Film | Guides

Redaktionen anbefaler: De 15 bedste gysere nogensinde

Af
Daniel Lindekilde Engberg
10. oktober 2023
15 bedste gysere
'The Exorcist' / Foto: Warner Bros.

Del artikel

Vi har samlet vores bud på de 15 bedste gyserfilm, som du kan kaste dig over, hvis du mangler lidt spænding i tilværelsen.

Gysergenren bliver nogle gange set lidt ned på som billig udnyttelse af vores mest primale frygt, og selv om meget af genren kan byde på netop det, er der flere titler, der indskriver sig som noget af det bedste, filmmediet har at byde på.

Uden yderligere introduktion er her vores bud på de 15 bedste gyserfilm nogensinde.

1. The Exorcist
2. The Shining
3. The Texas Chain Saw Massacre
4. Alien
5. Psycho
6. Halloween
7. Jaws
8. Ringu
9. Dawn of the Dead
10. Hereditary
11. Scream
12. Get Out
13. The Thing
14. The Blair Witch Project
15. Don't Look Now

1. The Exorcist (1973)

En af de mest indtjenende gysere er måske også den mest velansete, og William Friedkins film fra 1973 bliver stadig omtalt som ”The Scariest Movie of all Time”.

Da den lille pige Regan begynder at udvise en yderst besynderlig adfærd, ser den skræmte mor Chris (Ellen Burstyn) sig nødsaget til at hente hjælp fra de gejstlige i form af præsterne Merrin (Max von Sydow) og Karras (Jason Miller) til at udføre en eksorcisme.

Om Eksorcisten stadig er lige så uhyggelig i dag, må bero på den enkeltes temperament, men filmens håndværk, skuespil, effekter, behandling af temaer om tab af sin tro, børns implicitte uskyldighed samt filmens indvirkning på genren, der stadig kan mærkes i dag, sikrer den en førsteplads på vores liste. Ikke kun i forhold til dens indflydelse, men i særdeleshed også på sine egne præmisser.

The Exorcist kan ses på HBO Max.

2. The Shining (1980)

Man siger, at “All work and no play makes Jack a dull boy”, så det er godt, at det langt fra føles som arbejde at se Stanley Kubricks The Shining (da. Ondskabens hotel).

Torrance-familien medbringer bagage i mere end en forstand til deres vinterophold på det gamle hotel Overlook, hvis tidligere gæster langsomt, men sikkert begynder at påvirke faren Jack (Jack Nicholson) til at begå utænkelige handlinger.

Særligt i filmens udvidede version, der lægger mere vægt på familiedynamikken og Jacks alkoholmisbrug, oplever man som seer endnu et lag af virkelig uhygge.

Det hele går op i en højere enhed i The Shining. Alt fra det dragende set design og de symmetriske kameravinkler til de lave bordun-toner, der understreger Jack Torrances psykiske nedbrud.

The Shining kan ses på Prime Video og Viaplay.

3. The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Tobe Hoopers mesterværk Motorsavsmassakren, der er (meget) løst baseret på Ed Geins forbrydelser skræmmer stadig med sit pessimistiske verdenssyn og sin generelle ligegyldighed overfor menneskeliv.

Hvad der starter med en gruppe venner på tur i den sydlige stat Texas, forvandler sig hurtigt til en rutsjebanetur til helvede på Jorden. En efter en falder de som ofre for den kannibalistiske familie, der bor afsides i ørkenen.

Filmen har en til tider nærmest dokumentarisk stil, der giver en følelse af virkelighed. Man kan nærmest lugte råddenskaben, der udvikler sig under den texanske sol og emmer ud af de dybt forstyrrende billeder.

The Texas Chain Saw Massacre kan lejes på Apple TV+ og Blockbuster.

4. Alien (1979)

”I rummet kan ingen høre dig skrige”. Filmens tagline er lige så perfekt som Ridley Scotts film.

Da besætningen på rumfragtskibet Nostromo bliver vækket tidligt af, hvad der først virker som et SOS-signal af ukendt oprindelse, undersøger de det nærmere for kun at finde et umenneskelig skibsvrag med en farlig last.

Besætningen står overfor en kamp om overlevelse i dette gyselige sci-fi-mesterværk, der står som et visuelt vidunder og har et af de bedste monstre i filmhistorien. Frygten for det ukendte har aldrig være større, og med dets regelmæssige skift af udseende igennem filmen ved man aldrig helt, hvad man går i møde.

Alien kan ses på Disney+.

5. Psycho (1960)

Marion Crane (Janet Leigh) øjner en mulighed for at stjæle 40.000 dollars fra sit arbejde for at hjælpe sin elsker økonomisk. Ved et stop på det afsides Bates Motel møder hun den socialt akavede, men ellers venlige Norman Bates (Anthony Perkins). Alt er dog ikke, som det ser ud, hvilket Marion og alle, der kommer dertil for at lede efter hende, finder ud af.

Filmen har alt det, man forventer af den legendariske filminstruktør Alfred Hitchcock: Spænding, så det batter, og et af de bedste twists i filmhistorien.

Så har filmen også en af de mere interessante trailere, hvor Hitchcock fører os igennem de forskellige sets og forklarer hele filmens plot, hvor folk dør osv., og alligevel formår den at pirre nysgerrigheden.

Psycho kan ses på Apple TV+, Blockbuster og Viaplay.

6. Halloween (1978)

John Carpenters film, der startede bølgen af slasherfilm, står stadig stærkt efter alle disse år.

Efter at have dræbt sin søster og tilbragt 15 år på et sindssygehospital slipper Michael Myers fri og begynder igen at hærge i byen Haddonfield. Myers fæstner sig ved den unge babysitter Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) og hendes venner under en Halloween-aften, hun aldrig vil glemme.

Som Michaels psykiater Dr. Loomis ynder at fortælle, er Michael i hans øjne ”Ren ondskab”. En ellers almindelig mand, der mister sit moralske kompas og begynder at dræbe uden motivation eller hæmninger. Dét er skræmmende, og noget man kender alt for godt fra virkeligheden.

Halloween kan ses på Netflix og Prime Video.

7. Jaws (1975)

Steven Spielbergs blockbuster Jaws (da. Dødens gab) fik alle til at frygte vandet, og hvad det kunne indeholde af grusomheder.

Amity Island står overfor sin indbringende sommersæson, men der er mere end badeglade gæster på tur i farvandet. Lig - tilsyneladende døde pga. hajangreb - flyder ind til kysten, men byens borgmester gør alt, hvad han kan for at holde strandene åbne i højsæsonen. Alt sammen imod Sheriffen Martin Brodys instinkter.

Det er Spielberg, når han er bedst. Masser af spænding og den kreative filmmagi, der med denne film indskrev ham som en af vor tids giganter.

Jaws kan ses på Prime Video, Viaplay og SkyShowtime.

8. Ringu (1998)

Journalisten Reiko Asakawa efterforsker sin nieces død i Ringu (eng. The Ring), en død, der er badet i mystik. Hun finder igennem sin efterforskning et videobånd. Hvis man ser det, modtager man et opkald, der fortæller, at man vil dø om en uge. Båndet er nævnt i andre sager med døden som følge, og det står klart for Reiko, at mysteriet om båndet skal løses, før det er for sent.

En uro griber seeren, når båndet afspilles, for det viser det ene forstyrrende billede efter det andet i en nærmest uforståelig sekvens. Med sin brug af japansk mytologi giver den også en anden form for tyngde, som et vestligt publikum måske ikke er vant til. Og det virker.

Ringu kan ses på Mubi eller lejes på Apple TV+, Blockbuster og Viaplay.

9. Dawn of the Dead (1978)

I 1968 introducerede George A. Romero verden for, hvad de fleste nu til dags vil tænke på, når de hører ordet ’zombie’, i filmen Night of the Living Dead. 10 år senere overgik han sin tidligere film med opfølgeren Dawn of the Dead.

De levende døde er så småt ved at overtage verden. Fire overlevende søger tilflugt i et indkøbscenter, der har alt, man skal bruge for at overleve dommedag. Hvis det kan låses af og desinficeres, er det en god fæstning, som kun andre levende vil kunne trænge ind i.

Effekterne er blodige, og de lettere satiriske elementer over den vestlige konsumerisme giver anledning til at klukle en smule blandt de sporadiske gisp.

Dawn of the Dead kan i skrivende stund ikke streames.

10. Hereditary (2018)

Hereditary (da. Ondskabens hus) er en del af gysergenrens nye garde, der har et højere fokus på langsomt opbyggede, karakterdrevne fortællinger.

Efter sin mors død er Annie (Toni Collette), hendes mand Steve (Gabriel Byrne) og deres to børn Peter og Charlie ramt af forskellige grader af sorg. Dødsfaldet åbner gamle sår, og familien går langsomt i opløsning, samtidig med at onde kræfter begynder at manifestere sig.

Måden hvorpå Hereditary fletter sorg, psykisk ustabilitet, familiedynamikker og det okkulte sammen på er fremragende i sin enkelthed og giver nogle herlige gys, men forfalder aldrig til en kavalkade af ’jump scares’.

Hereditary kan ses på C More og Viaplay.

11. Scream (1996)

I løbet af 90’erne havde gysergenren kørt sig selv død i USA og var ikke ligefrem den slemme dreng i klassen mere. Det ændrede sig dog i 1996, da Wes Craven og Kevin Williamson lavede Scream.

Scream stiller det simple, men effektive spørgsmål: Hvad hvis karaktererne i en gyserfilm er bekendt med alle reglerne for genren? Den unge Sidney Prescott (Neve Campbell) plages af en stemme over telefonen med morderiske intentioner, og der er nok af mistænkte at vælge imellem.

Scream tog sin genre og vendte den på hovedet med sine selvrefererende betragtninger. Det giver et humoristisk element, samtidig med at den fungerer som gyser i sin egen ret.

Scream kan ses på Viaplay og SkyShowtime.

12. Get Out (2017)

Det er ikke ofte, at en gyser vinder en Oscar for bedste manuskript, men når man ser Get Out, kan man godt forstå, hvorfor filmen vandt netop sådan en.

Den unge Chris (Daniel Kaluuya) skal besøge sin kærestes forældre for første gang og er nervøs for, hvordan de vil tage imod ham. Men hans bekymringer bliver gjort til skamme, for de tager godt imod ham. Meget godt endda. Langsomt begynder Chris dog at indse, at der er ugler i mosen, og spørgsmålet er, om han kan komme ud i tide.

Filmens tematik om raceforhold er åbenlys. Den giver kreativt indblik i, hvordan racisme opfattes, og den gør det med en herlig spændingskurve, der stiger støt igennem filmen.

Get Out kan ses på Prime Video og Viaplay.

13. The Thing (1982)

Et hold forskere i Antarktis krydser i endnu en John Carpenter-film på listen veje med et rumvæsen, der kan imitere levende væsener ned til den mindste detalje. Inden de ved, hvad de har med at gøre, er transportmidlerne blevet saboteret, og kommunikationen med omverdenen afskåret. De er fanget på basen, og ingen ved, hvem man kan stole på.

Foruden nogle af de bedste monstereffekter, der er lavet på film, skaber The Thing en konstant uro gennem paranoia. Det gælder både for karaktererne, der aldrig ved, hvem monstret er, og også for seerne igennem filmens brug af ’fade to black’, så vi heller aldrig kan vide os sikre på hvem, der er hvem.

The Thing kan lejes på Apple TV+, Blockbuster og Viaplay.

14. The Blair Witch Project (1999)

The Blair Witch Project var ikke dens første ’found footage’-film, men dens enorme kommercielle succes blev epokegørende for genren, og man kan stadig se dens indflydelse i dag.

Tre filmstuderende tager ud i skoven for at optage en dokumentar om folkemyten Blair Witch. Om natten kan man dog høre besynderlige lyde og rumsteren, og de tre unge folk begynder langsomt at miste forstanden.

Det, der højner The Blair Witch Project er, hvor lidt det føles som en film i forhold til dens struktur og karakterer. Den kører fuldt ud på, at det skal virke som virkelige hændelser, der er fanget på film, og det er de færreste film, der kan slippe afsted med det, men The Blair Witch Project kan.

The Blair Witch Project kan lejes på Apple TV+ og Blockbuster.

15. Don’t Look Now (1973)

Efter deres datters tragiske død rejser ægteparret John og Laura Baxter (Donald Sutherland og Julie Christie) til Venedig, hvor de møder et søskendepar. En af dem er clairvoyant og har kontakt til deres datter, som advarer dem om at blive i Venedig. Laura er langt mere villig til at tro end John, men efter en række ulykker og mystiske syn begynder John at tvivle på, om der er mere mellem himmel og jord.

Dont' Look Now (da. Rødt chok) er en af de tidligere gyserfilm, der undersøger, hvordan sorg kan påvirke et parforhold, og den gør elegant brug af mere overnaturlige elementer. Filmens brug af kamerazooms og klipning giver den en hektisk og foruroligende undertone, som de fleste vil blive påvirket af.

Don’t Look Now kan købes på Viaplay og SF Anytime.

Del artikel

Andre Film | Guides