Film | Guides

Kom i ægte festivalstemning med 5 af de bedste musikdokumentarer

Af
Trine Jerichau Roslev
30. juni 2023
Bedste musikdokumentarer
Fra musikdokumentaren 'The Beatles: Get Back' / Foto: Apple Corps Ltd / Disney+

Del artikel

Gør dig klar til sommerens mange musikfestivaler med disse dokumentarer om nogle af de største kunstnere.

HVA’ SÅ ROSKILDEEEEEEEEE?

Tusindvis af musikglade danskere står lige nu med en fadøl i hånden og klipklapper på fødderne og lytter til fed musik fra en af de berømte scener. Og når Roskilde Festivalen er færdig, går turen videre til Musik i Lejet, Grøn Koncert, Smukfest osv. osv.

Er du misundelig? Eller venter du blot på, at det bliver din tur til at få armbånd på? Så læs lige denne guide, hvor vi anbefaler nogle af de bedste musikdokumentarer, du kan finde på streamingtjenesterne, så du kan komme i ægte festivalstemning.

Dokumentarerne vil med garanti få dig til at få den der magiske følelse af at være i ét med musikken, og de vil få dig til at føle, at du kommer virkelig tæt på kunstneren bag musikken. Næsten ligesom på festivalerne. Forskellen er bare, at du i morgen vil huske, hvad du faktisk har hørt!

The Beatles: Get Back

Musiker: The Beatles
Streamingtjeneste: Disney+

Vi lægger ud med denne listes vel nok mest nørdede dokumentar; The Beatles: Get Back. Så du den ikke, da den fik premiere i 2021, og alle Beatles-fans talte om den i frokostpauserne? Så er tiden inde nu til at lade dig forføre af George Harrison, Ringo Starr, John Lennon, (Yoko Ono) og Paul McCartneys musik og personligheder.

I noget nær otte timer får du lov at være en flue på væggen, når de fire musikere færdiggør og indspiller nogle af deres mest anerkendte sange til det legendariske album fra 1970 Let It Be. De mange timers Beatles-guf stammer fra optagelserne til dokumentaren bag albummet af samme navn og giver dig mulighed for at høre de fire gutters idéudvekslinger, frustrationer og dårlige jokes – ja, alt, hvad der foregik i indspilningsstudiet Apple Studios.

Den kæmpe opgave med at få råmaterialet til at blive en lækker dokumentarserie er udført af selveste Ringenes Herre-instruktøren, Peter Jackson. Orker du alligevel ikke at se de fire drenge øve, tale og indspille i over syv timer, så giv i stedet dig selv den gave at se den såkaldte The Rooftop Concert, som afslutter dokumentaren.

Serien kan streames på Disney+, og her finder du også den mesterlige dokumentar McCartney 3,2,1, hvor produceren Rick Rubin interviewer Paul McCartney, samt If These Walls Could Sing om de legendariske Abbey Road-studier.

Amy

Musiker: Amy Winehouse
Streamingtjeneste: Viaplay og Filmstriben

I modsætning til Beatles-dokumentaren, der mest af alt oser af kreativitet og entusiasme, viser denne næste dokumentar på listen en mørkere side af musikindustrien.

Om mange år vil Amy Winehouse sikkert stadig være repræsenteret blandt de største britiske sangere og sangskrivere. Du kender hende for hendes høje hår, sorte eyeliner og en stemme, som alle soulsangere må misunde. De største hits tæller Back to Black, Rehab og Valerie, og der var næsten ikke den scene, hun ikke stod på i 00’erne.

Amy havde succes. På overfladen. For under det høje hår og den tykke makeup krakelerede Amy Jade Winehouse, og husker du lidt fra den tid, vil du nok også mindes, hvordan Winehouse flere gange optrådte i påvirket tilstand. Det er den side af musikeren, dokumentaren handler om, og den fortæller den barske historie om, hvordan hun ender i et misbrug, og hvorfor hun dør i en alder af blot 27 år – ligesom Jimi Hendrix, Janis Joplin og Jim Morrison.

Moonage Daydream

Musiker: David Bowie
Streamingtjeneste: Viaplay

Fra én stor musikpersonlighed til en endnu større musikpersonlighed: David Bowie. For nogle er der ingen over og ingen ved siden af. Derfor skyllede nyheden om Bowies død som en tsunami af sorg ind over alle Bowie-fans.

Er du en af dem, der stadig ikke er kommet dig over chokket, er der godt nyt, for nu kan du se den fortryllende dokumentar Moonage Daydream på Viaplay. Manden bag en anden anbefalingsværdig musikdokumentar Cobain: Montage of Heck har sammensat David Bowies private arkiver til et farvestrålende portræt af det musikalske ikon.

Bowie fører selv ordet filmen igennem, og vi får lov at se og høre ham i alle de farver og med alle de stemmer, vi husker ham for. Filmen fik premiere i det officielle program i Cannes og var tidligere i år nomineret til den britiske udgave af Oscar, BAFTA Awards. Se den, hvis du vil huskes på, hvorfor David Bowie er en af vores tids største kunstnere PUNKTUM.

Billie Eilish: The World’s a Little Blurry

Musiker: Billie Eilish
Streamingtjeneste: Apple TV+

Om musiker Billie Eilish bliver lige så betydningsfuld for musikken som David Bowie er for tidligt at svare på. Til gengæld kan du se musikdokumentaren The World’s a Little Blurry og selv danne dit indtryk af den amerikanske sanger og sangskriver Billie Eilish.

I skrivende stund har Billie Eilish, med det borgerlige navn Billie Eilish Pirate Baird O’Connell, kun rundet 21 år. Alligevel har hun allerede turneret i flere end fem år, hun har begået to fulde albums, og hun ligger i toppen alle de steder, hvor det er vigtigt at nå til tops, hvis du vil være verdensstjerne.

I dokumentaren på Apple TV+ kan du få et dybt indblik i hendes liv, idet optagelserne tager dig med på turné, hjem til familien og ikke mindst med ind i skabelsesprocessen af hendes debutalbum – en helt anden tid end den, The Beatles indspillede det føromtalte Let It Be-album. Dokumentaren var nomineret til hele fire Emmy-priser og er instrueret af manden bag bl.a. reality-pletskuddet American High og sæbeoperaen Nashville.

What Happened, Miss Simone?

Musiker: Nina Simone
Streamingtjeneste: Netflix

Navnet Eunice Kathleen Waymon siger dig nok ikke så meget. Det gør Nina Simone sikkert til gengæld, og med god grund. Hun var nemlig en af 60’ernes og 70’ernes største amerikanske sangerinder og sangskriver – en tid, hvor politiske agendaer i dén grad var på dagsordenen for nogle sangskrivere.

Sådan en sangskriver var Nina Simone. Hun kæmpede for lige rettigheder til sorte som hvide, og hun ville ikke acceptere at få den, ifølge hende, racistiske betegnelse ”jazzmusiker” klæbet på sig. Den kamp ser du bl.a. i den Oscar-nominerede dokumentar What Happened, Miss Simone?

Dokumentaren fortæller hele historien om Nina Simone og tegner et portræt af den private og professionelle legende, ligesom den tegner et portræt af den tid, som hun levede og var kunstner i. Den giver dig gåsehud og vil med garanti summe i dit hoved, længe efter du har set den.

Det var så lidt!

Flere gode musikdokumentarer

Rolling Thunder Revue
Musiker: Bob Dylan
Streamingtjeneste: Netflix

Nothing Compares
Musiker: Sinéad O’Connor
Streamingtjeneste: DRTV

Cobain: Montage of Heck
Musiker: Kurt Cobain
Streamingtjeneste: Netflix, SkyShowtime

Wham!
Musiker: Wham!
Streamingtjeneste: Netflix (premiere 5. juli på Netflix)

Del artikel

Andre Film | Guides