Film | Guides

KICKOFF: De 5 bedste film om amerikansk fodbold

AfBrian Mogensen
29. november 2021
Draft Day
Foto: Lionsgate

Del artikel

Har du også glædet dig til NFL-sæsonen starter? Her er fem film, der kan få football-feberen til at rase.

NFL-sæsonen er startet, og flere og flere danskere har fået øjnene op for ”langbold”. Og selvom det måske nok er en sandhed med modifikationer, at Super Bowl er ”verdens største sportsbegivenhed”, vil de næste 17 uger afgøre, hvem der skal i slutspillet.

Bliv opdateret på alt om film lige her!

Og derfra stå i finalen i Californien den 13. Februar 2022.

Der er lang tid til, så hvis du mangler et fix, kan du se disse fem film, der har fokus på amerikansk fodbold.

Forsvaret: The Blind Side

Forsvaret: The Blind Side
Foto: Warner Bros. Pictures

Streamingtjeneste: Viaplay

Den sande historie om Ravens-spilleren Michael Oher har måske fået strammet de dramatiske detaljer en smule, men det er stadig en rørende og god film. The Blind Side følger Ohers opvækst i fattigdom i Tennessee, til han blev adopteret af et par, der støttede ham og hjalp ham til at blive blandt de bedste spillere i sporten.

Den gode afvejning af historien om Oher og referencer til sporten gør det umuligt at komme udenom The Blind Side, når der skal laves top-lister over amerikansk fodbold-film.

Sandra Bullocks præstation som adoptionsmoderen Leigh Anne Touhy gav hende en Oscar. The Blind Side var også nomineret som Bedste Film, men tabte til Hurt Locker.

Draft Day

Draft Day
Foto: Lionsgate

Streamingtjeneste: Kan lejes på Amazon Prime Video

Kevin Costner er klart bedst, når han ikke stiller sig bag kameraet, og i Draft Day har han taknemmelig vis overladt den tjans til Ivan Reitman. Det har resulteret i en overraskende god film, der handler om en af de vigtigste dage i amerikansk fodbold: Draft-dag.

Læs også: 5 film og serier du altid kan se

Det er den dag, hvor holdene i NFL trækker nye spillere fra universitetshold og lignende til at styrke deres hold, og da de nye talenter kan være med til at afgøre sæsonerne både nu og i fremtiden, er der altid meget på spil.

Draft Day er baseret på en fiktiv holdmanager for Cleveland Browns, der skal have kabalen til at gå op, og selvom der ikke bliver spillet så meget fodbold, er den absolut værd at se for at få den der NFL-feeling.

Rudy

Rudy
Foto: TriStar Pictures

Streamingtjeneste: Netflix

Endnu en sandfærdig historie. Og denne gang er der virkelig skruet op for tåreperseriet.

Daniel ”Rudy” Ruettiger drømte om at spille for Notre Dame, og filmen viser på behændig vis, at der er er rigeligt med modstand for de håbefulde. Igen og igen bliver han nægtet adgang til banen, men som den sande feel-good film Rudy er, ender det hele naturligvis godt.

Og øjnene er våde, og klumpen i halsen er sikkert et tegn på noget halsbetændelse, og slet ikke fordi det hele bare er så skide sødt ...

Remember the Titans

Remember the Titans
Foto: Buena Vista Pictures

Streamingtjeneste: Disney+

Den sidste “sande” historie her på listen har Denzel Washington ved roret i rollen som træneren Herman Boone, der førte T. C. Williams High School gennem fodboldsæsonen og gennem en række racemæssige problemstillinger, efter skolens sorte og hvide hold bliver slået sammen.

Læs også: De nye julefilm, du skal se i 2022

Remember the Titans foregår I 1970’erne, og selvom der også her er blevet vredet lidt på de historiske fakta, er den blevet hyldet for at sætte fokus på raceproblematikken på en måde, som mange, der levede dengang, kan nikke genkendende til.

Og så er Denzel jo bare altid god.

Any Given Sunday

Any Given Sunday
Foto: Warner Bros.

Streamingtjeneste: Viaplay

Det samme kan siges om Dennis Quaid, Jamie Foxx, Cameron Diaz, James Woods og Al Pacino. De er bare nogle af de absolutte topnavne, der er med til at gøre Oliver Stones Any Given Sunday til den mest NFL-agtige film, uden at handle om NFL.

For portrætteringen af alle dele af sporten, fra spillere over trænere til ejere, bliver ikke just vist fra en særlig romantisk side, og da NFL fandt ud af, hvad Stone havde tænkt sig, trak de sig fra samarbejdet, og dermed mistede de rettighederne til at bruge navne og logoer.

Derfor handler Any Given Sunday om holdet Miami Sharks, der ikke findes i virkeligheden, og de problemer, der er 100% virkelige for holdene i NFL.

Alt fra doping og brug af almindelige stoffer, hjernerystelser og de medicinske fiksfakserier, der finder sted for at få spillerne til at arbejde gennem skader og overvejelser om salg af hold til andre byer. Any Given Sunday har det hele.

Og Pacinos rolle som træneren Tony d’Amato sætter et virkelig lækkert kirsebær på toppen af en ganske fremragende fodbold-godbid.

Læs også: De 5 bedste James Bond-film nogensinde

Del artikel

Andre Film | Guides

Mest læste