Anmeldelse: ’Kunst til tiden’ er befriende renset for særligt ét element, der ellers inficerer mange tv-programmer i dag
Kunst til tiden
Streamingtjeneste: DRTV
Premieredato: 10. november 2024
Genre: Underholdning, kunst
Medvirkende: Naja Marie Aidt, Gudrun Hasle, Jesper Christiansen, Lilibeth Cuenca Rasmussen, Filip Vest, Louise Alenius, Rosalinde Mynster, Asger Dybvad Larsen, Trine Søndergaard og Henrik Vibskov.
Vært: Ane Cortzen
Klipper: Jason Henry Gauthier
Redaktion: Marie Gøtzsche og Gustav Vesth
Redaktionschef: Kirstine Lund Karlsson
Antal afsnit: 5
”Man kan sige, at dem, der afspejler vores samtid allerbedst, det er kunstnerne. Det er dem, der til alle tider har stillet de mest provokerende spørgsmål og udfordret status quo”.
Sådan introducerer tv-vært og arkitekt Ane Cortzen DR’s uhyre vellykkede programrække 'Kunst til tiden’. Bag den lidt poppede titel gemmer der sig en hyldest til kunsten og kunstneres rolle.
Med udgangspunkt i en bestemt ældre stilart, der spænder fra rokoko til surrealisme, skal to kunstnere på kun et døgn skabe et værk sammen. De fleste kender ikke hinanden, og ingen af dem, man har parret, har samme profession. I et program om minimalismen har man f.eks. sat forfatter Naja Maria Aidt og billedkunstner Gudrun Hasle sammen.
Igennem fem kunstneriske retninger tager fem seriens afsnit os med på en rejse gennem kunsthistorien. Som seer kan man dog undre sig lidt over, hvorfor de er placeret i, hvad der virker som en tilfældig rækkefølge og ikke en historisk kronologisk. Måske en lille detalje, men det ville have givet en bedre fornemmelse for sammenhængen og udviklingen fra en kunsthistorisk periode til den næste.
Med skarphed og stor præcision
På knap en halv time, som hvert program varer, skal meget stof dækkes. Vi bliver introduceret for perioden og for kunstnerne. Derefter skal vi følge den kunstneriske skabelsesproces, og til sidst er der fernisering, hvor værket bliver præsenteret for Ane Cortzen og to af de eksperter, som vi har mødt i programmet.
Men det bliver aldrig forhastet, for det er utrolig velkomponeret og velformuleret kulturformidling. Klippet elegant sammen af Jason Henry Gauthier.
Eksperterne tæller blandt andet Rhea Dall, leder af kunsthallen Overgaden, og Anna Weile Kjær, museumsinspektør på SMK. Dem taler Cortzen med på museer som Den Frie eller Rosenborg Slot, og de evner på meget kort tid med skarphed og stor præcision at indfange det essentielle og sætte epokerne ind i en kontekst.
Hver enkelt periode bliver belyst fra flere forskellige vinkler – gennem ord, billeder og musik, men også igennem det konkrete projekt, som skal munde i et værk.
Man kan anfægte, at programmerne ikke går lidt mere i dybden, men formålet synes nærmere at være at give en appetitvækkende overflyvning. Så kan man jo altid selv dykke dybere ned i den enkelte periode eller kunstner, man bliver præsenteret for.
Anmeldelse: Har man mistet troen på det gode i mennesket, skal man bare sætte ’Demenskoret’ på
”Den langsomste maler”
Valget af kunstnere er faldet på skuespiller Rosalinde Mynster og designer Henrik Vibskov, komponist Louise Alenius og performance-kunstner Filip Vest.
Det er spændende at få indblik i deres kunstneriske proces med værkerne, som skal skabes på så knap tid.
De går til opgaven med stor seriøsitet, men også med legesyge og mod. Man måber over, hvad de opnår. Samtidig formår de på imponerende vis at sætte ord på deres refleksioner over processen, og hvad der kendetegner dem som kunstnere.
Billedkunstner Jesper Christiansen, som skal samarbejde med Rosalinde Mynster forklarer, at han er kendt som ”Den langsomste maler, med de mindste pensler, og med de største billeder”.
En anden stor kvalitet er, at programmet trodser tidens tendens ved at være fri for nogen form for konkurrence. Eksperterne, som overværer ferniseringen skal ikke bedømme værkerne. Nej, deres rolle er at være tilskuere og pege på de træk fra perioden, som de ser, træder frem i kunstværket.
Ej heller fortaber man sig i det private eller svælger i det tidspres, kunstnerne er i.
’Kunst til tiden’ er et inspirerende, nysgerrigt og farverigt program, der løfter dig ud af november måneds monotone mørke.
DR kan roligt være stolte over denne produktion.
DR-podcast om Simon Kvamm er kort sagt meget anbefalelsesværdig at lytte til
Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: