Serier | Guides

Top-10 bedste engelske serier

AfBrian Mogensen
17. januar 2023
Annabelle Wallis (Grace Burgess) og Cillian Murphy (Tommy Shelby) i 'Peaky Blinders'
Foto: Netflix

Del artikel

De har formået at skille sig ud, ære deres fædreland og samtidig tale til seere over hele verden. Vi har fundet de 10 bedste engelske serier nogensinde.

Der er stor forskel på serier alt efter, hvor I verden de kommer fra. Hvor nogle serier vinder ved at trække på deres ophav, er andre globale og tiltaler alle uden at spille på det geografiske. Og andre igen er så farvede af deres hjemland, at det gennemsyrer alt.

Alligevel kan de være fremragende underholdning for resten af verden.

Her er de 10 bedste engelske serier

1. Doctor Who
2. The Office
3. Sherlock
4. Den Sorte Snog (Blackadder)
5. Monty Pythons Flying Circus
6. Peaky Blinders
7. The Crown
8. Downton Abbey
9. Black Mirror
10. BBCs naturserier

1. Doctor Who (1963)

Historien om den sidste tilbageværende tidsherre har spændt over flere årtier og med et utal af forskellige skuespillere i rollen som The Doctor. Serien startede i 1963 og efter en pause, fik den en renæssance i 2005, der har fortsat til i dag.

Doctor Who har i sin levetid haft mange forskellige skribenter af både kendt og ukendt afart, og det har været med til at farve serien på en ganske særlig måde. Præmissen om The Doctor og hans følgesvend, der rejser gennem tid og rum giver mulighed for at fortælle alle slags historier, og det griber de igen og igen.

Det er løssluppen storytelling, når det er bedst.

Doctor Who (2005-udgaven) kan streames på Prime Video

2. The Office (2001)

Ricky Gervais og Stephen Merchant tog verden på sengen, da de skabte mockumentary-serien om livet hos papirfirmaet Wernham Hogg i Slough. Ingen havde set dem komme, men formatet blev en øjeblikkelig succes, og den efterfølgende amerikanske kopi har eksisteret i syv sæsoner – eller fem mere end originalen.

Den primære drivkraft i The Office er den situationsfornemmelsesforladte afdelingschef, David Brent, der ikke helt kan håndtere det faktum, at nogen har valgt at pege et kamera i hans retning. Han bliver besat af at fremstå som en cool og afslappet fyr, men han er ingen af delene, og det ender ofte i tåkrummende pinlige situationer.

The Office kan ses hos HBO Max

3. Sherlock (2010)

Der har været mange versioner af Arthur Conan Doyles mesterdetektiv på både det store lærred og den lille skærm. Ingen er dog helt så god som BBCs Sherlock med Benedict Cumberbatch og Martin Freeman som de legendariske Sherlock Holmes og Dr. Watson.

Kernen af historierne er som regel kendt fra Doyles bøger, men de har fået et løft og et pift, og moderniseringen er lavet på en intelligent og velskreven måde, der gør seerne sultne efter mere. Den eneste ulempe er, at der ikke er lavet særligt mange afsnit.

Sherlock kan ses på HBO Max

4. Den Sorte Snog (Blackadder) (1982)

En af britisk komiks absolutte naturkræfter er Rowan Atkinson, der af mange er kendt som Mr. Bean. Før den tavse kluddermikkel fandt rampelyset, lavede Atkinson en serie af historiske komedier placeret i forskellige berømte perioder af den engelske historie.

Fra middelalderen op til 1. Verdenskrig fulgte vi Edmund Blackadder, der som regel befandt sig i klemte situationer forbundet med det britiske imperiums geopolitiske udfordringer. Og selvom ambition ikke er en mangelvare hos Edmund, spænder verden, universet og hans venner og kollegaer ofte ben for ham.

Den Sorte Snog (Blackadder) kan ses på C More

5. Monty Pythons Flying Circus (1969)

Det er den rene galimatias, men det er også meget tilbageholdt, bornert og gennemført britisk. John Cleese, Michael Palin og de andre i Monty Python holdt ikke igen, da de lavede en af historiens mest gennemført absurde serier, der samtidig er hylende morsom.

Monty Pythons Flying Circus kan ses på Netflix

6. Peaky Blinders (2013)

Der er til gengæld ikke meget at grine af, når banden Peaky Blinders huserer i efterkrigstidens Birmingham. Med Cillian Murphy i hovedrollen som bandelederen Tommy Shelby har Peaky Blinders begejstret seerne med sin historiske tilgang til de engelske bander i den periode, og selvom der er taget mange friheder for at skabe en spændende historie, er meget af den ganske historisk korrekt.

Peaky Blinders kan ses på Netflix

7. The Crown (2016)

Der er også strammet lidt hist og her i Netflix’ royale dramaserie om det engelske kongehus. Men det meste er historisk korrekt, og folkene bag har virkelig lagt en stor indsats i at finde skuespillere, der ligner de rigtige historiske karakterer.

Med Dronning Elizabeth i fokus følger The Crown livet på (og rundt om) Buckingham Palace, siden hun blev kronet i 1952. Serien er kendt for ikke at forherlige livet som royal, men i stedet vise det dysfunktionelle og absurde ved kongehuset som institution og livet for de mennesker, der er fanget i den.

The Crown kan ses på Netflix

8. Downton Abbey (2010)

Livet i det finere borgerskab er måske ikke helt royalt, men der var fordele ved at være en del af de højere engelske klasser. Det vises fint i Downton Abbey, der ikke bygger på en decideret sandfærdig og historisk korrekt historie, men i stedet viser perioden temmelig præcist. Både i forhold til det visuelle og den måde, samfundet var bygget op på.

Serien refererer til og bygger på mange historiske begivenheder, og siden første sæson gik i luften, er priserne regnet ned over Downton Abbey.

Downton Abbey kan ses på Netflix, HBO Max, SkyShowtime og Prime Video

9. Black Mirror (2011)

Livet er blevet utroligt meget lettere med den digitale revolution. Vi har adgang til al information i historien, og vi kan kommunikere med folk på den anden side af kloden. Alt sammen fra vores telefon. Men der er også negative sider ved vores nye onlineliv.

Dem viser den dystopiske antologi-serie Black Mirror med bidende præcision og uden at holde noget igen. Hvert afsnit har sin egen historie, og serien er blevet en massiv succes, der tiltrækker store stjerner i hovedrollerne.

Black Mirror kan ses på Netflix

10. Enhver naturdokumentar med David Attenborough

Vores verden er fænomenal og fyldt med så megen skønhed, at det næsten ikke er til at bære nogle gange. Og med David Attenborough ved roret har BBC i årevis vist os nogle af de steder og de dyr, som de fleste af os aldrig kommer til at se i levende live.

Den største af dem alle, Planet Earth, er at finde på Discovery+ - med Sigourney Weaver på speak – men de andre er spredt rundt omkring. De er dog helt klart lidt researcharbejde værd.

Planet Earth (Vores planet) kan ses på Discovery+

Del artikel

Andre Serier | Guides

Mest læste