Serier | Nyheder

Zaki Youssef fra Junglen: "Jeg ville lave en serie, hvor det ikke er rødderne, der er i fokus"

AfTrine Jerichau Roslev
31. juli 2020
junglen serie

Del artikel

Læs om den nye dramaserie Junglen, som helt sikkert er et kig værd

Zaki Youssef har mange talenter. Du kender ham sikkert fra filmen Danmarks sønner, men han har også skabt musikken til en balletforestilling på Det Kongelige Teater, han har som rapper turneret i USA, Afrika, Mellemøsten og Europa, og han har spillet flere roller på de danske teaterscener – bl.a. hovedrollen i Præmieperker, som han modtog Reumerts Talentpris for.

Nu er han aktuel med og i dramaserien Junglen, hvor han fungerer som seriens idémand, hovedmanuskriptforfatter og hovedrolleindehaver. Serien handler om rapperen Saba, der er overbevist om, at han har et udsædvanligt musikalsk talent, som alle bør anerkende og kende til.

Vi Elsker Serier har talt med Zaki Youssef om Junglen og om de serier, han selv ser.

Hvorfor skal vi se Junglen?

Zaki: – Jeg synes, I skal se serien, fordi jeg føler, vi er lykkedes med at lave en serie, der både er sjov og til tider alvorlig og tager fat i nogle tematikker, som er spændende. Og gør det på en ny måde. Der er alle mulige grunde til at se den. Der er også god musik i.

Du er både idémager, hovedforfatter og skuespiller i serien. Hvordan var det at få lov til at arbejde med alle tre dele?

Zaki: – Det har været fedt og svært til tider. Jeg har også lavet teater før, hvor jeg har lavet både musik, skrevet stykket og spillet det, så jeg har lidt erfaring. Men jeg har ikke gjort det med en serie før. Det er jo selvfølgelig fedt, men det er også svært, og derfor får jeg altid nogle andre folk med. I det her tilfælde Nitesh Anjaan, som er instruktør, og Babak Vakili, som også var med til at skrive den, for at have nogle folk, der ser det fra en anden vinkel eller siger "ah, det der er ikke fedt" eller "det her forstår man ikke". Én plus én giver tre, så jeg har prøvet at få nogle virkelig fede folk omkring mig, så det ikke bare bliver et Zaki-projekt, men også bliver et projekt med andres input. Og så har skuespillerne selvfølgelig også budt rigtig meget ind. De har været med til at forme deres egne karakterer. Og instruktøren har også været med. Og det musikalske univers har producerne, Troels KampnKjær og Lawand Shakur Othman, formet. Så jeg føler ikke, at det bare er mit projekt.

LÆS OGSÅ: De 10 mest sete serier på HBO Nordic i første halvdel af 2020

Serien er baseret på dit eget liv. Hvordan viser det sig i serien?

Zaki: – Vi tog udgangspunkt i nogle ting, som jeg selv har oplevet, og som jeg selv har dealet med. Jeg har jo selv været i musikbranchen i mange år, og Babak Vakili, som er medforfatter, er selv rapper og har været det i mange år, men scenerne er ikke lavet 1:1. Vi har med vilje kaldt hovedpersonen noget andet end Zaki, for han er en anden karakter end mig, og på den måde kunne vi også være mere fri med ham og gøre ham til en anden, end jeg er.

Hvordan var det at spille over for din egen far (Salah Youssef) og dine venner (Besir Zeciri og Wahid Sui)?

Zaki: – Det var super fedt. Det var rigtig sjovt. Da jeg skrev de to andre hovedkarakterer, Bash og Tykke, havde jeg mine venner Wahid og Besir i tankerne. Som sagt har de også været med til at forme deres karakterer. Og min rigtige far havde jeg også i hovedet, da jeg skrev manuskriptet. Det var trygt at have dem med, for man er i godt selskab, og man ved, man er omgivet af mennesker, man holder af, og som holder af en. Babak, som er medforfatter, og Nitesh (instruktøren) er nogle af mine rigtig gode venner. Jeg synes, det er fedt at arbejde sammen med mennesker, jeg godt kan lide. Det kan være svært at caste et helt hold, der skal virke, som om de har været venner i rigtig mange år. Det kan være svært at få den dynamik op at køre og at virke troværdig. Der får vi det til indkøbspris her, for vi har vi jo været venner i mange år.

Hvorfor var det vigtigt for dig at have skuespillere med rødder fra hele verden med i Junglen?

Zaki: – Fordi det i højere grad er det København, som jeg er vokset op i og ser i dag. I virkeligheden, synes jeg, at man måske skulle stille en hel masse andre serier i Danmark spørgsmålet om, hvilket København de lever i, for deres København er ikke særligt multifacetteret. Jeg ville lave en serie, hvor det ikke er rødderne, der er i fokus, men de er en del af historien. De er mennesker, der har alle mulige forskellige baggrunde, men de også mennesker, der tænker på, hvilken karriere de skal have, hvem de skal være kærester med, hvordan de skal leve deres liv, hvordan deres forhold til deres forældre er – alle de ting, som alle, hvad skal man sige, "normale mennesker" gør. Det føler jeg ikke, men har set i danske serier før. Der har altid været en grund til, hvorfor der har været folk med anden etnisk baggrund med i en serie. Karakterbeskrivelsen har været "anden etnisk baggrund". I Junglen er det noget andet, det handler om. Jeg er stor fortaler for, at man laver mange flere farveblinde og kønsblinde castinger. At man tænker på energi og type, når man skriver sin historie, hvis det altså ikke er relevant for historien, om det er en kvinde eller en mand eller en brun, hvid eller sort. Man skal tænke: "Hvilken slags type vil jeg gerne have?" eller "Hvilken energi skal personen have?" Hvis historien handler om, at personen er eksempelvis sort, så er det klart, at det skal være en sort person, men der er jo rigtig mange historier, hvor det er totalt irrelevant, og hvor man lige så godt kunne bruge alle mulige andre spillere. Det er ikke budskabet i Junglen, men det er da sindssygt fedt, hvis serien kan være med til at ændre mediebilledet i Danmark, som i mange år, synes jeg, har stået lidt i stampe på den front. Men hovedformålet var at fortælle en god historie.

Der er en kamel med i serien. Hvordan opstod den idé?

Zaki: – Oprindeligt var idéen, at det skulle være en elefant. Den passer med Saba og hans storhedsvandvid, hvor han tænker: "Jeg skal komme ridende ind på en elefant." Men så kiggede produceren Anna på mig og sagde: "Åh, den bliver svær den her." Og hun fandt ud af, at alle cirkuselefanter i Danmark er pensionerede. Så tænkte vi: "Hvad gør vi så? Det er ligesom ikke det samme med et æsel. Hvad var der af andre store dyr? En kamel!" Jeg synes også, det var lidt sjovt, at han kom ind med den der hovedbeklædning. Så det hang meget godt sammen med Sabas storhedsvanvid. Men da jeg så sad ovenpå kamelen, tænkte jeg: "Hvordan fa'en kommer jeg hen over den pukkel?" Det var super besværligt at komme ned.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på TV 2 PLAY, Xee, Viaplay og C More i august

Hvad tager du med dig videre fra arbejdet med denne serie?

Zaki: – I hvert fald det med, hvor fedt det har været at få lov til at lave vores egen serie. Og at vi på så mange områder får lov til at være lidt gakkede og gøre nogle ting på en lidt anden måde. Det vil jeg gerne blive ved med. At det ikke skal blive konformt og blive på den måde, som man skal gøre det på. Jeg tager også nogle fede oplevelser med, og så håber jeg, at folk kan lide serien. Og synes den er værd at bruge tid på.

Hvilke tre serier har du sidst set?

Zaki: – Åhr, jeg ser rigtig mange serier! Jeg har lige set dokumentarserien Fear City på Netflix om mafiaen i New York i 80'erne. Og så har jeg genset Shameless, fordi den er rigtig sjov, og jeg synes, den har lidt af det, som vi forsøgte at ramme i Junglen; at være sjov og gakket samtidigt med at være alvorlig og turde at tage fat i nogle tunge emner og seriøse ting. Det kan jeg godt lide i serier. Hvad har jeg ellers set? Jeg ser så mange serier. Alt afhængigt af perioden kan jeg godt se flere serier i ugen. Jeg er rigtig godt til at binge en sæson, hvis jeg finder en ny serie, som jeg synes er fed. Nå ja, Ramy har jeg set. Den synes jeg var ret fed. Han har nogle af de samme tematikker, som jeg også nogle gange har dealet med. Alt det her med; hvor skal jeg placere mig identitetsmæssigt? Hvem er jeg? Mine yndlingsserier er rimeligt standard: The Wire, The Sopranos og True Detective sæson 1.

Kan vi se frem til flere serier fra eller med dig på rollelisten?

Zaki: – Jeg medvirker i Afdeling Q - Marco Effekten, som kommer i februar 2021, og så har jeg også lige lavet en film, der hedder Vildmænd, som Thomas Daneskov har skrevet og instrueret, som kommer i marts 2021, tror jeg. Og ellers er jeg åben for forslag. Haha.

Junglen kan ses på Xee fra den 2. august 2020.

Blå bog


Navn:
Født:
Film og serier: Junglen (2020), Danmarks sønnerThe Looming TowerGrand danoisRitaPartiets mandDet slører stadigA-KlassenAnna Pihl

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i august

Del artikel

Læs mere omInterviewXee

Andre Serier | Nyheder