Film | Guides

Fra Pilou Asbæk 2. verdenskrigsdrama til Denzel Washington actionbasker: Disse film skal du se i biografen i august 2023

Af
Claus Nygaard Petersen
28. juli 2023
Film du skal se i biografen august 2023
Pilou Asbæk som højskoleforstanderen Jacob, der sammen med sin familie bliver tvunget til at huse 500 tyske flygtninge i slutningen af anden verdenskrig i 'Når befrielsen kommer'. / Foto: Andreas Bastiansen

Del artikel

Vi har kigget den fyldige biografkalender for august igennem og fundet frem til de film, du skal se på det store lærred.

Vel tilbage fra sommerferie og en julimåned, hvor det alt sammen handlede om Tom Cruise, Barbie og atombomber, er der straks mere kamp om biografpublikummets gunst i august.

Over 20 premierefilm er der på programmet og vi har nærstuderet dem alle.

Resultatet er, at vi har fundet frem til ikke mindre end 15 film, der ser spændende ud. Og så er der også noget for enhver smag. Om man er til gys, musicals eller action og alt derimellem, så er der ingen tvivl om, at biograferne har noget for dig i augustmåned.

Som sædvanlig, står filmene i den rækkefølge, de får premiere i måneden, først til sidst.

God is a Bullet

Bag den bombastiske titel gemmer der sig en action-thriller med danske Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollen.

Han spiller betjenten Bob Hightower, der forsøger at få sin kidnappede datter tilbage fra en satanisk kult. Derfor søger han hjælp fra det tidligere medlem Case (Maika Monroe) og den mystiske The Ferryman (Jamie Foxx) i et forsøg på at infiltrere kulten og redde datteren.

Den danske skuespiller har tidligere arbejdet sammen med instruktør Nick Cassavestes (The Notebook) – søn af de to amerikanske ikoner John Cassavetes og Gena Rowlands – på den romantiske komedie The Other Woman. Det bliver unægtelig en anden tone i God is a Bullet.

’God is a Bullet’ kan ses i biograferne fra 3. august.

Meg 2: Dødens dyb

Prisen for månedens bedste titel går uden sammenligning til hajfilmen Meg 2: Dødens dyb. Med et kærligt glimt i øjet til Steven Spielsbergs Jaws, der fik den danske oversættelse Dødens gab, sættes der sejl til et vandgys og aqua-action.

I første film dukkede en kæmpe forhistorisk haj – den titulære Megalodon – op fra Marianergravens dyb. Det lykkedes umiddelbart vor helt Jonas Taylor (Jason Statham) at besejre bæstet, men som man kan se ud fra traileren, er faren langt fra drevet over.

Den britiske kult-instruktør Ben Wheatley har overtaget instruktør-stolen og måske betyder det også, at Meg 2: Dødens dyb omfavner sin vanvittige og blodigt sjove side fuldt ud.

’Meg 2: Dødens dyb’ kan ses i biograferne fra 3. august.

Talk to Me

Gys og sommer hører i den grad sammen og australske Talk to Me er et gedigent bud på en film, der kan give publikum mareridt.

Brødrene Danny og Michael Phillippou debuterer som spillefilmsinstruktører efter i en årrække at have lavet imponerende horror-komedie-kortfilm på YouTube. Især deres brug af praktiske effekter fremfor computer er prisværdigt og giver deres værker en helt anden tekstur end et CGI-helvede.

Og vi kommer noget nær lige lukt direkte ind i et mareridts-inferno i den overnaturlige gyser. Mia (Sophia Wilde) forsøger at komme videre med livet efter sin mors død to år tidligere. Igennem en mystisk keramik hånd er det muligt at få forbindelse og bliver besat af døde sjæle. Men åndeverden er ikke noget man bør spøge med og det eskalerer hurtigt til et veritabelt blodbad.

’Talk to Me’ kan ses i biograferne fra 3. august.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem

Der er ikonisk legetøj og så er der Teenage Mutant Ninja Turtles. Ninja-padderne har siden duoen Kevin Eastman og Peter Laird introducerede dem i deres tegneserier i 1984 været en fast del af populærkulturen.

Ikke mindst i kraft af al det legetøj, spil, tegneserier og film, som er kommet i kølvandet på den verdensomspændende franchise.

I den syvende spillefilm – og anden animerede – får Leonardo, Donatello, Raphael og Michelangelo nyt liv. Teenagerne hungrer efter at blive opfattet som normale, men det er lettere sagt en gjort, når man er en mutant-skildpadde. Og så er der lige en mystisk forbryder-syndikat, som skal bekæmpes og en hel gruppe nye mutanter, hvor nogle måske er venner, mens andre er fjender.

’Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem’ kan ses i biograferne fra 3. august.

Viktor mod verden

Instruktør Christian Arhoff – ikke at forveksle med den folkekære birolle skuespiller af samme navn – spillefilmsdebuterer med en videreudvikling af sin kortfilm Viktor på månen.

Nu er det ikke bare månen, men hele verden der skal erobres for den kejtede Viktor (Nicolai Jørgensen). Hele sit liv har han boet sammen med sin mor, der levede under mantraet ”Hellere være bange end død”.

Men da hun dør, sætter han sig for at finde sin forsvundne far, jazz-saxofonisten Charlie (Nicolas Bro). Verden er dog markant anderledes end i de gamle danske film, som Viktor er blevet opfostret med. Spørgsmålet er om han er klar til omverden og ligeså om den er klar til ham i en af årets mest underfundige og hjertevarme komedier.

’Viktor mod verden’ kan ses i biograferne fra 3. august.

Haunted Mansion

Disney har haft blandet succes med at lave film baseret på forlystelser fra deres berømte parker. For hver Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl er der forglemmelige indslag som Tomorrowland og alle Pirates-film efter den første.

Haunted Mansion er faktisk blevet adapteret en gang tilbage i 2003 med Eddie Murphy i hovedrollen. Eftersom vi får en ny version nu, var originalen ikke ligefrem en, der er gået over i filmhistorien.

I den nyeste udgave, flytter en enlig mor og hendes søn ind i et stort, gammelt hjemsøgt hus. For at fordrive de hvileløse ånder allierer de sig med alle mulige tænkelige personligheder. Men gespensterne giver ikke op uden kamp.

’Haunted Mansion’ kan ses i biograferne fra 10.august.

Greatest Days

ABBAs sange blev til en yderst succesful musical Mamma Mia!, som så igen blev til to meget succesfulde film. Så selvfølgelig skal der gås på rov i andre bands bagkatalog.

Britiske Take That er mest selvskrevet til en god nostalgisk omgang stræben efter ungdommens lyksalige og ubekymrede tider. Greatest Days handler om fem veninder, der har én ubeskrivelig god aften til koncert med deres yndlingsband.

25 år senere skal de til koncert igen. Men er det muligt at genskabe magien, når årene er gået og de hver især har oplevet ting. Der er dømt fællessang og feel-good-stemning så langt øjet og sangstemmen rækker.

’Greatest Days’ kan ses i biograferne fra 10. august.

Blue Beetle

Har verden brug for flere superhelte film? Svaret er selvfølgelig ja, og nyeste skud på stammen er Blue Beetle.

Nyuddannede Jaime Reys (Xolo Maridueña fra Cobra Kai) vender efter studierne hjem til barndomsbyen Palmera City. Ad omveje kommer han i besiddelse et mystisk skarabæ-lignende stykke rumteknologi. Med det får han en imponerende blå rustning, der i bedste Iron Man-stil gør ham noget nær ustoppelig.

Og med sådanne kræfter, følger der også skurke og usympatiske, ambitiøse personer med, der vil gøre alt, hvad der står i deres magt for at få fingre i Blue Beetle-rustningen.

’Blue Beetle’ kan ses i biograferne fra 17. august.

Book Club - Turen går til Italien

Den første film om Diane (Diane Keaton), Vivian (Jane Fonda), Sharon (Candice Bergen) og Carols (Mary Steenburgen) bogklub, blev en uventet publikumssucces tilbage i 2018.

Covid-19 forsinkede den planlagte efterfølger, men nu er venindeflokken tilbage og de indtager Europa!

Vivian skal giftes, så gruppen beslutter sig for at tage på polterabend i Italien inden brylluppet i Toscana. Det bliver en tur rig på oplevelser og minder for livet samtidig med, at der bliver læst gode bøger.

’Book Club - Turen går til Italien’ kan ses i biograferne fra 17. august.

Gran Turismo

Der er ét bilspil, som er synonym med Playstation-konsollerne og det er Gran Turisme. Med det enorme væld at biler, baner og realistisk styring, er spillet standarden, når det kommer til bil-simulation.

Men denne film er ikke en decideret adaptation af spillet. Den handler i stedet om en spiller af spillet Jann Mardenborough (Archie Madekwe), der vandt en konkurrence og slog 90.000 andre spillere.

Præmien var en plads i en rigtig racerbil og blev sidenhen en professionel racerkører. Sydafrikanske Neill Blomkamp, der brød igennem med science fiction filmen District 9, er i instruktørstolen og alles yndlings panserbasse fra Stranger Things spiller Janns træner Jack Salter.

’Gran Turismo’ kan ses i biograferne fra 17. august.

Når befrielsen kommer

Anders Walter vandt tilbage i 2014 en Oscar for sin kortfilm Helium og tre år senere debuterede han med spillefilmen, det rørende coming-of-age drama I Kill Giants.

Men først nu kommer hans første danske spillefilm og det tegner til at blive en af de helt store følelsesmæssige oplevelser.

Omkring 2. Verdenskrigs afslutning bliver forstanderparret Jacob (Pilou Asbæk) og Lis (Katrine Greis-Rosenthal) beordret til at huse 500 tyske flygtninge på deres højskole. Det stiller dem i dilemmaet mellem det humanitære på den ende side og hadet mod den tyske besættelsesmagt og indirekte tyske folk, som hersker i det danske samfund.

Desuden begynder deres søn at blive involveret i modstandsbevægelsen, så der er næppe tvivl om, at lommetørklæderne kommer i brug inden rulleteksterne toner frem på lærredet.

’Når befrielsen kommer’ kan ses i biograferne fra 24. august.

Doggy Style

Hunde er menneskets bedste ven, medmindre du spørger kattemennesker selvfølgelig. Derfor bør de også behandles med kærlighed og stor respekt.

For hvis ikke man gør, kan det meget ende ligesom i Doggy Style. Der bliver den godmodige border terrier Reggie (stemme af Will Ferrell) efterladt af sin usympatiske ejer.

Men Reggie er ikke alene på gaden og sammen med de andre gadehunde Boston Terrieren Bug (Jamie Foxx), Australian Shepherden Maggie (Isla Fisher) og Grand Danoisen Hunter (Randall Park) planlægger han at tage hævn mod sin hundehadende tidligere ejer.

’Doggy Style’ kan ses i biograferne fra 24. august.

Idioten

Nej, der er ikke tale om Fjodor Dostojevskijs berømte roman eller Akira Kurasawas filmatisering af samme fra 1951.

Kasper Rune Larsens Idioten handler Tobias (Jacob Skyggebjerg) og Cille (Sarah Juel Werner). Hun er gravid og han har netop fundet sit kald i livet som aspirerende skuespiller.

Livet er dog alt andet end nemt i dramafilmen, hvor vi befinder os blandt de lag og mennesker i samfundet, der ikke er fast inventar i det pæne middelklasse-univers, som typisk er i centrum i danske film.

‘Idioten’ kan ses i biograferne fra 31. august.

Shabholm

Navnene Sorena Sanjari, Troels Unneland, Malthe Emil Kibsgaard, Adrian Hosseinpour og Daniel Sanjari er måske ikke umiddelbart nogle, der virker bekendte.

Men i satirekollektivet Gigis er de sammen skabere af noget af bedste komedie, som findes i Danmark pt. Debutfilmen Blokhavn var et af få lyspunkter i biograferne under Covid-19, og nu er gruppen klar med deres næste indslag.

Og Shabholm emmer af klassiske Gigi dyder, med langt ude scenarier til at komplimentere den spiddende samfundssatire. En oliesheik har købt Bornholm og omdannet øen til ferieparadiset Shabholm.

Der er dog den lille krølle på halen, at øen nu er forbudt for danskere. Og da Hassan, Ali, Ahmed, Abdi og Musti alle er træt af at blive diskrimineret i Københavns gader, sætter de kurs mod solskinsøen.

Men spørgsmålet er, om det hele ikke er for godt til at være sandt, og hvordan kommer drengene så ud af den potentielle knibe?

‘Shabholm’ kan ses i biograferne fra 31. august.

The Equalizer 3

Igennem nu tre film, har Denzel Washington sørget for retfærdighed som enmandshæren Robert McCall. Handlingen er denne gang hensat til Syditalien, hvor han kommer op i mod den sicilianske mafia.

Udover at instruktør Antoine Fuqua er tilbage i instruktørstolen for tredje gang, byder filmen også på at gensyn.

Skuespilleren Dakota Fanning spillede nemlig overfor Washington i Tony Scotts Man on Fire fra 2003. Der spillede hun en lille pige, der blev kidnappet af nogle gangstere og han var bodyguarden, som skulle få hende tilbage i sikkerhed.

Selvom rollerne er anderledes denne gang, ser det ud til, at der i det tredje og afsluttende kapitel om Robert McCall er taget inspiration fra netop Man on Fire på nogle punkter.

‘The Equalizer 3’ kan ses i biograferne fra 31. august.

Del artikel

Læs mere omBiografFilm

Andre Film | Guides