Film | Guides

Månedens biografguide: Det skal du se i biografen i oktober 2023

Af
Claus Nygaard Petersen
26. september 2023
Bastarden
Mads Mikkelsen i Nikolaj Arcels 'Bastarden / Foto: Henrik Ohsten / Zentropa

Del artikel

Endnu en måned med masser af film i biografen, og vi har fundet frem til de mest interessante, du skal se.

Der er 10 skarpe premierefilm til den skønne måned, hvor efteråret farver naturen orange, og græskarrene skal skæres til Halloween.

”Kun” to gysere får vi i år, hvilket jo nærmest må betragtes som skandaløst. Til gengæld er der lidt godt drama, let komedie og en enkelt animationsfilm at hygge sig med.

Og ja, så er der de to store film, man ikke kan komme udenom. For det er alligevel ikke hver dag, at vi får Mads Mikkelsen i en dansk film og et nyt Martin Scorsese-værk at hygge os med. Efterårsferien må hermed betragtes som reddet for alle biografelskere.

Bastarden

Vi lægger ud med giraffen i månedens første uge. Mads Mikkelsen spiller militærmanden Ludvig Kahlen, der vil slå sig ned på den jyske hede i 1700-tallet.

Det fører dog hurtigt til sammenstød med den lokale greve de Schinkel (Simon Bennebjerg), som ikke bare sådan lige uden videre har tænkt sig at give efter for sådan en fremmed opkomling.

Instruktør Nikolaj Arcel har skrevet manuskript sammen med Anders Thomas Jensen (Retfærdighedens ryttere, Mads Mikkelsen medvirkede i øvrigt, og Arcel skrev manus med Jensen) baseret på Ida Jessens roman Kaptajnen og Ann Barbara. Sidst Mikkelsen og Arcel arbejdede sammen, var det med En kongelig affære, som endte med at blive Oscar-nomineret til bedste udenlandske film – forventningerne er hermed skruet i vejret.

Bastarden kan ses i biograferne fra 5. oktober.

Rebel

Blot en enkelt film tør tage kampen op mod den danske storfilm på premieredagen, og titlen er på sin vis meget passende.

Rebel er et på papiret et intenst familiedrama, men med tanke på den ekstraordinære setting og instruktørerne bag – den belgiske duo Adil El Arbi og Bilal Fallah (Black, Bad Boys for Life) – bliver udfoldelsen alt andet end kedelig.

Kamal (Aboubakr Bensaihi) sætter sig for at droppe en spirende rapkarriere til fordel for at rejse til Raqqa i Syrien for at hjælpe ofrene for krigen mod Islamisk Stat. Lillebror Nassim (Amir El Arbi) vil gerne være som sin storebror, men da en IS-rekrutteringsofficer begynder at overtale knægten til, at han skal hjælpe dem, er gode råd dyre. Og hvor langt er Kamal villig til at gå for at redde sin bror?

Rebel kan ses i biograferne fra 5. oktober.

The Exorcist: Believer

Det er næsten på grænsen til blasfemi at give sig i kast med en efterfølger til William Friedkins horrorklassiker Eksorcisten. 2'eren og 3'eren har sine fans, men Eksorcisten: Begyndelsen – både Renny Harlin og Paul Schraders oprindelige version Dominion: Prequel to the Exorcist – var nogle pauvre oplevelser.

Tv-serien The Exorcist var fremragende horror, og med tanke på, at det er David Gordon Green – som også stod bag den fortræffelige Halloween fra 2018 – er alt håb måske ikke ude.

To piger bliver besat af ondsindede dæmoner, og Victor (Leslie Odom Jr.) er villig til at gøre alt for at redde sin datter. Det betyder bl.a. kontakt med Chris MacNeil (Ellen Burstyn), hvis lille datter selv blev besat for 50 år siden af en djævelsk entitet.

The Exorcist: Believer kan ses i biograferne fra 12. oktober.

Trolls 3: Sammen igen

Månedens uden sammenligning mest positive film ligger perfekt op til efterårsferien. Elsker du popmusik og god animation med en hjertevarm morale om at være et godt menneske, venskab og kærlighed, er Trolls 3: Sammen igen lige noget for dig.

Poppy og Branch er endelig efter et par films tilløb blevet kærester, men det betyder ikke, at alle hemmeligheder er kommet frem.

For det viser sig, at Branch engang var medlem af Poppys yndlingsband BroZone sammen med sine brødre. De har ikke set hinanden længe, men da et par skurke kidnapper en af brødrene, må Poppy og Branch ud på en rejse for ikke alene at redde den kidnappede, men også for at genforene brødrene.

Trolls 3: Sammen igen kan ses i biograferne fra 12. oktober.

The Miracle Club

Igen skal en gruppe (ældre) kvinder ud på en rejse. I sidste måned var det Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen og Mary Steenburgen i Book Club II, og i denne måned er det veninderne i The Miracle Club. Lily (Maggie Smith), Eileen (Kathy Bates) og Dolly (Agnes O’Casey) bor i Dublin og drømmer inderligt om at vinde en rejse til Frankrig.

Specifikt til byen Lourdes, hjemsted for en af de mest berømte helligdomme i katolicismen. Sammen med den nyligt hjemvendte veninde fra USA, Chrissie (Laura Linney), tager de af sted, og som altid med disse film, kommer der nogle sandheder på bordet. Og mon ikke de i sidste ende bliver bedre veninder?

The Miracle Club kan ses i biograferne fra 12. oktober.

Kald mig Lucía

En stor del af filmverdenen handler om at finde den næste store skuespiller. Stjernefrøet Sofia Otero er muligvis en af dem, vi kommer til at høre meget om i fremtiden.

Når man som blot 8-årig vinder Sølvbjørnen på filmfestivalen i Berlin for bedste skuespil, er det en person, man bør holde øje med.

Kald mig Lucía handler om den unge Aitor (Otero), der sammen med sin mor tager på ferie i de baskiske bjerge hos sin bedstemor. Med sit lange hår og kælenavnet Coco skiller den unge transkønnede sig ud fra mængden, og det er ikke nemt i det konservative machosamfund.

Kald mig Lucía kan ses i biograferne fra 12. oktober.

Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio og Robert De Niro – er det nødvendigt at sige mere?

Hvis ikke den trio er nok til at overbevise om, at du skal bruge knap 3.5 time i biografen, kan det måske friste, at de to spiller skurke i krimiwestern-dramaet.

Medlemmer af Osage-stammen bliver myrdet med henblik på at få rettighederne til deres værdifulde jord i reservatet. Den er nemlig fuld af olie, og den udspekulerede William K. Hale (De Niro) har fundet på en smart fidus: Gift dig med en Osage-kvinde, dræb hende, og arv jorden.

Spørgsmålet er, hvor lang tid de kan holde den morderiske gesjæft i gang, før loven kommer efter dem.

Killers of the Flower Moon kan ses i biograferne fra 19. oktober.

Five Nights at Freddy’s

Den populære spilserie Five Nights at Freddy’s var en af de mest populære op igennem 2010'erne. I de uhyggelige mørke gange gjaldt det om for enhver pris at undgå den titulære Freddy Fazbear og de andre morderiske, animatroniske dukker.

Filmversionen har været lang tid undervejs, og nu får vi endelig syn for sagen om, hvorvidt det er muligt at overføre spillets stemning til det store lærred.

Nattevagten Mike (Josh Hutcherson fra Hunger Games) skal redde sig selv fra verdens værste natarbejde og alle de andre, som Freddy og vennerne har sat deres røde dræberøjne på.

Five Nights at Freddy’s kan ses i biograferne fra 26. oktober.

Hygge!

Ser man bort fra den rædderlige plakat, ser den danske film Hygge! meget interessant ud. Ført an af Sofie Torp og Nicolai Jørgensen, byder islandske Dagur Kári indenfor til en middag fra helvede.

En flok venner mødes, og i et forsøg på at lette stemningen under den akavede middag skal gæsterne dele alt fra deres telefoner.

Og hvis der er ét sted, hvor hemmeligheder har hjemme, er det på den genstand, som folk har på sig hele tiden. Det bliver tåkrummende pinligt og altødelæggende - som et trafikuheld, man ikke kan tage øjnene fra.

Hygge! kan ses i biograferne fra 26. oktober.

Blackberry

Før iPhone blev forretningsfolks – og din mors – yndlingstelefon, var der Blackberry. En multimedie-telefon, der kunne det hele, før smartphones rigtigt var en ting.

Det store tastatur gjorde den meget populær, men nu til dags hører vi ikke så meget til den. Blackberry viser hele den tumultariske rejse fra bund til top og hele vejen ned igen.

Filmen ser ud til at være skåret over den velkendte komediedrama-biopic-skabelon, hvor man både er underholdt og lærer noget historisk i samme ombæring.

Blackberry kan ses i biograferne fra 26. oktober.

Del artikel

Læs mere omBiografFilm

Andre Film | Guides

Mest læste