Film | Guides

De 10 bedste julefilm nogensinde

AfDaniel Lindekilde Engberg
3. december 2022
De bedste julefilm
Foto: Fars fede juleferie/Imago Stock&people Via Www.imago-Images.de/Imago/Ritzau Scanpix

Del artikel

Julen nærmer sig med hastige skridt, og det fejrer vi med at kåre de 10 bedste julefilm nogensinde.

Man kan naturligvis have personlige præferencer, men det her er vores bud på de bedste julefilm, og der er selvfølgelig mange andre fantastiske julefilm at tage fat på.

Filmene er ikke rangeret, da nogle af dem er i så forskellige genrer, at det bliver direkte umuligt at finde noget sammenligningsgrundlag.

Bliv opdateret på alt om film lige her!

Gremlins

Gremlins blander gys og sort komik til stort set perfektion i fortællingen om Billy, der får en Mogwai til jul af sin far.

Reglerne for at holde en Mogwai som husdyr er simple. 1. Hold den væk fra lys, specielt sollys. Det vil slå den ihjel. 2. Hold den væk fra vand. 3. Under ingen omstændigheder må den fodres efter midnat. Regler er selvfølgelig til for at blive brudt, og det har kaotiske konsekvenser.

Gremlins er perfekt til børn, der ikke tæller blandt de helt små, og filmen var i sin tid en af grundene til, at bedømmelsen PG-13 blev indført. Den tillod børn at tage ind og se filmen, men var en stærk opfordring til, at forældre læste op på filmen grundet de mere voldsomme scener.

Gremlins kan streames på HBO Max.

Alene hjemme

Alene hjemme. Den bliver stadig sendt hvert år og med god grund. Der kan næsten ikke være en dansker, der ikke har hørt om Kevin McCallisters (Macaulay Culkin) jule-shenaningans, da hans familie tager på ferie uden ham til jul.

Det virker som det rene paradis. Ingen fast sengetid, ingen brødre og søskende, der taler ned til en, alt er perfekt. Altså lige indtil de to våde banditter Harry (Joe Pesci) og Marv (Daniel Stern) gør deres indtog i nabolaget. Det er op til den unge Kevin at forsvare sit hjem helt alene. Måske er det ikke helt så tosset igen at have en familie.

Læs også: De bedste sci-fi-film, alle bør se: 10 titler, der definerer genren i dag

Alene hjemme kan streames på Disney+.

It’s a Wonderful Life

Hvis du tror, at verden ville være et bedre sted, hvis du ikke var født, kan du godt tro om igen. Det er præcis, hvad George Bailey tænker i It's a Wonderful Life (dansk: Det er herligt at leve). Det står så galt til, at George vil tage sit eget liv.

Heldigvis for ham, bliver en skytsengel sendt til ham for at vise ham verdens tilstand, hvis han i sandhed ikke var blevet født.

En rørende historie, der indkapsler de vigtigste temaer i julen, og viser, at selv med stor modgang, er livet sjældent så slemt, som man måske føler, det er. Og husk "No man is a failure who has friends".

It's a Wonderful Life kan streames på Prime Video.

The Nightmare Before Christmas

Den fortryllende The Nightmare Before Christmas er et 'must' til jul og det med god grund.

Med fabelagtig stop motion-animation og et væld af klingende sange begiver Jack Skellington, lederen af Halloween Town, sig ud på en ny mission. Under forberedelserne til den store halloweenfest føler han, at han sidder fast i den samme rutine år efter år. Under en spadseretur finder han seks træer, der hver fører til sin egen højtid. Han finder julen, og det er præcis, hvad han har brug for. Han beslutter sig for, at Halloween Town skal stå for julen i år, hvilket ikke helt er et optimalt mix.

Læs også: Top 10-film på HBO Max lige nu

Og ja, selvom Henry Selick er instruktør og krediteres med rette som det, så er Tim Burtons dystre fingreaftryk at se gennem hele filmen. En fremragende makaber verden, der alligevel kan frembringe julens glæde og omsorg.

The Nightmare Before Christmas kan streames på Disney+.

Fars fede juleferie

Clark Griswold (Chevy Chase) vil for alt i verden have en perfekt jul, og kendere af filmserien ved jo godt, hvordan det plejer at gå. Det er ingen undtagelse i Fars fede juleferie.

Det perfekte træ skal findes, en million julelys skal sættes op, og hele familien skal samles. Det er intet mindre end komisk perfektion, når Clark prøver så ihærdigt at gøre alt perfekt, og det hele bare smuldrer mellem hænderne på ham. Værre bliver det kun, når fætter Eddie (Randy Quaid) kommer på besøg og tilføjer et sæt af nye problemer.

Imellem alt komikken finder man den rørende historie om, hvad julen for alvor handler om, og det er ikke kun en ny swimmingpool.

Fars fede juleferie kan streames på Viaplay.

Love Actually

En film, der vist heller ikke kræver den stor introduktion er Love Actually. En af de største klassikere efter årtusindskiftet, som stort set også gud og hver mand har set. Den må næsten beskrives som en af Englands største eksportvarer.

Labyrintisk sammensat følger vi et væld af karakterer med hver deres historie, der krydser ind over hinanden. På samme måde som Harry Potter-filmene, kan det næsten virke, som om samtlige britiske skuespillere i verden formår at lave en optræden.

Læs også: De nye julefilm, du skal se i 2022

Alle de forskellige historier gør også, at der vil være noget for enhver smag gemt i filmen. Om det er en klassisk kærlighedshistorie, en historie om sorg, om venskab, om sex eller forræderi, Love Actually har det hele.

Love Actually kan streames på Prime Video, Viaplay og Filmstriben.

Krampus

Den nyeste film på listen. Krampus tager fat i den tyskbaserede folkemyte om Krampus. Hvor Sankt Nicolaus deler gaver ud, så straffer Krampus de uartige børn. Dette bliver fint forklaret i julekalenderen Alletiders julemand, som vi ikke får lov at se på TV 2 i år.

Max er noget skuffet over sin families tilstand. Kærligheden er forsvundet i en travl hverdag, og at morens side af familien kommer til jul hjælper ikke just på sagen. Max ender med at rive det brev, han har skrevet til julemanden, i stykker, og fluks gør en kæmpe snestorm sit indtog sammen med den ondskabsfulde Krampus.

Krampus er en perfekt gyser, der bringer julen med sig. Filmen kan på flere måder sammenlignes med Gremlins i og med, at den er en julecentreret gyserfilm med komiske indslag, der aldrig gør for meget opmærksom på sig selv.

Krampus kan streames på Netflix og SkyShowtime.

Miraklet på Manhattan (1994)

Tror du på julemanden? Hvis dit svar er nej, skal du måske ikke være så skråsikker igen.

Den seksårige Susan Walker tror i hvert fald ikke på julemanden, men da hun møder Kriss Kringle (Richard Attenborough), begynder der så småt at blive sået tvivl i hendes overbevisning. Han er præcis sådan, man ville forestille sig, julemanden ville være, hvis han fandtes. Det synes Susans mor Dorey også. Hun ansætter ham derfor til at være centerjulemand for stormagasinet Cole's. Han gør det så godt, at det konkurrerende storcenter lægger en skummel plan for at få Kringle i fedtefadet.

Filmen er både charmerende og morsom. Når man ser Miraklet på Manhatten fra 1994, kan der ingen tvivl være: Richard Attenborough inkarnerer simpelthen julemanden og alt hans godhed og kærlighed i den film. Det er trods alt ikke et spørgsmål, om du tror på julemanden, men om du tror på det, han repræsenterer.

Miraklet på Manhattan (1994) kan streames på Disney+.

Hvis du er mere til originalen fra 1947, skal der ikke lyde nogle sure opstød herfra. Den kan heldigvis også streames på Disney+.

Et juleeventyr

Ja, vi kommer ikke uden om den. Et juleeventyr af Charles Dickens er et af de mest kendte litterære værker i verden og er blevet adapteret og genfortolket flere gange, end man troede muligt.

Hvilken version skal man så se? Vi kan anbefale filmen fra 1951 med Alastair Sim og 1984-udgaven med George C. Scott. Desværre kan ingen af disse to streames i øjeblikket. Den animerede udgave med Jim Carrey er dog tilgængelig på Disney+.

Hvis du vil have Et juleeventyr med et tvist, er den nye film Spirited på Apple TV+ klar med både komik og et væld af sang- og dansenumre. Den har Ryan Reynolds og Will Ferrell i front.

Die Hard

For nogle husstande er det en årlig diskussion, om Die Hard er en julefilm eller ej. Hvis den er, fortjener den helt sikkert sin plads på listen.

John McClane (Bruce Willis) tager til Los Angeles juleaften for at prøve at reparere forholdet til sin kone, der er til firmafest. Kort efter at McClane ankommer, bliver bygningen overtaget af en bande tyve med charmerende og koldblodige Hans Gruber (Alan Rickman) i front. Det er nu op til McClane at forpurre tyvenes plan og redde sin kone samt de andre medarbejdere i firmaet.

Die Hard viser, at jul ikke kun behøver at være familievenlig hygge, men også kan byde på hæsblæsende action og eksplosioner.

Die Hard kan streames på Disney+.

Del artikel

Andre Film | Guides

Mest læste