Film | Guides

3 film til dig, der elsker ’Hvidstengruppen’

AfSteffen Lomholt Pedersen
6. april 2022
'Flammen og Citronen'
'Flammen og Citronen' / Foto: Sandrew Metronome Filmdistribution

Del artikel

De forbandede år 2, Skyggen i mit øje og Hvidstengruppen II: De efterladte; Der er dukket en masse nye film op i løbet af de sidste par måneder, og de dykker alle ned i arvematerialet fra besættelsestiden i Danmark.

Var du en af dem, der syntes, at Hvidstengruppen var fænomenal, så har du her vores bud på tre andre gode film om tiden fra 1940-45 i Danmark.

Bliv opdateret på alt om film lige her!

Flammen & Citronen

'Flammen og Citronen'
'Flammen og Citronen'
Foto: Sandrew Metronome Filmdistribution

Hvis du mangler en film, der virkelig understreger, hvordan nogle personer ofrede alt i kampen mod den tyske overmagt under den danske besættelse, så er Flammen & Citronen fra 2008 et oplagt bud.

Flammen og Citronen er dæknavnet på to af Danmarks mest aktive modstandsfolk under 2. verdenskrig, Bent ‘Flammen’ Faurschou-Hviid og Jørgen ‘Citronen’ Haagen Schmith. Begge to var medlem af den danske modstandsgruppe Holger Danske.

I filmen spilles de to hovedpersoner af Thure Lindhardt og Mads Mikkelsen, der, til trods for at de er meget forskellige, bliver nære samarbejdspartnere og på et eller andet plan komplementerer hinanden godt med deres forskellige evner og personlighed.

I første omgang likviderer de to modstandsmænd kun danskere, der menes at samarbejde med tyskerne. Det ændrer sig dog i ’44, hvor Aksel Winther (Peter Mygind), deres overordnede, giver dem grønt lys til også at slå tyskere ihjel. Med tiden begynder Flammen og Citronen dog at mistænke Winther for, at han ikke har helt rent mel i posen, og om han muligvis har vildledt dem.

Det er en fantastisk spændende film, der har nogle af Danmarks bedste skuespillere på rollelisten. Der sker tilmed en masse i filmen, så det er intet problem at holde koncentrationen undervejs. En af Danmarks bedste filmproduktioner.

Flammen og Citronen kan streames på Viaplay og Filmstriben.

Læs også: 10 film, du skal se i juleferien

9. april

'9.april'
'9.april'
Foto: Nordisk Film

Hvis du skal være med helt fra begyndelsen og gerne vil vide, hvordan det så ud, da Nazi-Tyskland krydsede grænsen til Danmark, så er filmen 9. april noget for dig. Her følger vi de danske soldater ved grænsen i Sydjylland, hvor soldaterne under en skydeøvelse pludselig bliver kaldt tilbage til kasernen.

Ved kasernen får soldaterne udleveret skarp ammunition og bliver ellers bedt om at være klar til at rykke ud – til stor forvirring. Forklaringen skal de dog ikke vente længe på. Få timer senere er der melding om, at nazisterne har bevæget sig over grænsen til Danmark og er i færd med at besætte landet, og så er det jo soldaternes job at stoppe dem.

Vores hovedperson er sekondløjtnant Sand, der bliver spillet af Pilou Asbæk (Game of Thrones, Overlord, Borgen). Det er primært ud fra hans perspektiv, vi ser, hvordan danskerne desperat forsøger at opbygge et forsvar imod tyskerne, imens han gør alt, hvad han kan, for at beskytte sit land og sine mænd.

9. april er en ret simpel film med en relativt snæver historie. Men filmen giver dog et godt billede af, hvordan Danmark var oppe imod en militær overmagt og indikerer samtidig, hvordan der dengang herskede en uoverensstemmelse mellem Forsvaret og den danske regering.

Udover Pilou Asbæk medvirker blandt andet Lars Mikkelsen i rollen som Oberstløjtnant Hintz. Derudover er der selvfølgelig en håndfuld unge skuespillere med, der udgør truppen, der er under Sands kommando, heriblandt Elliott Crosset Hove, Ari Alexander og Gustav Dyekjær Giese.

9. april kan streames på HBO Max, Netflix og Viaplay.

Læs også: Film og serier du vil elske, hvis du er til romantik

Drengene fra Sankt Petri

'Drengene fra Sankt Petri'
'Drengene fra Sankt Petri'
Foto: Metronome Productions/Norsk Film/Warner & Metronome

Det ældste bud på listen er en film fra 1991. Den handler om modstandsgruppen Churchill-klubben, en gruppe gymnasieelever, der gerne vil gøre oprør mod tyskerne. Det starter med drengestreger, men ender i mere koordinerede og blodige angreb på den tyske besættelsesmagt.

Filmen er instrueret af Søren Kragh-Jacobsen (Gummi-Tarzan), der også har skrevet manuskriptet sammen med ingen mindre end Bjarne Reuter. I filmen medvirker en meget ung Nikolaj Lie Kaas (Flaskepost fra P, Blinkende lygter, De grønne slagtere) i sin første film.

Nikolaj har rollen som Otto Hvidmann, der kommer ind som det nye medlem i en gymnasiegruppe, som langsomt får skubbet de andre til at blive mere direkte i deres oprør mod tyskerne. Herfra bliver det hurtigt mere ekstremt, og gruppen begynder at stjæle våben og sprænge fabrikker og jernbaner i luften.

Det er en film med flere intense scener, hvor vi blandt andet ser gruppen operere om natten, imens de forsøger at undgå at blive fanget. Det hele eskalerer til sidst, og det viser sig for Churchill-klubben, at deres handling har konsekvenser, også selvom de er unge mennesker fra gymnasiet.

Drengene fra Sankt Petri var i sin tid en af de dyreste danske filmproduktioner nogensinde, og mere end 10.000 forskellige drenge var til audition til rollerne som en af de syv medvirkende gymnasieelever. Personerne bag har virkelig gjort sig umage og tilstræbt at være så historisk korrekt som overhovedet muligt – og det kan man virkelig mærke, når man ser, eller genser, Drengene fra Sankt Petri.

Drengene fra Sankt Petri kan lejes via bl.a. Blockbuster og Apple TV+.

Læs også: Top 10-film på HBO Max lige nu

Del artikel

Andre Film | Guides