Film | Guides

De bedste gyserfilm, du kan streame lige nu

AfDaniel Lindekilde Engberg
27. marts 2023
Bedste gyserfilm
Anya Taylor-Joy i 'The Witch' / Foto: Parts And Labor/Album/Ritzau Scanpix

Del artikel

Vi er nået til den 10. måned i året, og for filmelskere er det ikke oktober, men spooktober. Her er nogle af de bedste gysere, du kan se og hvor.

Der er flere gyserfilm, der fortjener at få kastet noget lys på sig, men vi kan ikke nævne alle. Vi har fokuseret på gysere, der enten er kommet på streaming for første gang (eller første gang i lang tid) siden sidste oktober, og nogle mere oversete titler, der fortjener din opmærksomhed.

Bliv opdateret på alt om film lige her!

Se trailerne på eget ansvar, både i forhold til eksplicitte billeder og plotdetaljer.

A Nightmare on Elm Street (1984)

Wes Cravens originale gyser fra 1984 lagde grund til et af de store filmmonstre, Freddy Krueger. Han kommer efter dig, når du er mest sårbar, nemlig når du sover.

De fire unge venner Tina (Tina Grey), Nancy (Heather Langekamp), Rod (Jsu Garcia) og Glen (Johnny Depp) er alle begyndt at have mareridt med én ting tilfælles. En mand i en rød- og grønstribet sweater med knive som fingre. En god del af filmen går på familiedrama, da ingen af forældrene tror på de unges beretninger om de morderiske mareridt.

Når teenagerne ikke prøver at holde sig vågne, befinder de sig i et virvar af skræmmende billeder og kreativ brug af drømmelogik.

A Nightmare on Elm Street har alt, hvad du kan ønske dig i en gyser: et fedt koncept, karakterer, du hepper på, en skræmmende skurk, spænding og fortjente jumpscares.

A Nightmare on Elm Street kan ses på HBO Max og Viaplay.

Halloween (1978)

Ofte kaldet filmen, der for alvor startede slashergenren, eller i hvert fald var årsagen til genrens prominens igennem 80'erne. Halloween er et ’must’ til hver oktober, helst på selve Halloween-aftenen naturligvis.

En stille halloween dræber Michael Myers uforklarligt sin søster i koldt blod. 15 år efter, 30. oktober, slipper Michael Myers fri fra en galeanstalt og bevæger sig mod sin hjemby Haddonfield, hvor han finder ofre i form af Laurie (Jamie Lee Curtis) og hendes venner. På sporet af ham er hans psykiater Dr. Loomis (Donald Pleasence), der er den eneste, som kender til den rene ondskab, der hviler i Michael.

Læs også: 10 klassiske film fra 80’erne, vi ikke glemmer

Halloween er simpelheden selv i dens plot, men igennem håndværket fra John Carpenter og resten af holdet hæver oplevelsen sig ikke bare over middel, men til toppen. Det skyldes i høj grad opbygningen af Michael Myers og hans motiv, eller snarere mangel på samme.

Vi kender det fra virkeligheden. Der er nogle folk i verden, der dræber uden noget motiv, som om de er ondskaben selv. Det er dét Halloween efterlader dig med, og det er dét, der for alvor gør den skræmmende.

Halloween (1978) kan ses på Viaplay.

Suspiria (1977)

Den italienske instruktør Dario Argentos mesterværk, Suspiria, er til dig, der vil have noget lidt ud over det sædvanlige.

Suzy Bannion (Jessica Harper) er blevet accepteret på den prestigefyldte tyske balletskole, Tanz Akademie. Ved sin ankomst en mørk og stormfuld aften ser hun en elev løbe febrilsk ud ad bygningen. Flere mærkværdige hændelser finder sted, og langsomt går det op for Suzy, at der er ugler i mosen.

Historien giver et fint mysterium med fokus på det overnaturlige, men den virkelige stjerne i Suspiria er den visuelle stil og musikken leveret af bandet Goblin. Der er skruet maks op for farverne, der både er smukke og giver en følelse af, at noget ikke helt er, som det bør være. Musikken transporterer dig til et sted mellem en underlig drøm og kaotisk helvede, og den giver en oplevelse ulig meget andet.

I 2018 fik Suspiria en genindspilning, der også varmt kan anbefales. Den tager grundkonceptet og går i en ny retning med et markant anderledes udtryk.

Læs også: Top 10-film på HBO Max lige nu

Suspiria kan ses på Prime Video. Remaket fra 2018 kan ligeledes ses på Prime Video.

Tremors

Tremors er en af de film, der er stort set perfekt i dens udførelse i forhold til, hvad den gerne vil opnå.

Valentine McKee (Kevin Bacon) og Earl Basset (Fred Ward) er to altmuligmænd i denne lille by Perfection (Indbyggertal: 14), og som beslutter sig for endegyldigt at smutte fra den lille flække i håbet om en bedre fremtid. På vej ud ad byen støder de dog på liget af byens fulderik, der er død under mystiske omstændigheder. Det samme sker anden gang, de prøver at forlade byen. De indser hurtigt, at de ikke bor i en ødemark, men en dødemark!

Du skal ikke være i tvivl, Tremors er lige dele gyser og komedie. Den lykkes i begge kategorier, hvor du hurtigt kan gå fra at sidde på kanten af sofaen i spænding til at falde tilbage i hynderne i latter.

Filmskaberne bruger alle tricks i bogen til at bringe de underjordiske kryb til livs: miniaturer, hånddukker, animatronik, bagprojektion. Når monsteret ikke er i fokus, følger du et herligt ensembles rollebesætning af mindeværdige karakterer. Tremors er mange ting, men den er ikke spild af tid.

Tremors kan ses på SkyShowtime.

The Witch

The Witch (fulde titel: The VVitch: A New-England Folktale) er det forholdsvis nye skud på stammen i denne artikel. Den er baseret på flere fortællinger fra livet og folklore fra 1630’ernes New England.

En familie bliver sat for porten af en plantage grundet religiøse uenigheder. De finder et lille stykke jord, de kan kalde deres eget, men intet lader til at gå, som de gerne vil have det. Hvad der ikke gør situationen bedre er en heks, der bor i den nærliggende skov.

Læs også: Dem skal du se: De bedste true crime-dokumentarer på HBO Nordic

Familiens ældste datter Thomasin (Anya Taylor-Joy fra The Queen’s Gambit og Peaky Blinders) bliver igennem filmen lagt for had i større og større grad. En fremragende film, der metodisk viser den fuldstændige nedbrydelse af en karakter med interessante sammenlignelser med beretningen om Job fra Biblen.

En advarsel: Hvis du vil have jumpscares hvert femte minut, så er The Witch ikke filmen for dig. Giv dig hen til filmen, og lad dig blive opslugt af stemningen og karaktererne. The Witch er en film, der fuldkommen emmer af død og forrådnelse, og det er den tone og stemning, der bliver ved dig efter, filmen er færdig.

The Witch kan ses på Prime Video og SkyShowtime.

Del artikel

Andre Film | Guides