Film | Guides

Todd Haynes’ 3 bedste film og serier

Af
Carina Nørgaard Schou
9. januar 2024
bedste queer film
Cate Blanchett og Rooney Mara i 'Carol' / Foto: PR

Del artikel

Den amerikanske instruktør Todd Haynes er lige nu biografaktuel med dramaet 'May December'. I den anledning ser vi tilbage på hans bedste film og serier.

Instruktøren Todd Haynes har en forkærlighed for periodedramaer, historier om forbudt kærlighed og rebelske husmødre, der bryder med omverdenens forventninger.

Han er lige nu biografaktuel med det fremragende drama May December med Julianne Moore og Natalie Portman i hovedrollerne.

I den anledning ser vi tilbage på 3 af Todd Haynes’ bedste film og serier, som sagtens kan tåle at blive set igen.

Carol (2015)

Carol fra 2015 er et queer romantisk drama om en kærlighedsaffære mellem to kvinder i 1950’ernes New York.

Filmen er baseret på Patricia Highsmiths roman The Price of Salt fra 1952, og Cate Blanchett spiller hovedrollen som societykvinden Carol Aird, der tilfældigt møder den unge salgsassistent Therese Belivet, spillet af Rooney Mara. De to tager på et roadtrip langt væk fra tidens herskende normer.

Kemien mellem Cate Blanchett og Rooney Mara er fremragende, og det slår gnister mellem de to skuespillere, der begge blev nomineret til en Oscar for deres præstationer.

Udover den smukke og rørende historie er Carol også en pragtopvisning i Todd Haynes’ helt særlige sans for æstetik, der kommer til udtryk både i filmens kostumer og scenografi.

Carol kan ses på Filmstriben.

Mildred Pierce (2011)

Nød lærer nøgen kvinde at spinde i miniserien Mildred Pierce fra 2011, der er baseret på James M. Cains roman af samme navn fra 1941 og er en genindspilning af filmklassikeren fra 1945 med Joan Crawford i hovedrollen.

Kate Winslet spiller hovedrollen som husmoderen Mildred Pierce, der bliver forladt af sin mand og skal lære at forsørge sig selv og sine to døtre i Los Angeles under Den store depression i 1930’erne.

Med stor flid og stædighed får hun kæmpet sig op til at blive en succesfuld restauratør, men mange står i kø for at udnytte hende og tage en bid af kagen.

Ikke mindst hendes egen datter Veda, spillet af Evan Rachel Wood, der udvikler sig til at blive et veritabelt monster i løbet af historien.

Mildred Pierce kan ses på HBO Max.

Far From Heaven (2002)

I Far From Heaven fra 2002 bliver tæppet også revet væk under husmoderen Cathy Whitaker, spillet af Julianne Moore, der ellers på overfladen ser ud til at have skabt sig det perfekte familieliv.

Hun opdager nemlig, at hendes mand Frank, spillet af Dennis Quaid, har affærer med andre mænd. Mens hun forsøger at redde sit ægteskab, forelsker hun sig langsomt i familiens sorte gartner Raymond, spillet af Dennis Haysbert. Men det forhold leder til stor fordømmelse og eksklusion fra lokalsamfundet.

Far From Heaven er en historie om forbudt kærlighed og undertrykte længsler. Om usagte hemmeligheder og konservative konventioner.

Det hele er naturligvis pakket ind i den umiskendelige Todd Haynes’ke æstetik, der i denne film imiterer instruktørens Douglas Sirks berømte melodramaer fra 1950’erne med klare farver og taktile overflader.

Del artikel

Læs mere omFilmstribenHBO Max

Andre Film | Guides

Mest læste