Film | Guides

10 klassiske film fra 80'erne, vi ikke glemmer

AfCasper Nielsen
10. november 2022
Ghostbusters (1984)
Foto: Ghostbusters/Mary Evans/Af Archive//Columbia Pictures/Ritzau Scanpix

Del artikel

Er du i humør til en tidsrejse tilbage til de pastelfarvede 80'erne, til synthesizer-musik, trommemaskiner og skulderpuder?

Så har vi 10 gode bud på, hvor du tanker mest nostalgi og underholdning. De 10 titler herunder indkapsler i al fald meget af 1980'ernes friske tidsånd og mest markante filmstjerner.

Bliv opdateret på alt om film lige her!

Bossen og Bumsen (1983)

Er det arv eller penge, der gør en succesfuld forretningsmand?

Mange havde leget med temaet før. Men ingen helt så nedrigt som de aldrende Duke-brødre i Bossen og Bumsen – komedien, der sendte Eddie Murphys tigger fra New Yorks slum ind på Wall Street, og børsmægleren Dan Aykroyd ud af sit skræddersyede jakkesæt og ned i sølet.

Alt sammen, så de rige Duke-brødre kunne få opklaret, hvorvidt deres succesfulde ansatte ville have klaret sig ligeså godt uden deres penge.

Med en baggrund fra Saturday Night Live bragede Eddie Murphy og Dan Aykroyd naturligt igennem humorens lydmur.

Som tiggeren Billy i en Jeppe på Bjerget-situation malkede Murphy enhver scene med sit berømte charmegrin. Mens Aykroyds aristokratiske yuppie, Louis Winthorpe III, sørgede for det melankolske modspil.

Alligevel er de ved at blive overstrålet af en ung Jamie Lee Curtis som glædespigen, der hjælper parret.

Vi er aldrig i tvivl om, at Duke-brødrene nok skal få deres bekomst. Instruktør John Landis gør det bare ikke oplagt at gætte hvordan. Men det involverer bl.a. en gorilla i brunst.

Læs også: De bedste gyserfilm, du kan streame lige nu

Bossen og Bumsen kan streames på Viaplay.

E.T. (1982)

“Phone Home, Phone Home …”

Ethvert barn i 1982 havde ham. På klistermærker. På drikkedunke. I dukkeform. Og i hjertet …

Men ingen havde E.T. så tæt på sig som drengen Elliot.

En overset knægt, der – i al hemmelighed – udviklede et varmt venskab til det lille rumvæsen, som ved et uheld ikke nåede med ombord, da hans rumskib i al hast måtte forlade jorden, efter en nødlanding.

Rumvæsnet E.T. var Steven Spielbergs store familiekomsammen-event. Med ikoniske scener, som når det lille rumvæsen drikker sig fuld i mælk eller flyver gennem måneskinnet i Elliots cykelkurv, jagtet som de bliver af det samfund, der ikke har samme kærlige øje til den blinde passager.

Om historien skal tolkes som en religiøs kommentar eller som et indspark i flygtningeproblematikken har kommentatorer forsøgt at sætte en lysende finger på siden 1982.

Sikkert er, at man næppe genser E.T. uden at få våde øjne, når den lille fyr vender hjem.

E.T. kan streames på Prime Video.

Dirty Dancing (1987)

“I’ve Had The Time Of My Life”.

”Look – Spaghetti Arms” ….

Og sådan kan fans idag blive ved med at recitere replikker.

Dansegulvet står i brand, mens historien løfter sig op i to stærke arme, når Jennifer Greys Baby og Patrick Swayzes Johnny sender Hungry Eyes efter hinanden i 1980'ernes ultimative vild med dans-film.

Nok er historien om, hvordan den 17-årige Babys sommerferie på et pensionat udvikler sig til en kærlighedsaffære med stedets hotte danselærer Johnny, en simpel affære. Men Dirty Dancing svinger med så meget mere end blot skørterne.

Den er samtidig et kærlighedsdrama om klasseskel, kønsroller - og abort, sat i et moralsk stramt USA anno 1963. Og med et af verdens bedste filmsoundtrack at bevæge fødderne til.

At Swayze og Grey ikke havde det bedste forhold privat ænser ingen, når musikken spiller. Og Swayze udbryder det åh-så klassiske citat, som alle fans kan på rygraden: ”Nobody puts Baby in a corner.”

Læs også: Vi Elsker Streaming anbefaler: 5 film, du skal se i november 2022

Dirty Dancing kan streames på Netflix, Viaplay og TV 2 Play.

Mit Afrika (1986)

1980'ernes svar på Borte med blæsten, et episk melodrama med billeder så malerisk forførende, at publikum ikke kunne få nok.

Kenya, hvor Karen Blixens Afrikanske Farm lå, blev tidens nye hotteste rejsemål. Selv tropehatten indtog det danske modebillede i 1986.

Romancen mellem den danske forfatter i Meryl Streeps suveræne fortolkning og Robert Redfords jæger, Finch-Hatton, tryllebinder på den storladne facon, som man forventer mellem stjerner af den kaliber.

Sydney Pollack høstede en fortjent Oscar for bedste instruktør, mens John Barrys Oscar-vindende musik gav det hele patos.

Det fortæller noget om Klaus Maria Brandauers talent, at han nærmest overstrålede det hele i en Golden Globe-belønnet præstation i rollen som Bror Blixen.

Mit Afrika kan streames på Netflix og Viaplay.

Back to the Future (1985)

Hvis man kunne tage en tidsmaskine tilbage til 1985, vil dette være filmen, man skulle (gen)opleve.

En komplet uforudsigelig science-fiktion komedie, der ændrede Michael J. Fox status fra tv-skuespiller til verdensstjerne, gav nyt liv til de ellers ret så upopulære DeLorean-biler og udødeliggjorde den røde dynevest.

Christopher Lloyds højtgearede doctor Emmet Brown og Fox som Marty Mcfly, der sendes tilbage til fortiden i en tidsmaskine af en DeLorean, møder sine forældre som teenagere og ændrer historiens gang, blev født som en evergreen. Og at Tilbage til fremtiden fik to efterfølgere, gjorde kun det hele bedre.

Så kan man nemlig hoppe rundt mellem dem og se, hvor original etteren var, er og forbliver. Sikkert langt ud i fremtiden.

Back to the Future kan streames på Prime Video og SkyShowtime.

Ghostbusters (1984)

Okay - special-effekterne og spøgelserne vil nok ikke skræmme nogen mere, men derfor kan man stadig godt gå med på spøgen.

For det er uforpligtende sjov i gaden, når Bill Murray, Dan Aykroyd og Harold Ramis jagter genfærd i New Yorks besatte skyskrabere. Som tre geniale parapsykologiske videnskabsmænd, er de nemlig de eneste, der har forstand på disse overnaturlige væsner.

Ivan Reitmans tempoprægede instruktion og et par gode replikker, giver filmen sin charme.

Men det er og bliver temasangen af Ray Parker Jr., der gør filmen til det genfærd fra 1980'erne, der er umulig at slå ihjel.

Læs også: Årets top-10: De bedste film fra 2022

Han spørger: Who You gonna call? – og koret svarer: GHOSTBUSTERS!

Ghostbusters kan streames på Netflix (indtil d. 30. november), Prime Video, C More og Viaplay.

Tootsie (1982)

En falleret skuespiller, der ikke kan arbejde sammen med nogle, maskerer sig som kvinde og får en rolle i en tv-føljeton. Kort efter begynder de mandlige kolleger at brænde varm på ”Tootsie”, mens de kvindelige ser ”hende” som deres nære veninde.

Næh …

Det var heller ikke nyt og originalt i 1982. Dustin Hoffman havde formentlig set Tony Curtis stå i samme dilemma overfor Marilyn Monroe i Ingen er fuldkommen i 1959. Men det var morsomt.

Som Tootsie – The All American Woman - forførte Hoffman da også både publikum og Jessica Lange, der i historien tages ved næsen af den dameudklædte kollega. En præstation, der indbragte hende en Oscar.

Se den hvis du kan lide at grine.

Tootsie kan lejes på Blockbuster.

Officer og gentleman (1982)

Richard Gere på frierfødder i hvid uniform. Debra Winger som hans udkårne - en simpel pige ved fabrikssamlebåndet. Tilsat Joe Cocker og Jennifer Warrens hit, “Up where we belong”.

80'ernes førende film frieri fødtes dér.

Men der var selvfølgelig også en historie om hård disciplin i den amerikanske hær og en sadistisk befalingsmand, der sender Geres officer helt ned i sølet. Og Louis Gossett Jr. den anden vej med en Oscar for bedste birolle for præstationen.

Men det er stadig stjernerne og sangen, der løfter Officer og gentleman op, hvor den hører til blandt 1980'ernes mest ikoniske kærlighedsfilm.

Officer og gentleman kan lejes på Viaplay.

Gremlins (1984)

Du må aldrig lade den blive våd. Og du må aldrig fordre den efter midnat.

Mere behøver man egentlig ikke at vide.

For selvfølgelig var den lille Gremlin ikke nær så nuttet som den så ud.

Joe Dantes komedie/gyser, hvor en rig dreng fik den søde, søde Gremlin i gave og udløste ragnarok, da han ved et uheld gjorde den våd, holder stadig vand på et humoristisk, kitschet niveau.

Navnlig på grund af Jerry Goldsmiths synthesizer-musik og de syrede effekter.

Zach Galligan og Phoebe Cates spiller hovedrollerne, mens Howie Mandel lægger stemme til Gizmo, den søde Gremlin. Hvis nogle i familien var til stede i 1980'erne har de med garanti en Gremlin-dukke liggende et eller andet sted.

Gremlins kan streames på HBO Max.

Cocktail (1988)

Man tager Tom Cruise. Tilsætter et pift af søde Elizabeth Shue og et par ramsaltede dråber af Brian Brown.

Ryster dem sammen med et soundtrack af bl. a. Beach Boys, Robert Palmer, The Georgia Satellites og Bobby McFerrin. Og topper den med en farverig paraply af en historie om venskab, ungdomskvaler og svær kærlighed.

Så har man Cocktail.

En film, der nok må bære en Razzie Award som evige tømmermænd, men som skildrede bartender-faget på den mest romantiske facon, nogensinde.

Tom Cruise giver hele sit unge, tandsmilende charme-jeg som flanøren Brian Flanagan, og Brian Brown sit alt som hans mere vise ven og mentor, bartenderen Doug Coughlin. Sammen er de et uovertruffent team af drinks-mixere.

Du ved, at den film har virket og sat sig blivende kulturelle spor, næste gang du ser din bartender kaste shakeren op i luften og prøver at gribe den bag ryggen.

Cocktail kan streames på Disney+.

Del artikel

Andre Film | Guides

Mest læste