Film | Guides

Redaktionen anbefaler: De 5 bedste danske gyserfilm

Af
Signe Bjørg Granberg
26. oktober 2023
'Midsommer'
Den danske gyserfilm 'Midsommer' blev et stort hit i 2003 og har 20-års jubilæum i år. / Foto: Alexandra Dahlström, Erik Nils / SF Film

Del artikel

Halloween står for døren, og i den anledning har vi fundet 5 af de bedste danske gyserfilm gennem tiden, du kan kaste dig over – med eller uden hænderne for øjnene.

1. Nattevagten

Knapt 30 år er gået, siden Ole Bornedals Nattevagten gik sin sejrsgang, og snart er der en opfølger på vej.

Mange husker nok filmen bedst for de gruopvækkende scener i kælderen på Retsmedicinsk Institut, hvor en purung Nikolaj Coster-Waldau i rollen som Martin tager jobbet som nattevagt og snart bliver involveret i en sag, hvor en seriemorder skalperer sine ofre!

Filmen var Coster-Waldaus store gennembrud, og man frydes over hans samspil med en forrygende Kim Bodnia i rollen som Jens, der er lige dele gal og genial. Foruden de to medvirker blandt andre Ulf Pilgaard, Sofie Gråbøl, Lotte Andersen og Rikke Louise Andersson.

Nattevagten kan ses på Filmstriben.

2. Midsommer

Kort før studentereksamen begår Sofie (Lykke Sand) selvmord. Hendes bror, Christian (Kristian Leth), kan ikke slippe tanken om, at hun forsøgte at fortælle ham noget vigtigt kort forinden.

En tur til en svensk ødegaard med de to søskendes fælles venner (spillet af Jon Lange, Laura Christensen, Nicolai Jandorf og Julie Ølgaard) viser sig at åbne for sandheden om, hvorfor Sofie begik selvmord – og det på gruopvækkende vis! Svenske Tuva Novotny er i øvrigt også at finde på rollelisten.

Filmen, der glimrer ved mange uhyggelige scener i den svenske skov, har 20-års jubilæum i år.

Den er instrueret af Carsten Myllerup med manuskript af Rasmus Heisterberg.

Midsommer kan ses på Viaplay.

3. Sidste time

Sidste time følger syv elever fra 3.G, der er kaldt til samtale på deres gymnasium lige før weekenden. De ved ikke hvorfor, og de er svært utilfredse med situationen. Det går dog hurtigt op for dem, at det, de tror, er en ondskabsfuld joke, viser sig at være ramme alvor, og snart har de en morder i hælene!

Udefra følges dramaet af et tv-hold, der i bedste realitystil reporterer direkte fra gerningsstedet.

Filmen er fra 1995 og instrueret af Martin Schmidt med manuskript af Dennis Jürgensen.

Blandt de medvirkende er Lene Laub Oksen, Thomas Villum Jensen, Karl Bille, Laura Drasbæk, Rikke Louise Andersson og Stig Hoffmeyer.

Filmens titelsang af Søs Fenger blev efterfølgende et stort hit.

Sidste time kan ses på Nordisk Film+.

4. Mørkeleg

Gyserparret fra Sidste time, Martin Schmidt og Dennis Jürgensen, står også bag Mørkeleg, der udkom i 1996.

Hvor det i Sidste time gik ud over en række gymnasieelever, følger vi i Mørkeleg fire universitetsstuderende, der giver sig i kast med spillet "backstabber" i et tomt dødsbo. Det gør man dog ikke ustraffet, og pludselig sker der en række makabre hændelser for de intetanende studerende.

På rollelisten finder man blandt andre Line Kruse, Mari-Anne Jespersen, Christian Grønvall og Karl Bille.

Mørkeleg kan ses på Nordisk Film+.

5. Speak No Evil

Nogle vil måske argumentere for, at Christian Tafdrups isnende thriller fra 2022 stritter lidt sammenlignet med de øvrige titler på listen, men vi synes alligevel, at den fortjener en plads.

Speak No Evil handler om det danske par, Bjørn og Louise, der på en ferie i Toscana møder det hollandske par, Karin og Patrick. De to familier bliver gode venner, og tre måneder efter ferien er slut, bliver danskerne inviteret på besøg hos familien i Holland.

Da de ankommer, er den gode feriestemning dog forsvundet, og danskerne oplever en grænseoverskridende opførsel, hvor alle deres sociale spilleregler bliver udfordret. Men hvor meget er de villige til at finde sig i?

På rollelisten finder man blandt andre Morten Burian, Sidsel Siem Koch, Fedja van Huêt og Karina Smulders.

Speak No Evil kan lejes eller købes på f.eks. Blockbuster, SF Anytime og Viaplay.

Del artikel

Andre Film | Guides

Mest læste