Film | Guides

Årets top-10: De bedste film fra 2022

AfRedaktionen
28. december 2022
'Everything Everywhere All at Once'
'Everything Everywhere All at Once' / Foto: Capital Pictures / Ritzau Scanpix

Del artikel

Endnu et år er snart gået, og vi ser tilbage på de 10 bedste film fra 2022.

Der er i år kommet mange nye og spændende film. Her på falderebet har vi ikke haft film som Avatar: The Way of Water med i betragtning, da den udkom så sent på året. Mon ikke den klarer sig fint på trods af det?

Bliv opdateret på alt om film lige her!

Her er vores bud på årets bedste film 2022:

1. Everything Everywhere All at Once
2. Top Gun: Maverick
3. Guillermo del Toro's Pinocchio
4. Triangle of Sadness
5. All Quiet on the Western Front
6. Verdens værste menneske
7. Turning Red
8. Speak No Evil
9. Barbarian
10. Causeway

Nedenfor folder vi vores liste ud i lidt større grad, samt hvor du kan se dem.

1. Everything Everywhere All at Once

Everything Everywhere All at Once (EEAAO) er en af årets herlige overraskelser. Selvom konceptet om multiverser langt fra er en original ide, formår EEAAO at gøre noget originalt med det.

Filmen gør sig værdig til sit navn, for hold nu op, hvor den dækker meget. Familieforhold, ungdommens nihilisme, et svar til samme, fremragende skuespilpræstationer, velkoreograferet action, fede special effects (Lavet af et hold på kun ni mennesker) og en stor dosis humor. Filmen viser, at selv når livet er surt, vil der altid være lyse punkter, der gør det hele værd.

Den anke, nogle kan have mod filmen, er dens ’lol so random’ humor. Det er en smagssag, hvor meget af denne form for humor man finder underholdende. Den underliggende historie og temaer er dog så veludførte, at der ingen tvivl kan være om, at filmen er i toppen af listen uanset hvad.

Everything Everywhere All at Once kan streames på Viaplay.

Læs også: De bedste gyserfilm, du kan streame lige nu

2. Top Gun: Maverick

En af de største biografsuccer i nyere tid, faktisk gennem altid, når det endelig skal være. Folk valfartede til det store lærred for at se Tom Cruise vende tilbage som jægerpiloteliten i Top Gun: Maverick.

Pete ’Maverick’ Micthell er nu flyinstruktør for Top Gun-programmet og tager et nyt hold stjerneskud under sine vinger. Som så mange anmeldere og kommentatorer har sagt, handler Top Gun: Maverick i stor grad om selve oplevelsen, og hold nu op for en oplevelse det er.

Top Gun: Maverick skubber til grænserne for, hvad der kan filmes med stunts, man næsten tænker burde være ulovlige at prøve. En hyldest til luftfarten, der næsten giver seeren vinger. Hvis du var en af de få, der missede filmen i biffen, kan den heldigvis snart genses hjemme i sofaen.

Top Gun: Maverick kan streames på SkyShowtime fra 22. december.

3. Guillermo del Toro’s Pinocchio

Guillermo del Toro bringer nyt liv til den klassiske fortælling om drengen af træ. Denne gang med stop motion-animation og med mere voksne tematikker.

Med anden verdenskrig som bagtæppe går Pinocchio igennem en farefuld og lærerig rejse i, hvad det vil sige at være menneske. Med fantastisk musik og fornemme stemmepræstationer går Guillermo del Toro’s Pinocchio lige i hjertet. Den største stjerne i filmen er dog animationen, der er noget af det bedste af sin slags. Alt sammen svøbt ind i del Toros genkendelige visuelle udtryk. Det er også værd at se bagom scenerne-materialet, der også ligger på Netflix, da det er utroligt at se det arbejde, der er lagt i denne film.

Læs også: Her kan du se de Oscar-nominerede film

Filmen står som et mesterværk inden for stop motion-animation, og man fristes næsten til at kalde den et visuelt vidunder. Det kan godt være, du er bekendt med fortællingen om Pinocchio, men du har aldrig før set den på denne måde.

Guillermo del Toro’s Pinocchio kan streames på Netflix.

4. Triangle of Sadness

En af de mere omtalte film i 2022 er Ruben Östlunds Triangle of Sadness, og med god grund.

Vi bliver introduceret til et karaktergalleri af dimensioner, da en gruppe rige mennesker tager på en sørejse på en luksuriøs yacht. Klasseforholdene er slået fast med syvtommersøm, men da en håndfuld af gæsterne efter en storm strander på en ø, bliver der hurtigt vendt op og ned på hierarkiet.

Over tre akter får vi en bidende satire om klasseforhold, privilegerede mennesker, menneskers syn på deres omgivelser og hinanden.

I særdeleshed skal Zlatko Burics og Woody Harrelsons fantastiske samspil nævnes. Buric vandt endda prisen for bedste mandlige skuespiller ved European Film Awards, der i visse kredse omtales som den europæiske oscar.

Triangle of Sadness kan i skrivende stund i hverken streames eller lejes online.

5. All Quiet on the Western Front

Genindspilningen af den klassiske bog er en af de bedste krigsfilm i nyere tid, og den gør ære til både bogen, den er baseret på, og den første filmindspilning fra 1930.

Historien om Paul, der slutter sig til hæren under første verdenskrig efter at have fået hovedet fyldt med nationalistiske og patriotiske idealer, er stadig relevant i dag. Skyttegravskrigen er afbilledet som noget af det mest forfærdelige, man kan udsætte mennesker for. Der bliver ikke lagt fingre imellem, og den umiddelbarhed filmen har er en af dens største styrker.

Med storslåede actionsekvenser, herligt skuespil og en fortælling, der vil være relevant, så længe der findes krig, er All Quiet on the Western Front en af de bedste film i 2022.

All Quiet on the Western Front kan streames på Netflix.

6. Verdens værste menneske

I Verdens værste menneske befinder Julie sig i den ofte genkendelige situation, at hun ikke rigtig ved, hvad hun vil bruge sit liv til. Først en stålsat medicinstuderende, så psykologistuderende (Det med kroppen var måske ikke så interessant som hjernen), og så pludselig vil hun være fotograf. Alt sammen imens hun skal få kærligheden til at fungere.

Instruktør Joachim Trier og medforfatter Eskild Vogt har skrevet en vidunderlig fortælling om den forunderlige fase i slut 20'erne/start 30'erne, hvor man står overfor en myriade af eksistentielle valg, der kommer til at definere resten af ens liv.

Scenen, hvor Julie får verden til at stå stille bare ved at trykke på en knap og gennemlever en hel nat med flirten Eivind, er åndeløs smuk. Mesterligt bliver det formidlet, hvor hjernen kan gennemleve nærmest et helt liv på den tid, som det tager at trykke på en knap.

Verdens værste menneske er et vidunderligt mesterværk fra en af nordens fremmeste instruktører Joachim Trier.

Verdens værste menneske kan streames på Netflix.

7. Turning Red

Pixar er tilbage med Turning Red (Dansk: Rød), der viser, at studiet stadig kan være blandt toppen af historiefortællere, når de vil. Denne gang med et omdrejningspunkt man måske ikke lige havde set komme.

Teenageren Meilin lever et forholdsvist normalt liv, men da hun en dag mister besindelsen forvandles hun til en stor rød panda. En slet skjult metafor til udviklingen piger går igennem på deres rejse til voksendom. Filmen er yderst velskrevet og indeholder mange referencer til alle de store trends, der var tilstede i start 00’erne og er derfor også et sjovt tilbageblik på tiden, der engang var.

En fremragende familiefilm, der handler om at blive voksen, og hvordan det påvirker både egen krop samt forholdet til sine forældre. At finde sin egen vej i livet er svært, men bliver trods alt lidt lettere, hvis du får lidt hjælp på vejen.

Turning Red kan streames på Disney+.

Læs også: 3 film til dig, der elsker ’Hvidstengruppen’

8. Speak No Evil

En af de mest anmelderroste danske skud fra i år får også kærlighed fra vores side af.

I Speak No Evil møder danske Bjørn, Louise og deres datter Agnes det hollandske par Patrick, Karin og deres stumme søn Abel på en ferie i Toscana. De bliver hurtigt kammeratlige, og det hollandske par inviterer dem på besøg hjemme hos dem selv. Det kan man da ikke sige nej til.

Allerede fra familiens ankomst føles noget, som om det er helt galt, og det tager langsomt til, indtil klimakset når sit endelige i en rus af følelser og rædsel.

Speak No Evil leverer en skræmmende kommentar om den danske høflighedskultur, og hvor langt man er villig til at gå for ikke at indgå i konflikt med andre mennesker. Det er en film, som forbliver i din bevidsthed langt tid efter rulleteksterne er afsluttet.

Speak No Evil kan lejes på Viaplay.

9. Barbarian

Der skal også være plads til gysere på listen, og en af de bedste gysere, der er kommet i år, er Barbarian.

Da Tess ankommer til en Airbnb på en mørk og stormfuld aften, er der allerede en, der bo der. Den anden lejer, Keith, har lejet boligen gennem en anden side, og gør alt hvad han kan for at lette spændingen mellem de to.

Første halvdel er nærmest en masterclass i at opbygge spænding, og derefter tager filmen nogle yderst uventede drejninger. Underholdende, skræmmende og relevant er nogle af de ord, der beskriver Barbarian bedst.

Barbarian udforsker tillid som tema, og den gør det fænomenalt. Hvem stoler du på, hvorfor stoler du på dem, og hvad er konsekvensen af det? Barbarian er en mørk satire omsvøbt i gysergenren i samme art som Jordan Peeles Get Out.

Barbarian kan streames på Disney+.

10. Causeway

Jennifer Lawrence har leveret en pragtpræstation i filmen Causeway.

Soldaten Lynsey er blevet sendt hjem fra Afghanistan efter at være blevet ramt af en vejsidebombe, men hvis det stod til hende, tager hun hellere en vejsidebombe end at komme tilbage til New Orleans.

Hun finder dog et lyspunkt i mekanikeren James, der selv har en traumatisk fortid. Størstedelen af filmen centrerer sig om samtaler mellem disse to, hvor vi langsomt kommer ind til karakterernes kerner.

Filmens sjæl og stort set hele filmens handling drejer sig om nedtonede samtaler mellem Lynsey, hvor de hver især prøver at finde sin plads i livet. Underspillede præstationer giver karaktererne liv og er en fortælling, der griber fat i din sjæl.

Causeway kan streames på Apple TV+.

Del artikel

Andre Film | Guides