femte sæson tilbage i absolut topform, hvor grin og gru kombineres til noget nær perfektion.
Stjernen i denne omgang af Fargo er uden sammenligning Juno Temple, som flere nok vil kende fra Ted Lasso. Hun spiller rollen som den slagfærdige husmor, Dot, der er stukket af fra den korrupte sherif, Roy Tillman (i Jon Hamms tilpas overlegne og selvfede skikkelse).
Foruden de to medvirker blandt andre Jennifer Jason Leigh, Joe Keery og Sam Spruell.
Tonen bliver ret dyster undervejs – og der kommer meget blod – men serien formår stadig at balancere humor og drama, så det er en fryd at være vidne til.
Fargo sæson 1-5 kan ses på HBO Max.
Årets 10 bedste danske serier 2023
Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: