Film | Guides

’Oppenheimer’-stjernen Cillian Murphys bedste roller

Af
Claus Nygaard Petersen
20. juli 2023
Cillian Murphy bedste roller
Cillian Murphy i sit livs rolle som J. Robert Oppenheimer i Christopher Nolans 'Oppenheimer'. / Foto: Universal Studios/UIP

Del artikel

Den irske skuespiller er lige nu aktuel med karrierens hidtil største rolle i Christopher Nolans 'Oppenheimer' – vi har kigget i bagkataloget og fundet nogle af hans bedste præstationer.

Film der bliver nævnt i artiklen og hvor de kan ses

Dunkirk: HBO Max, Prime Video, Viaplay mfl.

Peaky Blinders: Netflix, C More, Britbox

Batman Begins: HBO Max, Blockbuster, Viaplay, Apple TV mfl.

The Dark Knigt: HBO Max, Blockbuster, Viaplay, Apple TV mfl.

The Dark Knight Rises: HBO Max, Blockbuster, Viaplay, Apple TV mfl.

Inception: HBO Max, Prime Video, Viaplay mfl.

A Nightmare on Elm Street: Viaplay, Rakuten TV, Google Play

Red Eye: SkyShowtime, Apple TV, Google Play

Ex Machina: SkyShowtime, Apple TV, Blockbuster mfl.

28 dage senere: Kan ikke streames i Danmark pt.

The Wind That Shakes the Barley: Kan ikke streames i Danmark pt.

Breakfast on Pluto: Kan ikke streames i Danmark pt.

Sunshine: Disney+, Apple TV, Blockbuster mfl.

Free Fire: Apple TV, SF Anytime, Blockbuster

A Quiet Place 2: Netflix, Viaplay, Blockbuster mfl.

Hans markerede ansigtstræk pryder de mange plakater i gadebilledet. Cillian Murphy spiller atombombens fader, J. Robert Oppenheimer, i Christopher Nolans imponerende biopic Oppenheimer.

Men allerede før, Murphy blev ødelægger af verden, var han en af de mest genkendelige skuespillere igennem de sidste 20 år. De isnende, lyseblå øjne og skarpskårede kindben giver den irske skuespiller et distinkt udseende, hvor han sømløst kan veksle imellem skurk og helt.

Det er også derfor, at man altid lægger mærke til Murphy. Selv i den mindste birolle, som f.eks. i Dunkirk, genkender man ham. Præcis som det gør sig gældende med kollegaerne Willem Dafoe og Kevin Bacon.

Vi har udvalgt nogle af skuespillerens mest kendte roller og sætter nogle ord på, hvorfor de er vigtige, og hvad de siger om Cillian Murphys talent.

Peaky Blinders: Ikonet Tommy Shelby

Vi lægger ud med Cillian Murphys måske mest kendte rolle – indtil Oppenheimer kommer til at slå hans navn fast i alles bevidsthed.

Den nådesløse gangsterkonge, Tommy Shelby, kæmper både mod fjender fra nær og fjern samt sin store familie, hvor ikke alle altid er lige tilfredse med familieoverhovedets beslutninger.

Igennem seks sæsoner var Murphy frontfigur i den prisbelønnede og kritikerroste publikumsdarling. Det er et at de mest fascinerende gangsterportrætter i serieland overhovedet, og Murphy formidler på elegant vis dualiteten mellem familiemand og kold, kynisk forretningsmand, som ikke er bleg for at udgyde blod, hvis det er det, der skal til.

Batman Begins: Begyndelsen på et smukt samarbejde

Rollen som skurken Jonathan Crane – også kendt som Scarecrow – er interessant af to grunde. For det første markerer det starten på samarbejdet med Christopher Nolan. Udover de tre Batman-film, medvirker skuespilleren i science fiction-eposset, Inception, allerede nævnte Dunkirk og så naturligvis i biografaktuelle Oppenheimer.

Cillian Murphy var egentlig til prøve som Bruce Wayne, men den rolle nappede Christian Bale, som bekendt. Til gengæld blev alle så imponeret over Murphys præstation, at Nolan uden problemer fik skuespilleren castet som Scarecrow.

Og Murphy er isnende god. Hans naturlige skurke-aura gør ham utroligt fængende, som skuespilleren efterfølgende har givet mange eksempler på. Gyserguren, Wes Cravens (A Nightmare on Elm Street), fremragende thriller, Red Eye, er et lysende eksempel på netop dette. Handlingen udspiller sig næsten kun på et fly, hvor hotelmanageren, Lisa (Rachel McAdams), tager et natfly hjem til sin far. I sædet ved siden af hende sidder Jackson Rippner (Murphy), som er en skræmmende håndlanger for en terrorcelle, der har brug for hendes hjælp til at udføre et attentat.

Cillian Murphys dragende ansigt og evne til hurtigt at skifte mellem charmerende og uhyggelig er med til at sætte stemningen i den ellers meget intime film, præcis som han gør det i alle sine mindeværdige biroller.

28 dage senere: Gennembruddet

”Hello,” ekkoede det igennem Londons gader i 2002. Instruktør Danny Boyles 28 dage senere – med manuskript af Alex Garland (Ex Machina) – var en milepæl på flere måder.

Brugen af lette og mobile digitalkameraer gjorde det muligt at afspærre sektioner af storbyen og dens ellers travlt befolkede motorveje, så illusionen om, at et vredesvirus havde lagt England øde, blev solgt til perfektion. Selv om det ikke var en decideret zombiefilm, var 28 dage senere i høj grad med til at revitalisere den ellers halvdøde genre.

Og midt i det hele var en forholdsvis ukendt, irsk skuespiller, der råbte højt i gaderne. Det var første gang, verden fik øjnene op for Cillian Murphy som cykelkureren, Jim, der vågner op midt i apokalypsen efter at have ligget i koma under starten af den. Skuespilleren leverer en stærk og mindeværdig præstation, der lovede godt for den fremtidige karriere.

The Wind That Shakes the Barley: Den grønne øs stolte søn

Det er noget nær en journalists værste mareridt at fornærme personen, man interviewer. Man ser bare dum ud. Og det var præcis, hvad der skete, da Cillian Murphy og Tom Hardy blev interviewet i forbindelse med Inception. Intervieweren kalder Murphy for britisk, muligvis den største fornærmelse, du kan giver en irer.

Klippet findes overalt på YouTube og Instagram til skræk og rædsel for alle journalister, der nogle gange ikke gør deres research ordentligt. For Cillian Murphy er stolt af sin irske herkomst.

Derfor er det ikke så underligt, at han var at finde i hovedrollen i Ken Loachs Guldpalme-vinder, The Wind That Shakes the Barley. Omdrejningspunktet er Den irske uafhængighedskrig og efterfølgende borgerkrig. Filmen cementerer Murphys position som hovedrolleindehaver, og hans tidsløse udseende fungerer både i moderne film, men i særdeleshed også i periodefilm.

I Neil Jordans Breakfast on Pluto spiller Cillian Murphy den transkønnede Patricia i et rørende komediedrama om at finde sig selv og sin identitet i skyggen af konflikten i nabolandet Nordirland et par kilometer væk. Igen en stærk og imponerende præstation med masser af sårbarhed.

Sunshine: Evnen til at skinne kraftigere end de andre

Fem år efter det fænomenale samarbejde på 28 dage senere, blev trioen Cillian Murphy, instruktør Danny Boyle og manuskriptforfatter Alex Garland genforenet med den eksistentielle science fiction thriller Sunshine.

I en knap så fjern fremtid er Solen gået i stå, og for at kickstarte den igen er et rumskib med klodens klogeste hoveder og bedste astronauter fløjet af sted for at sende en kæmpe bombe ned i den.

Der er noget poetisk smukt i, at Murphy spiller en fysiker, der skal bringe en atombombe til sprængning, nøjagtig som han gør 16 år senere i Oppenheimer.

Med et stort og imponerende cast af skuespillere, der blandt andet inkluderer Michelle Yeoh og Chris Evans, formår Cillian Murphy at stikke positivt ud med en følelsesmæssig dragende præstation. Præcis som det er tilfældet i Inception, den vanvittigt underholdende actionfilm Free Fire og rumvæsen-invasionsfilmen A Quiet Place 2.

Del artikel

Andre Film | Guides