Film | Guides

10 af de bedste coming of age-film til din sommerferie

Af
Daniel Lindekilde Engberg
14. juli 2023
Coming of age film til sommeren
Foto: Robin Williams i 'Dead Poets Society' på Disney+

Del artikel

Der er ikke noget som film, hvor unge bliver til voksne. Om det så er noget, man selv kan spejle sig i lige nu, eller tænke tilbage på med nostalgi, vil den slags fortællinger altid røre en.

Sommeren er for mange unge en formningsperiode eller en tid, der leder op til en stor overgang. Man begynder måske i gymnasiet eller på universitet, flytter hjemmefra eller tager ud i verden og oplever en masse ting. Coming of age-film gør sig så godt, fordi de kan give følelser af nostalgi, af ikke at være alene med sine problemer og indsigt i hvordan andre føler.

Ved alle filmene er der selvfølgelig langt mere at tage fat på end udelukkende deres rolle som coming of age-film, så det er bare endnu mere grund til at samles med venner og familie og hygge igennem med disse herlige film over sommeren.

The Graduate

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-07-14/20150717-163759-ry-3500x2363ma.jpg
Foto: Mary Evans/Af Archive/Ritzau Scanpix

Simon & Garfunkel’s The Sound of Silence åbner The Graduate, og stemningen er sat perfekt etableret. Den unge Benjamin er vendt hjem efter at have dimitteret fra universitet og er ramt af en meningsløshed, alt imens hans forældre presser på for, at han skal finde et arbejde. Han indleder et seksuelt forhold til den ældre Mrs. Robinson, der er hustru til faderens forretningspartner.

The Graduate fanger den tvivl, der opstår, efter man har endt sin uddannelse, og man for alvor skal stå på egne ben og finde en sti at gå på i livet. Forbindelser mellem mennesker kommer også under kærlig behandling med dens skildring af sex i modsætning til romance, og unges forhold til deres forældre.

The Graduate kan streames på Viaplay og Prime Video.

American Graffiti

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-07-14/13970852po-3300x2197ma.jpg
Foto: Ha/Shutterstock/Ritzau Scanpix

I George Lucas’ gennembrudsfilm følger vi en vennegruppe over den sidste nat, inden sommerferien slutter. Det er den sidste sommerferie, de tilbringer sammen, inden voksenlivet river dem fra hinanden. I det henseende passer den danske titel, Sidste nat med kliken, perfekt.

De forskellige drenge drager ud på hvert deres lille eventyr i løbet af natten og kommer forandret gennem det. De forholder sig til gruppepres, forventninger fra samfundet og forældre, romantik og den ulmende frygt over at forlade den familiære hjemby. Det afspejles også i filmen ved dens placering i slut 60’erne, hvor USA også var i gang med sin egen form for coming of age. En film, alle kan få noget ud af, næsten uanset hvor gammel eller ung man er.

American Graffiti kan streames på SkyShowtime.

The Breakfast Club

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-07-14/19850207-094713-pf-3489x2279ma.jpg
Foto: Ent_ssv86299/Allstar/Ritzau Scanpix

Når man taler om coming of age-film, kommer man ikke uden om John Hughes. The Breakfast Club følger fem meget forskellige high school elever, der alle har fået eftersidning og skal bruge dagen sammen under det vågende øje af rektoren, der har at gøre med unge hver dag, men tilsyneladende ikke har meget forstand på, hvad det vil sige at være ung.

Filmen fanger med kanylepræcision det både indre og ydre pres, unge er under. De har alle fordomme om hinanden, der udfordres, bekræftes, men mest af alt opnår de en forståelse for hinanden og sig selv. Det er fem coming of age-fortællinger for én films pris.

The Breakfast Club kan streames på Viaplay og DRTV.

Dead Poets Society

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-07-10/dead-poets-society-1.jpg
Foto: Disney+

O Captain! My captain! Eleverne på den strenge, katolske og ikke mindst traditionsbundne kostskole får noget af en omvæltning, når den karismatiske og mere frisindede lærer, John Keating begynder at undervise dem i poesi. Han inspirerer dem til at skille sig ud fra mængden og danne deres egne tanker.

En gruppe af drengene tager hans undervisning til sig og begynder en lang rejse om selvopdagelse. Den viser vigtigheden af at have personer i sit liv, der nærer en tro til én og giver opmuntring til, at man finder sin egen vej i livet. Man skal have et hårdt hjerte for ikke at blive rørt af filmens slutning.

Dead Poets Society kan streames på Disney+.

The Virgin Suicides

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-07-14/19990519-220931-pf-2400x1680ma.jpg
Foto: American Zoetrope/Allstar/Ritzau Scanpix

Sofia Coppolas gennembrudsfilm, adaptionen af The Virgin Suicides, tager en noget anderledes tilgang til coming of age-fortællingen. Fortællingen om de fem søstre, der alle begår selvmord, fortælles fra en anonym vennegruppe af drenge, der som voksne stadig prøver at forstå, hvorfor de gjorde det.

Vi kommer aldrig ind i hovederne på pigerne. Gennem forskellige brudstykker af pigernes liv i løbet af et år, får vi små stykker af puslespillet, der dog aldrig danner et helt billede. Den dominerende mor, den passive far og alle de sædvanlige problemer, der følger med at blive voksen. Det er en coming of age-film, der indeholder alle de klassiske elementer, men skruet sammen på en måde, man sjældent ser.

The Virgin Suicides kan streames på Prime Video.

Moonlight

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-07-14/20160902-083858-pf-3504x2336ma.jpg
Foto: Plan B Entertainment/Allstar/Ritzau Scanpix

Den Oscar-vindende film fra 2016 følger Chiron igennem tre skelsættende øjeblikke i hans liv: barndom, teenageår og voksenliv. Fra fattige og socialt udsatte kår i Miamis ghetto kæmper Chiron med sin seksualitet, og et strengt forhold til sin crackafhængige mor.

Alle tre skuespillere, der portrætterer Chiron, gør et fænomenalt arbejde i at vise den usikkerhed og skrøbelighed, han kæmper med. Det er en film, der ikke taler ned eller presser sit budskab ned over én, men blot viser den virkelighed, som Chiron er blevet født ind i, og hans håndtering af samme med stor personlighed og ømhed.

Moonlight kan streames på Prime Video, Viaplay og Filmstriben.

Lady Bird

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-07-14/20170605-233349-8-5184x3456ma.jpg
Foto: Scott Rudin Productions/Album/Ritzau Scanpix

High school-eleven Cathrine ‘Lady Bird’ McPherson vil for alt i verden væk fra hjembyen, Sacremento, helst til New York i den modsatte ende af landet. Dette huer ikke hendes strenge, men også kærlige, mor.

Lady Bird, som hun gerne vil kaldes, har store ambitioner for sit liv, men egentlig ikke noget konkret mål. Hvis vi skal være ærlige, har hun nok ikke evnerne til at blive til noget helt ekstraordinært, som hun forestiller sig. En på samme tid rørende og morsom historie om at værdsætte, hvad man har, fortalt på halvanden time. Det kan enhver overskue.

Lady Bird kan streames på Viaplay, HBO Max og Prime Video.

Lykke-Per

Lykke Per.Directed by Bille August.Nordisk Film Production and TV2Produced by Karin Trolle & Thomas HeinesenPhoto Credit:Rolf Konow, SMPSP is a must
Foto: Rolf Konow (SMPSP)/Nordisk Film/ TV 2

Bille Augusts store epos, baseret på Henrik Pontoppidans historiske værk, følger Peter Andreas Sidenius, eller Lykke-Per, som han senere bliver kaldt. Opvæksten i et meget religiøst hjem har sat sine spor hos Peter, der forlader sit hjem til fordel for København, hvor han vil læse til ingeniør med store planer for fremtiden.

Såvel i ungdom som i voksenlivet kæmper Per med at danne ordentlige relationer til sine medmennesker, og måske er Lykke-Per det bedste eksempel i denne artikel på, hvordan opvæksten tynger og former den person man bliver til.

Lykke-Per kan streames på Netflix.

Booksmart

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-07-14/20171015-172754-8-2279x1520ma.jpg
Foto: Annapurna Pictures/Album/Ritzau Scanpix

Alle kan sidde med følelsen fa, at man ikke fik nok ud af ungdommen. Det er i hvert fald den følelse, som 12-talpigerne Molly og Amy har efter at have indset, at alle festaberne også er kommet ind på diverse højtstående universiteter. Natten før dimission beslutter de sig derfor for at nå alt det, de har forsømt på én dag.

En lettere grovkornet komedie, der fanger ungdommens trang til en smule fandenivoldskhed, usikkerhed og alle de problemer, der følger med at træde ind i de voksnes rækker. Særligt kemien mellem de to hovedroller, Beanie Feldstein og Kaitlyn Dever, giver anledning til at spejle egne venskaber i.

Booksmart kan streames på Filmstriben.

Turning Red

https://imgix.vielskerserier.dk/2023-07-10/446af02b19d8071b1d51c90833273adf_4096x2209_b5a98ffd.jpeg
Foto: © 2022 Disney/Pixar. All Rights Reserved.

Den 13-årige pige Mei Lee laver det samme liv som de fleste piger på sin alder: Går i skole, bruger tid med familien, er sammen med vennerne og dåner over det hotteste boyband, 4-Town. Da hun en dag vågner op som en stor, rød panda, giver det både anledning til problemer, muligheder og ikke mindst en masse morskab.

Ved brug af en slet skjult, men ikke desto mindre godt tænkt, metafor for en pige, der træder ind i de voksne rækker biologisk set, underholder Turning Red i lige så høj grad, som den rammer hjertemusklen. Dens håndtering af at finde et balancepunkt mellem ansvaret, man har overfor sin familie, og den selvstændighed man samtidig hungrer efter som teenager, er helt igennem fremragende udført.

Turning Red kan streames på Disney+.

Del artikel

Andre Film | Guides