Film | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Book Club – Turen går til Italien’ er fin, men forglemmelig fornøjelse

Af
Claus Nygaard Petersen
15. august 2023
Book Club Turen går til Italien anmeldelse
De fire veninder fra bogklubben kommer i denne omgang på polterabend-tur til Italien, hvor der skal kigges på nøgne statuer / Foto: Universal Studios / UIP

Del artikel

Anden ombæring med de fire geniale damer i bogklubben er tynd på handling, men rig på charme, stemning og rappe replikker.

Book Club – Turen går til Italien

Premieredato: 17. august 2023
Genre: Komedie
Instruktør: Bill Holderman
Manuskriptforfatter: Bill Holderman, Erin Simms
Medvirkende: Jane Fonda, Candice Bergen, Diane Keaton, Mary Steenburgen, Andy Garcia, Don Johnson, Craig T. Nelson m.fl.
Land: USA
Spilletid: 1 time og 42 minutter

Hvad ville der ske, hvis din mor og hendes veninder læste Fifty Shades of Grey? Hvad der umiddelbart lyder som en plat vittighed, var ikke desto mindre omdrejningspunktet for den første Book Club-film fra 2018.

De fire veninder Diane (Diane Keaton), Vivian (Jane Fonda), Carol (Mary Steenburgen) og Sharon (Candice Bergen) blev inspireret af deres læsning til at leve livet fuldt ud.

Filmen blev en kæmpe succes, så derfor er vi nu klar til endnu en omgang læsestof med eksistentielt slag i. Vi lægger ud med en fin om end unødvendig montage. Her ser vi, hvad de fire kvinder har bedrevet tiden med under corona-lockdown.

Mest relevant for resten af Book Club – Turen går til Italien er Vivians forlovelse med ungdomskæresten Arthur (Don Johnson). For man kan som velhavende, moderne kvinde ikke lade sin veninde blive gift uden en gedigen polterabend – i Italien.

Med gåpåmod, den seneste bog fra klubben frisk i erindringen – Paulo Coelhos klassiker Alkymisten – og kreditkort uden beløbsgrænser begiver de fire sig afsted til Rom. De spadserer, kommenterer på de nøgne statuer og spiser og drikker. Det er den meget korte opsummering af Book Club – Turen går til Italien. Er der mere et komme efter? Både og.

Postkort fra Italien

Det er ikke plottet, som er det vigtige i den aktuelle film og dens forgænger. Nej, det er de fire hovedrolleindehavere. Med al ære og respekt for Mary Steenburgen er det de tre musketerer Keaton, Fonda og Bergen, som er de store navne og trækplastre – selv om hun altid vil have en plads i vores hjerter som Doc Browns udkårne i Tilbage til fremtiden III.

Instruktør og manuskriptforfatter Bill Holderman har også så meget styr på sine skuespilleres meritter og styrker, at han sammen med medforfatter Erin Simms former situationerne til deres respektive styrker. Dog i en lettere karikeret version, hvor det virkelig kommer an på den enkelte publikummer, om det rammer plet eller ej.

Candice Bergen kan levere tørre og lårklaskende sjove bemærkninger som ingen anden, og Jane Fondas larger than life-personlighed tiltrækker sig stadig opmærksomhed, lige meget hvad hun gør.

De tos indbyrdes kemi og scener er uden sammenligning Book Club – Turen går til Italiens store trumfkort. I øvrigt skal oversætteren have ros for at oversætte slim til smækre siv, som er Vivians kælenavn. En mindre detalje, men det er nu dejligt, når det ikke altid er 1:1-oversættelse. Man må godt tage chancer – nogle gange virker det og andre gange ikke.

Fungerer alt i Book Club – Turen går til Italien? Nej. Historien er noget juks, og et ellers monumentalt øjeblik i alle andre film, hvor hovedpersonerne får stjålet deres bagage, får absolut ingen betydning for det videre forløb.

”Så må vi bare købe en ny garderobe,” lyder det, og så sker der ikke rigtig noget mere ved det. Selv en potentiel krise i den forbindelse bliver skubbet fuldstændig i baggrunden indtil en hurtig afvikling på to minutter hen imod slutningen.

Til gengæld får vi masser af pittoreske billeder af det underskønne italienske landskab og de mange fabelagtige, historiske turistattraktioner.

Chef i eget liv

Afgørende for, om du vil kunne lide filmen er, om du er til skuespillerne. Kan du lide Diane Keaton, vil du have en fest, hver gang hun har en scene. For Diane Keaton spiller, som Diane Keaton altid spiller. Hvis ikke, bliver det en noget langtrukken omgang at komme igennem.

Det er ikke en historie, der kommer til at vinde nogen priser. Agendaen er udelukkende feelgood, på bekostning af dramatisk fremdrift og livsændrende begivenheder. Det hele skal nok gå. Intet er prædetermineret. Du har selv fremtiden og skæbnen i din hule ånd. Du er chefen for dit liv!

Hvis der er en ting, man skal tage med fra Book Club – Turen går til Italien (hvem har i øvrigt fundet på den mundfuld af en undertitel?), er det den morale. Du er selv chef for dit liv og fremtid.

Bevares, det er godt nok en morale, der udledes af Cuelhos Alkymisten, men stadigvæk. Der er noget rart ved, at selv om livet går på hæld, er der stadig masser af vitalitet tilbage til at opleve og nyde. Hvis altså du vælger at opsøge det.

Kombineret med altid fremragende Jane Fonda og Candice Bergen overkommer Book Club – Turen går til Italien mange småskavanker og ender med at være en fin, om end forglemmelig fornøjelse.

Del artikel

Andre Film | Anmeldelser