Film | Guides

5 film og serier du altid kan se

AfIsabella Lisberg
13. december 2022
'Mare of Easttown'
'Mare of Easttown / Foto: HBO Nordic

Del artikel

Vi er nået til årets sidste måned, og kalenderlyset brænder hastigt ned, nytåret er lige om hjørnet, og det er tid til at gøre status på, hvad der var af film og serier i 2021. 

Mare of Easttown

Der er ingen tvivl om, at Mare of Easttown fortjener en plads på listen over det bedste fra 2021. Der er mange gode grunde til, at netop den blev et af de helt store samtaleemner i løbet af året. En indlysende grund er det fantastiske who-dunnit krimiplot, som seriefans elsker. Afsnit efter afsnit gættede vi i spænding med på, hvem der mon havde begået den ultimative forbrydelse, mord.

En anden grund var skildringen af det lokalsamfund, hvor hændelserne foregik. Den præcise og kompromisløse virkelighedsskildring af det lille samfund, og hvordan dets karakterer bliver ramt af både fælles og personlige katastofer, er fænomenal og hjerteknusende. Specielt den sidste scene har indprentet sig på nethinden.

Bliv opdateret på alt om film lige her!

En tredje grund er Kate Winslet og hendes kvindelige skuespilskammerater, Julianne Nicholson og Jean Smart. Dels fordi de allesammen spiller til perfektion, og deres dynamik er både rørende og komisk. Og så dels fordi de repræsenterer en generation af kvinder, der får meget lidt skærmtid. Kate Winslet slog et slag for mange kvinder, da hun efter serien åbent fortalte, hvordan hun kæmpede for at fremstå uredigeret i alle hendes deller og rynkers pragt. Fantastisk slag for kvinder på og udenfor skærmen.

Listen med gode grunde kunne sagtens blive ved og ved, men har du stadig ikke fået set Mare of Easttown, så hop over på HBO Max nu. Mare of Easttown er en af de serier, der ikke bare var tiden bedst værd i år men de seneste mange år.

Mare of Easttown kan streames på HBO Max.

Kastanjemanden

En stor succes herhjemme var Kastanjemanden. Fordi vi, ligesom med Mare of Easttown, elsker krimi. Efteråret bød på flotte farver og ildevarslende kastanjemænd i diverse afkroge af landet. Der kan umuligt være nogen, der har set Kastanjemanden i 2021 uden at have fået et helt nyt syn på den ellers hyggelige efterårsbeskæftigelse til børn.

Et umage makkerpar med hang til alternative metoder jagter en bestialsk morder, som spreder frygt ved at efterlade kastanjemænd ved siden af sine ofre. Serien gjorde brug af et klassisk dansk og til tider klichefyldt krimiformat, men den formåede alligevel at skabe en craving efter endnu et afsnit, hver gang det foregående sluttede. En binge-worthy serie, der med garanti har holdt mange danskere vågne ud på de sene nattetimer. Seriens timing, gode gamle velkendte krimiformat og utroligt flotte produktion gjorde Kastanjemanden tiden værd og til en af de bedste serier i 2021.

Kastanjemanden kan streames på Netflix.

Læs også: 10 klassiske film fra 80’erne, vi ikke glemmer

The White Lotus

Gaven vi ikke vidste, vi ønskede os: The White Lotus. Efter knap halvandet år med en verdensomspændende pandemi, hvor vi rejste i et meget begrænset omfang, kom The White Lotus som sendt fra himlen. Tag med en flok velhavende amerikanske turister på ferie til Hawaii og nyd kolde cocktails, varme himmelstrøg og nedkølende plask fra poolen. Eller det tror du i hvert fald først, men faktisk er The White Lotus en social satire, der med sin ildevarslende kendingsmelodi lægger op til at tage tykt pis på den forkælede amerikanske overklasse.

Serien lægger ud med at vise en kiste blive fragtet ombord på et fly, så vi ved fra start, at en af de ferierende gæster med al sandsynlighed ikke kommer hjem i live. I løbet af ugen op til scenen i lufthavnen følger vi de unikke karakterer blandt gæster og personale. Et fantastisk karakterkatalog, som gør serien helt unik og absurd sjov. Man kan ikke andet end at elske at hade nogle og heppe ufortrødent på andre. The White Lotus er en helt unik perle, der landede med en perfekt akavet klapsalve på HBO-jord.

The White Lotus kan streames på HBO Max.

Promising Young Woman

2021 er også året, hvor sexisme, #metoo og ligestilling bliver heftig diskuteret. Herhjemme udkommer afslørende dokumentarer om en af danmarks største medievirksomheder, og tidligere statsministre skriver lyserøde bøger om køn, feminisme og #metoo. Britney bliver fri. Og hendes sang Toxic bliver ildevarslende violineret til traileren på filmen Promising Young Woman. En benhård Carey Mulligan tager sagen i egen hævntørstige hånd, da hendes nære veninde bliver udsat for et seksuelt overfald.

Aften efter aften tager hun alene i byen og foregiver at være fuld fra sans og samling. Når så en efter egen mening velmenende mand tager hånd om hende og forsøger at udnytte hendes næsten bevidstløse situation, klapper fælden, og Cassandra går fra sanseløs fuld til knivskarp anklager. Sideløbende forsøger hun at gøre op med fortidens fejl. Instruktøren Emerald Fennell, som vandt en Oscar for filmen, formår at tage et vigtigt og aktuelt emne op, absurdgøre de klassiske modargumenter og blande det med ironisk humor, et Beyonce-værdigt svingende boldtræ og Harley Quinns farverige galskab.

Promising Young Women kan streames på Viaplay.

Læs også: Film og serier du vil elske, hvis du er til romantik

Dune (2021)

Der er ikke meget tvivl, når man spørger denne redaktion, hvilke film der var årets bedste. De fleste nævner Dune som i hvert fald én af årets bedste film. So whats the fuzz for os almindelige dødelige, der ikke er hardcore sci-fi-fans? Jo ser du, filmen har ikonisk karakter i form af de bøger, den er baseret på, og som leverer et helt specielt intergalaktisk univers. Bøgerne, som er lige så lange som Ringenes Herre og Harry Potter, har før været filmatiseret uden den helt store succes. Ikke som Denis Villeneuves udgave, der i år var på alles læber. Derfor er Dune også kun første del af fortællingen om Paul Atreides. Endnu en film er på vej.

Ud over det indlysende unikke sci-fi univers har filmen alle de store Hollywood-stjerner på listen. Timothée Chalamet, Zendaya, Oscar Isaac, Jason Momoa, Stellan Skarsgård, Josh Brolin, Javier Bardem og mange flere. De er svøbt i en visuel verdensklasse-kappe, som giver filmen dens største styrke. Filmen nyder godt af at blive set på en storskærm, men er du ikke den heldige ejer af en hjemmebiograf, så frygt ej, for Dune er absolut tiden værd alligevel. Se den på HBO Max, så du er klar til anden del, der kommer i efteråret 2023.

Dune kan streames på HBO Max.

Læs også: Vi Elsker Streaming anbefaler: 5 film, du skal se i februar 2023

Del artikel

Andre Film | Guides